Hlavní obsah

Zahrada nemusí být nudná. Živé ploty a designové prvky jí dodají nadčasovost

Právo, Gisela Růžičková

Nedávno jsme se spolu se zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem z atelieru Flera zaměřili na současné trendy v úpravách zahrady. Nyní probereme další zajímavé prvky, které můžeme v zahradě co nejlépe využít.

Foto: Atelier Flera (10x)

Do zahrady si můžeme pořídit živý plot v blocích upravených do požadovaného tvaru.

Článek

Letošní trendy v zahradní architektuře směřují k bezúdržbové zahradě, která je šetrná k životnímu prostředí.

Zapěstované živé ploty

Každý majitel zahrady touží po relaxaci v soukromí. Proto hledáme na středních a malých zahradách vkusná a funkční řešení v podobě živých plotů, které mají spoustu výhod. Kromě toho, že dobře chytají prach i zvuk, působí v zahradě přirozeně.

K jejich výsadbě nepotřebujeme souhlas souseda ani stavební povolení.

Foto: Atelier Flera

Zapěstovaný živý plot ve tvaru loubí bude jedinečným vstupem do zahrady.

Další výhodou je, že dnes nemusíme čekat pět let, až nám stromky vyrostou. Zahradnická centra mají v portfoliu již vzrostlé zapěstované bloky různých druhů živých plotů v rozmanitých velikostech.

Kromě tújí můžeme vyzkoušet ptačí zob, habry, buxusy nebo buky v blocích upravených do požadovaných tvarů.

Zahradní osvětlení

O tom, že světlo je nezastupitelným prvkem zahradní architektury, není pochyb. A neplní v zahradě jen roli orientační či bezpečnostní, ale podílí se především na oživení výsadby v zahradě.

Je tu, aby nás bavilo, zdobilo a rozveselilo zahradu v době, kdy se vegetace probouzí k životu.

Foto: Atelier Flera

Veselejií atmosféru navodíme osvětlením zejména v době, kdy začíná zahrada rozkvétat.

Mnozí z nás se na zahradu dostanou až večer a dobře nasvícená zahrada se může podílet na vstřícné atmosféře.

Dnes už lze propojit zahradní osvětlení s inteligentními systémy řízení domácnosti a zvolit různou intenzitu osvětlení v zahradě během našeho pobytu.

Foto: Atelier Flera

Osvětlení venkovní kuchyně je žádoucí zejména z důvodů bezpečnosti.

Umění v zahradě

I když máme mnohdy zahradu promyšlenou a vyladěnou do posledního detailu, taková socha či plastika z ní může vytvořit neopakovatelné místo.

Foto: Atelier Flera

Pokud chybí naší zahradě pomyslná třešnička na dortu, socha bude tou pravou volbou.

Nemusí to být zrovna socha, postačí zajímavý a designově zpracovaný praktický předmět, jako jsou třeba květináč, pítko, lavička či lucernička nebo sto let starý žebřiňák. Je dobré, že si i umění nachází dnes v zahradách své místo.

Designový nábytek

Významnou část kompozice v našich zahradách tvoří venkovní nábytek, kterému se věnuje hodně výrobců. Důvod je prostý – žít na zahradě od jara do podzimu je zkrátka v kurzu.

Pomalu se přechází od umělých ratanů ke stabilním materiálům pro venkovní užití. Dokonalé jsou kousky jídelních a dětských venkovních nábytkových setů.

Foto: Atelier Flera

Nepřehlédnutelným kouskem je designové posezení oblých tvarů.

„Za trend bych v této souvislosti označil rozhodně velmi oblíbené tzv. day-bed, tedy venkovní postele. Jde o vyvýšené skryté pódium, vybavené ledabyle rozházenými polštářky, které poskytuje v zeleni zahrady naprosto dokonalý odpočinek a tajné povalování,“ doplňuje architekt Leffler nejnovější z trendů.

Cesty z měkkých materiálů

Mohou to být cesty a cestičky z písku, štěrku, mlatů nebo trávy. Otázka nestojí, jak často budeme cestu používat, ale jaký pocit v nás vyvolá pohled na ni v okamžiku, kdy do zahrady vstoupíme.

Totéž platí u sedacího nábytku. Není důležité, kolikrát se na lavičku posadíme, ale jaké kouzlo zahradě propůjčí svojí přítomností.

Odklon od umělotin

Pomalu, ale jistě nastává odklon od umělých materiálů, ať už to jsou polystyrenové kamenné obklady či plastové jakoby dřevěné ploty, nebo betonové jakoby dřevěné trámy. A dokonce i plastové kameny.

Foto: Atelier Flera

Další možnost, jak oživit zákoutí na zahradě. Socha se v zeleni úžasně vyjímá.

Měli bychom si uvědomit, že dřevo má zůstat dřevem, beton betonem a kámen kamenem. Jde především o to, obklopit se na svém pozemku materiály z blízkého okolí, ať už jde o kámen či dřevo v zahradě. Přetvářka ve vlastní zahradě je nepřehlédnutelná a trapná.

Biotopy stále v kurzu

Nadále pokračuje trend biotopických jezer, ale mění se jejich tvary. Stavitelé ani zákazníci nutně netrvají na nepravidelných oválných tvarech, ale jsou přesvědčeni, že biologicky zdravá voda se může nacházet i v jezerech moderních a jednoduchých geometrických tvarů.

Foto: Atelier Flera

Přírodní jezírko neboli biotop lze vybudovat v jednoduchých geometrických tvarech.

Takový biotop v menší městské zahradě vypadá daleko přirozeněji než Rákosníčkova ledvinková tůňka.

Bytové terasy a balkóny

Jsou oblíbenou součástí zahradní architektury. Dost často si kupujeme byt právě pro těch pár metrů čtverečních venkovní plochy.

Foto: Atelier Flera

Bytová terasa se spoustou zeleně a grilem se určitě vyrovná zahradě, zejména pokud jde o relax.

Dnešní terasy a balkóny nabízejí po stránce relaxace to, co regulérní zahrada. Objevují se na nich grily, sauny či vířivky, ale také dětská hřiště, bylinkové záhonky, knihovny, venkovní kina i posilovny. Zkrátka vše, co k odpočinku potřebujeme.

Foto: Atelier Flera

Terasa u rodinného domu je oázou klidu a příjemnou spojnicí mezi domem a zahradou.

Praktické a zajímavé jsou i velkoobjemové kontejnery se vzrostlými stromy či keři, které vytvoří nejen iluzi vzrostlé zahrady, ale v létě poskytnou příjemný stín.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám