Hlavní obsah

V Praze se otevřela největší modelová železnice v České republice

Novinky, Lucie Poštolková

Ve středu 1. července se na pražském Smíchově otevřela první část největší modelové železnice v České republice. První návštěvníci si mohli prohlédnout prvních 115 metrů čtverečních projektu nazvaného Království železnic. Za čtyři roky by se měl projekt rozrůst téměř osminásobně.

Článek

V Praze na Smíchově (Stroupežnického 23, Praha 5) v obchodním komplexu Anděl City vzniká jeden z největších projektů modelu železnice. Ve třech podlažích na ploše 2500 čtverečních metrů bude v červenci otevřeno prvních 115 čtverečních metrů modelového kolejiště.

Navíc každé tři měsíce se bude modelové kolejiště postupně rozrůstat o další segmenty. Království železnic se tak stane největší modelovou železnicí nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě. V rámci celého kontinentu pak bude druhé největší.

Návštěvníci zde uvidí několik dominant České republiky, pohyblivý automobilový park a spoustu dalších technických zajímavostí. „Modelový vláček je sveze například na Ještěd, Karlštejn, Pražský hrad,“ osvětlil Rudolf Pospíšil, manažer a výpravčí projektu Království železnic, co všechno v následujcích letech kompletní projekt nabídne.

Součástí Království železnic bude i stálá výstava z historie železnice na našem území a vzdělávací program pro školy připravený v duchu moderního konceptu Ministerstva školství.

„Naší snahou je maximální navození zmenšené reality, v pravidelných intervalech se zde bude střídat noc i den, vlaky budou jezdit podle přesně daných jízdních řádů. Vzorem pro projekt jsou velká modelová kolejiště v zahraničí, z nichž nejznámější je Miniatur Wunderland Hamburk které každoročně navštíví více než jeden milión lidí,“ dodal Pospíšil.

České dráhy, které jsou partnerem projektu Království železnic, připravily pro své zákazníky speciální nabídku. „Každému, kdo se při nákupu vstupenky prokáže jízdenkou Českých drah v libovolné hodnotě, jež je platná v den návštěvy, bude poskytnuta desetiprocentní sleva na vstupném. Držitelé In-karet budou mít slevu ještě větší, konkrétně 15 procent,“ upřesnil Rudolf Pospíšil.

Anketa

Zajímají vás vláčky?
Ano, stavím si doma modely vláčků
15,5 %
Ano, je to můj nejoblíbenější dopravní prostředek
20,2 %
Není nad parní vlak!
7,8 %
Pár modelů vláčků doma mám
45,8 %
Nezajímají mě
10,7 %
Celkem hlasovalo 3481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám