Hlavní obsah

O magické Filipojakubské noci se bude čarovat, upalovat i tancovat

Právo, Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dávných dobách lidé věřili, že o Filipojakubské noci vládly zlé síly a čarodějnice pořádaly sabaty. O této kouzelné noci se nacházely poklady a ochranou před nečistými silami byly různé magické předměty. Lidé také pálili na kopcích ohně, aby se před ženami na košťatech ochránili. Během této čtvrteční noci se nejen v Praze bude slavit, čarovat, upalovat, čarodějnice se budou moci také kulturně pobavit.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Čarodějnickou zábavu si budou užívat především děti.

Článek

Už Keltové si více než pět set let před Kristem připomínali ohněm svátek Beltine, tedy dobu jakéhosi zrození, kdy se slavilo a jásalo až do rána a kdy probíhaly očistné rituály. Oheň byl tím správným způsobem jak se zbavit nečistých sil.

Čarodějnice neměly v Praze po roce 1989 zrovna na růžích ustláno. V roce 1991 se 30. duben spojil na Kampě s výročím zvolení prvního pražského purkmistra Bernarda Augustina Záhořanského z Vorlíka. Svátek v tak velkém rozsahu se neujal a dnes už si nikdo na purkmistra Záhořanského ani nevzpomene.

Průvod čarodějnic s košťaty na Kampě a upalování Landronce

Čarodějnice však na Kampě zůstaly a budou se tu pálit i letos. Malostranské čarodějnice pořádá každý rok Sdružení občanů Malé Strany a Hradčan. „Sraz bude v 19 hodin na Malostranském náměstí.

Čarodějnice nechť si s sebou vezmou košťata, kocoury, žáby, netopýry a jinou havěť. Poté se průvod vydá na trasu Mostecká–Karlův most–Kampa a náplavka za Sovovými mlýny, kde bude připravena hranice,“ připomněla Jiřina Borkovcová ze sdružení.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

čarodějnice

Čarodějnice se začaly pálit ve velkém i na Ladronce. Již počtvrté se v Praze 6 sletí nejvíc čarodějnic a čarodějů z celé Prahy. Oblíbenou součástí akce je i překonávání rekordů. Letos se pokusí vyrobit pro změnu největší kouzelnické koště na světě.

Akce začne v 15 hodin, vstup je zdarma. Návštěvníky čeká kromě tradiční vatry a pálení čarodějnic i mnoho soutěží, večer vystoupí protagonisté muzikálu s příznačným názvem Kladivo na čarodějnice.  

Ohně budou ve Žlutých lázních, Botanické záhradě a domech mládeže 

Pálit se bude také ve Žlutých lázních (od 16 hodin), v Botanické zahradě (ve venkovní expozici areálu jih od 15. hodiny) a v mnoha pražských Domech dětí a mládeže.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

čarodějnice

Proti ruchu velkoměsta malé pražské obce pálení čarodějnic udržují již po dlouhá léta. Zásluhu na tom mají zejména místní dobrovolní hasiči. Proto se i letos bude pálit ve Stodůlkách či v Třebonicích u Prahy.

Pražská Císařská louka hostí festival

Open air festival Čáry 2009 je klasickou oslavou Filipojakubské noci, která je pokládána za noc magickou a je spojena s pálením čarodějnic. Na Císařské louce jako každoročnězačnou od 17 hodin divadelní představení a hudební produkce.

Atmosféra festivalu bude umocněna malebným prostředím Císařské louky s výhledem na Vyšehrad na protějším břehu a bezprostřední blízkostí řeky Vltavy. Což návštěvníkům navozuje přírodní atmosféru a prostor, kde se na chvíli zastavil čas.

Novinkou letošního ročníku bude unikátní Techno.cz Šapitó stage, která má v průměru 18 metrů. V tomto prostoru bude vystupovat Sunflower Caravan. Na Latino scéně vystoupí Maradona Jazz live a djs Mucho & Baltazar.

Hudební a divadelní čarodějnice se budou moci veslit na dalších festivalech.

Oslava čarodějnic v Rábech u Pardubic

Perníková chaloupka v Rábech u Pardubic bude snad jediným místem, kde ve čtvrtek čarodějnicím nehrozí upálení. Účastníci a účastnice sletu čarodějnic si naopak mohou odnést zlaté koště i titul Ježibaba roku.

"My čarodějnice neupalujeme, ale oslavujeme. Celé těžiště je v soutěžení. Účastníků bývá kolem třiceti. Je to vlastně taková parodie na ženské soutěže krásy," řekl Luděk Šorm, ředitel muzea perníku.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

čarodějnice

Večerního klání se mohou zúčastnit všichni bez ohledu na věk a pohlaví. Uchazeči o titul musejí nejlépe zvládnout let na koštěti, poznat lektvary nebo mít hbitý jazyk, protože je porota vyzkouší z jazykolamů. Chybět nebude ani módní čarodějnická promenáda.

Reklama

Související články

Kulturní Čarodějnice s hudbou a divadlem

Česká metropole i řada malých obcí se rozhodla oslavit tzv. Čarodějnice nebo keltský svátek Beltine kulturním programem. Největší akce se 30. dubna odehrají...

Výběr článků

Načítám