Hlavní obsah

Nudistům ve švýcarských Alpách hrozí pokuty

– Appenzell, Švýcarsko
Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Švýcaři se ukázali jako pěkní puritáni. Rozhodli se, že již nebudou po loňské sezóně tolerovat nudisty, kteří nazí procházejí Alpy, nýbrž je budou ve švýcarském kantonu Appenzell-Innerrhoden pokutovat částkou dvě stě franků (v přepočtu asi tři a půl tisíce korun).

Foto: Profimedia.cz

Švýcaři jsou pohoršeni nahými turisty v horách a kantonální vláda přijala zákonné opatření, pokutování.

Článek

"Reakce obyvatel ukázaly, že takové výjevy jsou považovány za rušivé a obtěžující," zdůvodnila kantonální vláda změnu zákona. Zákaz horské turistiky bez oděvu získal bez diskusí podporu valné většiny obyvatel.

Novela zákona zakazuje jednání, které by překračovalo hranici slušného chování a narušovalo zvyklosti. Mezi takové prohřešky patří například močení na veřejnosti, hluk, odhazování odpadků a další nepřístojnosti. Tyto činy norma považuje za delikty a příslušné instituce je mohou stíhat.

Putování krajinou nahý je obzvlášť přirozený zážitek - svobodný a zdravý.
Hnutí Freikörperkultur neboli Kultura svobodného těla

Putování krajinou bez oděvu nastoupilo jako nový trend, a to především mezi německými nudisty a naturisty. Na internetových fórech a webových stránkách jej vyznavači takzvané FKK (Freikörperkultur neboli Kultura svobodného těla) označují za "zvlášť přirozený zážitek - svobodný a zdravý".

Poté, co appenzellské Alpy doporučil server nacktwandern.de (v překladu putovat nahý), objevily se v Alpách tucty odhalených turistů.

Kantonální policie mnohé alpinisty bez šatů zadržela. Strážci pořádku je ale nemohli nijak potrestat, protože na to zákon nepamatoval. Podle agentury AP se očekává, že ke zpřísnění legislativy a postihu naháčů přistoupí i sousední kantony.

Anketa

Vyznáváte nudismus?
1. Ano, svlékám se nejraději u moře
14,7 %
2. Ano, svlékám se nejraději doma na zahradě
4,4 %
3. Ano, vyhledávám nudistické pláže i v Česku
5,4 %
4. Ano, alpský či krkonošský nudismus by mě bavil
3,2 %
5. Ne, připadá mi to zvrácené
7,9 %
6. Ne, protože se stydím
7 %
7. Ne, ale toleruji jej
57,4 %
Celkem hlasovalo 7587 čtenářů.

Reklama

Související články

Nudismus vyznává pětina evropské populace

Pětina evropské populace miluje nudismus. Jednotlivé země se sice mezi sebou liší v procentuálním zastoupení nudistů, ale zhruba dvacet procent lidí mířících...

Výběr článků

Načítám