Hlavní obsah

Na Slovensku mají podobnou sochu Krista jako v Riu de Janeiro

– KLIN, SLOVENSKO
Právo, Ivan Vilček

Malá obec nedaleko slovensko - polských hranic má několik týdnů novou atrakci. Na vrchu Grapa nad obcí Klin v nadmořské výši 686 metrů stojí deset metrů vysoká socha Krista, která už na první pohled připomíná slavnou sochu v Riu de Janeiro.

Foto: Ivan Vilček, Právo

K soše Krista na vrchu Grapa má v budoucnu přibýt i další, u Prešova.

Článek

"Jsme na to hrdí. Naše obec se zviditelnila, je zde nádherný výhled do okolí a člověk zde najde duševní klid a pohodu," říká rodačka z obce, která se v průběhu prázdnin stará o svých šest vnuků. Místní jsou vděční podnikateli Jozefu Srokovi, který dal sochu postavit na vlastní náklady.

"V podnikání se mu daří a chtěl nějakým způsobem pomoci obci," prozradila místní rodačka. Sroka tvrdí, že hlavním cílem bylo přilákat do obce turisty. "Je tu tak krásná příroda. Ať lidé nesedí u televizorů, jdou do přírody, můžou si zde posedět, setkat se s přáteli," uvedl. U sochy jsou lavičky a altánek, kde je možné se ukrýt v případě deště.

foto: Právo/Ivan Vilček

Sochu vyhotovili v několika kusech v Srokově firmě. "Největší problém bylo dostat sochu na kopec. Vyvezli jsem ji po částech a až tady jsme ji pomocí dvaceti osmitunového jeřábu poskládali," dodal Sroka. Rozpětí rukou dosahuje sedm metrů a socha i s podstavcem váží 23 tun. Jedná se o ocelovou konstrukci zalitou v betonu a natřenou bílou barvou. Její výslednou podobu vytvořil místní lidový řezbář Peter Ganobjak.

Nádherný výhled na Roháče a Oravskou přehradu

U sochy se konají různé náboženské slavnosti a lidé se zde rádi setkávají s přáteli. Místní i turisté mají z tohoto místa nádherný výhled na Roháče a Oravskou přehradu. "Jsme na dovolené u Oravské přehrady. Viděli jsme v dálce sochu a vybrali jsem se sem na výlet. Nelitujeme, je to opravdu nádherné místo," říká turista z Polska.

Slovensko se po čase může stát světovým unikátem, když v zemi budou stát až dvě obří sochy Krista. Východoslovenský Prešov totiž plánuje stavbu 33 metrů vysoké sochy Krista nad městem. Nejznámější socha Krista je v Rio de Janeiro a v Evropě stojí nejvyšší socha Krista nad Lisabonem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám