Hlavní obsah

Praha láká nejvíce turistů a má nejnavštěvovanější památky

– PRAHA

Nejvíce navštěvovaným krajem je hlavní město Praha, kde se loni ubytovalo téměř 4,5 miliónu turistů, na druhém místě je s 1,78 miliónu Jihomoravský kraj. Miliónové hranici se blíží ještě Jihočeský a Královéhradecký kraj, naopak na konci žebříčku jsou kraje Pardubický a Ústecký, kam zavítalo necelých 400 000 turistů.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Výhled z Pražského hradu

Článek

Výdaje na kulturu z veřejných rozpočtů

V přepočtu na jednoho obyvatele vydávají podle údajů za rok 2006 nejvíce peněz v Plzeňském kraji, a to 1050 korun. Další tři místa patří Karlovarskému, Jihomoravskému a Olomouckému kraji (957, 873 a 851 korun).

:. Katedrála svatého Víta - jedna z nejznámějších pražských památekfoto: Právo/Michaela Říhová

Na konci žebříčku jsou kraje Vysočina (567 korun), Středočeský (518 korun) a Jihočeský (329 korun). Celorepublikový průměr je přitom 727 korun na obyvatele a rok.

Památky

Na Národní kulturní památky (NKP), tedy nejcennější památky na území ČR, je nejbohatší Praha, kde jich je 42. Druhé místo patří s 26 NKP Jihočeskému kraji, přes 20 jich mají Středočeský a Jihomoravský kraj.

Nejméně, čtyři, jsou v kraji Karlovarském, méně NKP se najde i v Pardubickém kraji (šest) a na Vysočině (osm). Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je v ČR 12 památek, nejvíce jich je na Vysočině (tři), po dvou mají Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Návštěvnost památek a muzeí

Nejnavštěvovanější památkou v ČR je Pražský hrad, který loni navštívilo 1,42 miliónu lidí. Praze patří i první místo v žebříčku muzeí, kde vede Národní muzeum s 687.000 návštěvníky, jen o 13 000 lidí méně zavítalo do Židovského muzea.

:. Pražský hradfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Mezi hrady a zámky patří první místo zámku v jihočeském Českém Krumlově, který navštívilo 350 000 lidí, nejnavštěvovanější industriální památkou se může pochlubit Plzeňský kraj, tamní výrobu piva v Plzeňském Prazdroji a Pivovarské muzeum si prohlédlo 185 000 lidí.

Kina a divadla

Nejvíce vícesálových kin má Praha (11), ve většině krajů je takové kino jen jedno, dvě mají v Jihomoravském a Plzeňském kraji. Bez multiplexu se musejí obejít obyvatelé Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje a Vysočiny, ve dvou posledně jmenovaných ale budou otevřeny ještě letos.

Podle údajů za rok 2006 je nejvíce všech druhů kin v Ústeckém kraji (64), jen 24 kin mají naopak obyvatelé Karlovarského kraje. V hlavním městě je také nejvíce divadel (88), následují s 22 a 20 scénami Moravskoslezský a Středočeský kraj. Jen sedm divadel pak mají na Vysočině, o jedno více ve Zlínském a devět v Olomouckém kraji.

Kulturní festivaly

Největší filmová akce roku se koná v Karlových Varech, projekce Mezinárodního filmového festivalu letos vidělo přes 140 000 diváků, akreditace si pak pořídilo na 11 000 lidí.

:. Karlovy Vary

foto: Právo/František Kšajt

Téměř stejně diváků při polovičním počtu akreditací má i Letní filmová škola v Uherském Hradišti ve Zlínském kraji. Nejznámější festival vážné hudby, Pražské jaro, letos prodal přes 36 000 vstupenek, operní Smetanova Litomyšl v Pardubickém kraji pak přivítala na 20 000 lidí.

Na podobné výši se pohybuje i návštěvnost nejznámějších letních hudebních festivalů, Open Air Music Festivalu v Trutnově v Královéhradeckém kraji a Colours of Ostrava v Moravskoslezském kraji.

Sport

Ve většině krajů je alespoň jeden klub, který hraje první fotbalovou ligu, a jeden účastník hokejové extraligy. Nejvíce týmů, čtyři fotbalové a dva hokejové, je v Praze, následuje Středočeský kraj (tři a dva). Bez nejvyšší soutěže jsou na Vysočině a v Královéhradeckém kraji, v Karlovarském a Pardubickém kraji pak mají jen hokejovou extraligu, v Olomouckém kraji pak zase jen prvoligový fotbal.

:. Jihomoravská metropole, kde se koná mistrovství světa silničních motocyklů. Foto: Ondřej Lazar Krynek/Novinky

Nejnavštěvovanější sportovní událostí jsou závody mistrovství světa silničních motocyklů, které se konají na brněnském Masarykově okruhu v Jihomoravském kraji. Letos je vidělo na čtvrt milionu diváků. Další velké sportovní podniky, Velkou pardubickou a motocyklovou Zlatou přilbu ve stejném městě, navštěvuje kolem 20 000 lidí.

Reklama

Související články

Hotelům ve středních Čechách ubývá klientů

Počet zahraničních turistů se v pololetí snížil ve čtyřech krajích republiky, největší pokles zaznamenaly hotely ve středních Čechách a na Vysočině. Zatímco...

Výběr článků

Načítám