Hlavní obsah

Jak ozvláštnit holou zeď v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zdí či plným plotem končí rušný svět a začíná oáza klidu a soukromí. Dvě základní věci, které by měla splňovat každá zahrada, abychom se v ní cítili dobře a bezpečně. Když jsou ale svislé stěny mohutné a holé, není na ně právě hezký pohled, působí až skličujícím dojmem. Přitom jen stačí hezky je obléknout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zdi vydávají teplo dlouho do večera. Na přilehlém osluněném záhonu se proto dobře daří květinám a bylinkám z mediteránních oblastí.

Článek

Zdi a ploty rozšiřují paletu pěstovaných rostlin o popínavé druhy. Bez pomoci se vzhůru šplhá přísavník s břečťanem a půvabnou hortenzií řapíkatou. Oblíbenci, jako jsou plamének, vistárie, růže, zimolez, chmel a povíjnice se neobejdou bez popínací opory.

Rostliny vysazené v těsné blízkosti zdi zjemní její strohé linie a přispějí k plynulému začlenění do okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výklenky, eventuálně police zeď oživí a dovolí sem umístit zdobné předměty.

Zeď s výklenky či policemi můžeme pojmout jako výstavní plochu pro sbírku sukulentů, starodávného náčiní či smaltovaných nádob po babičce.

Oživující prvky

Tvůrčí náboj dodají originální mozaiky. Kromě klasických střepů lze použít i mušle. Někdy stačí nátěr v nezvyklé barvě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K cihlové zdi se hodí romantický zahradní kovaný nábytek. Zrcadlo promítá obrázky z okolí a prostor opticky prohlubuje.

Zavěšené zrcadlo otevírá další dimenzi. Když ho šikovně nastavíme, vyvoláme optickou iluzi pokračujícího prostoru. Stinné kouty efektně prosvětlí. Světlo přinesou i lampy a lucerny.

Korunu zdi zpestří odolné netřesky či zvonky nebo plastika nějakého zvířátka.

Řešení

Nejdřív je zapotřebí barevně sjednotit povrch dřevěných dílců s cihlami, aby celá kulisa hrála příjemně teplým terakotovým odstínem. V samém středu visí zrcadlo, které jednolitou plochu opticky rozvolňuje a prosvětluje v odpoledních hodinách, kdy už sem nedosáhnou sluneční paprsky. Aby do skleněné plochy nenalétávali ptáci, stojí před ní sloupek s dekorativní hliněnou amforou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou: Masivní oplocení sice nabízí perfektní ochranu, ale působí fádně. Škoda je i nevyužité plochy táhnoucí se podél 5 m dlouhé zdi.

Okraje zrcadla jsou skryté pod přísavníkem 3, který se po oplocení bez pomoci šplhá závratnou rychlostí. Ještě než na podzim opadá, rozzáří se jeho listy jako rudé ohníčky. Plaménky 2 vysazené u paty zdi nacházejí oporu na kovaných trelážích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plastika zajíce usazená na koruně zdi svědčí o tvůrčí a veselé povaze majitele zahrady.

Jednoduché bílé květy se na černém podkladu dokonale vyjímají. Královnou tohoto návrhu je vistárie 1 ověnčená hrozny bílých voňavých květů, které předvádí dřív, než plně rozvine listy. Výhony ovíjejí ocelová lanka natažená vodorovně přes celý plot.

Rabátko táhnoucí se podél zdi měří na šířku jeden metr a uprostřed ho na dva díly dělí stejně široká ploška z říčních oblázků. V identické výsadbě se po obou stranách objevují zimostrázy 7 tvarované dokulata, které místu propůjčují svěže zelenou barvu i v zimním období.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Návrh - díky popínavkám, přilehlým rabatům a šikovně zvoleným doplňkům se ze zdi stane přitažlivá součást zahrady.

Za nimi na vysokých lodyhách rozkvétají stejně dokonalé koule okrasných česneků 8 složené ze stovek fialových hvězdiček, jež plní okrasnou funkci i v suchém stavu. Po odkvětu je vystřídají trvalky vybrané podle libosti, třeba řebříčky či třapatkovky. Většinu plochy v rabátku vyplňují opadavé listnaté keře.

Nízký trojpuk 6, bohatě kvetoucí vajgélie 5 a fascinující odrůda tavoly kalinolisté 4, která za své zaoblené křivky vděčí pravidelnému zásahu nůžek. Mezi dřevinami je dostatečný odstup, aby se mohly rozvinout do plné krásy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Navzdory jejich skromné povaze nepohrdnou občasnou dávkou rozleželého kompostu rozprostřeného v oblasti nad kořeny. Jelikož většina rostlin nese květy výlučně v bílé nebo růžové barvě, získává místo romantický ráz. Celá kompozice vypadá pohádkově od května do června, kdy je v plném květu.

Seznam rostlin

1 Vistárie čínská (Wisteria sinensis) Alba - bujná opadavá popínavá rostlina, převislé hrozny, kvete bíle IV-VI, délka výhonů i víc jak 10 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

Roste bujně a vytváří hustý zelený plášť ze zpeřených listů. Pro své i víc jak 10 m dlouhé, ovíjivé, dřevnatějící výhony potřebuje pevnou oporu. Úchvatnou podívanou tato opadavá liána nabízí v dubnu až červnu, když ji ozdobí vodopády dlouhých hroznovitých květenství, která kolem sebe rozšiřují příjemnou vůni.

V létě si kvetení zopakuje, i když jen slabě. Po odkvětu následují dlouhé, sametově zelené trvanlivé lusky. Velikost rostliny regulujeme zpětným řezem v létě a v zimě.

2 Plamének horský (Clematis montana) Frida - časně kvetoucí popínavá rostlina, jednoduché bílé květy, kvete V-VI, v. až 7 m, š. až 3 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3 Přísavník trojcípý (Parthenocissus tricuspidata) - bujná samopnoucí opadavá liána, tvarované zelené listy, šarlatové podzimní zbarvení, v. přes 10 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4 Tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo - opadavý keř, purpurové listy, krémová květenství V-VI, zimní plodenství, v. i š. až 3 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Vajgélie (Weigela) Bristol Ruby - opadavý listnatý keř, růžovočervené nálevkovité květy, kvete V-VII, v. i š. okolo 2 m, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Trojpuk něžný (Deutzia gracilis) - opadavý keř, zelené špičaté listy, květenství bílých zvonkovitých květů, kvete V-VI, v. i š. 1 m, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) - stálezelený listnatý keř, malé lesklé listy, skvěle snáší tvarovací řez, tvarovaný dokulata, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Okrasný česnek (Allium) Purple Sensation - atraktivní cibulovina, velká kulovitá květenství fialových hvězdovitých květů, kvete V-VI, v. 70 cm, 50 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám