Hlavní obsah

I zahrada a dům si zaslouží sváteční dekoraci

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věnce na venkovních dveřích a dekorace na parapetech vyniknou za bílého dne. Jakmile se ale setmí, rozsviťte zahradu vánočními světly.

Foto: DECOLED

Světélkujícími řetězy, závěsy a rampouchy zdůrazníme prvky stavby. Dekorace ve tvaru hvězdy zjemní rovné linie. Nechybějí světly zdobené jehličnany.

Článek

Na našich zahradách často vídáme stromečky se světelnými řetězy. Těmi ozdobíme také kraje střechy, okapy, plot nebo spustíme po fasádě světélkující závěs. Mezi takzvanými 3D figurami jsou na trhu vkusné i méně vkusné výrobky.

Foto: HORNBACH

Světelné závěsy před okny, zdobené okapy, fasáda a 3D dekorace zpříjemní pohled na večerní vánoční zahradu.

K oblíbeným patří sobi, andělé s trubkami, sněhuláci a závěsné hvězdy. Kdo si není jistý výběrem, může zvolit světélkující koule různých velikostí.

Foto: KIKA

Na vchodové dveře zavěsíme věnec. Nebojíme se investovat do luceren nebo velkých dřevěných a proutěných dekorací, které oživíme světelnými řetězy.

Světelné zdroje

Venkovní vánoční osvětlení využívá LED zdroje, které odolávají vibracím způsobeným běžným větrem i nízkým teplotám. Samy se přitom nezahřívají.

Foto: IKEA

Světelný závěs vynikne na každé fasádě.

Ať už si pořídíme osvětlení typu řetězy, rampouchy, girlandy, závěsy, pavučiny, platí, že rozptyl a intenzita světla nebo blikání nesmějí rušit okolí domu.

Elektroinstalace musí odolat vlivům počasí a odpovídat bezpečnostním předpisům. Nevíme-li si s instalací rady, povoláme odborníka.

Foto: SOLIGHT

Světelné řetězy jsou různobarevné i jednobarevné. Tvar svíčky někdy nahrazují koule nebo hvězdy.

Méně náročná na spotřebu energie jsou solární svítidla. Používají pouze tužkové baterie, které se dobíjejí přes solární panel. Svítivost při celodenní době nabíjení je osm až deset hodin, v zimě ale počítáme se zhoršenými světelnými podmínkami.

Foto: IKEA

V bezvětří si můžeme dovolit připevnit světelné řetězy k zábradlí.

Světelné LED i solární řetězy mají mnoho barevných variant, ale také jednotné studené bílé či hřejivé žluté svíčky. Totéž se týká 3D dekorací. Některé osvětlení využívá pro větší upoutání pozornosti speciální efekty.

Foto: HORNBACH

Veselý dům – na trám srubu zavěsíme šálu a drobnější vánoční dekorace podle fantazie.

Například flash technologie vytváří na dekoracích dojem čerstvě napadaného třpytícího se sněhu tak, že z celkového počtu LED jich zhruba 10 % v náhodném intervalu problikává.

Svíčky a dekorace

Lucerny se svíčkami i samotné větší svíce rozmístíme na kraj terasy, schody, podél příchozí cesty. Exteriér domu pak vypadá pohádkově, dbáme ale na bezpečnost.

Foto: FLER

Zakoupený věnec z proutí ozdobíme šiškami, květy, koulemi a hvězdami i solárním sněhulákem, kterému ve tmě svítí střed těla.

Foto: HORNBACH

Zejména ve Skandinávii jsou oblíbená kovová města – lucerny s čajovými svíčkami, umístěné třeba na terase u vchodu.

Na vchodové dveře umístíme zdobený věnec z větviček jehličnanu nebo z proutí. Vsadit můžeme i na méně tradiční hvězdy. Na parapety postavíme truhlíky s aranžovanými větvičkami jehličnanů, šiškami a ozdobami ze dřeva či z plastu.

Foto: KIKA

Stylové svíčky – stromky v zasněženém porcelánu.

Foto: HORNBACH

Svíčky v miskách ohnivých tónů kontrastují s bílým sněhem. Vybíráme ale takový materiál, který nepraskne vlivem rozdílných teplot.

Ceny venkovních dekorací

LED řetěz růžový, 5 m, 50 diod od 600 Kč

Vánoční řetěz, 20 m, 120 teple bílých LED kolem 1800 Kč

LED krápníky, flash technologie, 3 x 1 m, 174 diod 2900 Kč

LED vločka, flash technologie, průměr 60 cm 3500 Kč

Solární světelný řetěz, 50 LED 550 Kč

Světelný sob 122 cm, teple bílá 5800 Kč

Vánoční anděl 122 cm 4300 Kč

Světelná koule, průměr 60 cm 7139 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám