Hlavní obsah

Pohodlně odpočívat není žádná věda

Novinky, Dana Novotná

„Jak relaxovat?“ „Jak se bránit stresu?“ „10 způsobů, jak správně odpočívat…“ a mnoho podobných titulků najdete na internetu, v novinách a časopisech. Přitom stačí tak málo… Posadit se do zahrady nebo na terasu do pohodlného zahradního nábytku a problémy všedního dne „nechat za hlavou“.

Foto: Archiv, .

Oddat se kvalitnímu odpočinku není těžké. Stačí pohodlný nábytek, přátelé a dobré jídlo…

Článek

K relaxu je nábytek na zahradu to nejlepší a hlavně… může ho mít každý. Záleží jen na tom, jakému materiálu dáváte přednost a jaký se hodí právě do vaší zahrady. Trvalý zájem je o zahradní nábytek z tropických dřevin. Mezi nejoblíbenější přitom dlouhodobě patří vysoce odolný tropický teak. Nevadí mu vlhko, takže může být umístěn i v blízkosti bazénu, a proslulý je svou pevností. Bez ošetření olejem získá přirozenou stříbrnošedou patinu.

Foto: Archiv, .

Odolný eukalypt – nejenže vypadá v zahradě či na terase pěkně, ale je opravdu lehký, takže se snadno přenáší, zároveň velice pevný a stabilní.

Novinkou, která rychle přitáhla pozornost, je nábytek z tropického eukalyptu v pevné hliníkové konstrukci. Působí elegantním dojmem a konstrukce z hliníku zaručuje vysokou pevnost při zachování nízké hmotnosti.

Nábytek ze dřeva nebo moderních materiálů?

Někdo dává přednost tradičním přírodním materiálům, někomu se více líbí moderní styl v podobě tahokovu, hliníku nebo ratanu. Zahradní nábytek z tahokovu je opatřen speciální úpravou elotherm, která chrání kov před korozí, poškozením i povětrnostními vlivy, nebo vrstvou ze speciálních polymerů a hliníku, thermosintu. Díky tomu se povrch nábytku na sluníčku nerozpálí a ve stínu nestudí.

Foto: Mountfield, .

Povrch nábytku z tahokovu opatřený vrstvou thermosint se na sluníčku nerozpaluje.

Do oka vám padne zahradní nábytek ze slitiny mědi a hliníku – duralu. Ten je oproti čistému hliníku nepatrně těžší, ale až 5x tvrdší a pevnější. Nábytek nebledne, je lehký, stabilní a vysoce odolný vůči korozi.

Foto: Archiv, .

Zahradní nábytek ze slitiny mědi a hliníku je lehký, zároveň však velice pevný a odolný.

Vyšší řada tohoto nábytku má dokonce pohodlné polstrování integrované v sedací a opěrné části. Nepotřebujete tedy žádné další podsedáky a polštářky.

Odolnost vůči UV záření i značným výkyvům v teplotách zaručuje zahradní nábytek z ratanu. Mezi významné přednosti patří jednoduchá údržba a stálost barvy. Výhodou je kombinovatelnost s jinými materiály, především se dřevem.

Foto: Archiv, .

Zaujme na první pohled. Hliníkový nábytek s integrovaným polstrováním je novinkou v zahradním nábytku.

Málokdo ví, že zahradní nábytek se vyrábí dokonce i z vysoce dekorativního mahagonového dřeva. Dřevo používané i pro výrobu lodí a masivních sudů je silné, odolné, tvrdé a voděodolné. Perfektně drží tvar, při působení počasí se nekroutí a nesmršťuje. U některých prodejců je tento nábytek ošetřen lakem s UV ochranou.

Dvakrát měř, jednou řež aneb Výběr nepodceňujte…

Výběrem zahradního nábytku, na který se vztahuje dlouhá záruka, eliminujete riziko nákupu nekvalitního zboží. Příčky židlí blízko u sebe naznačují, že výrobce nešetřil na materiálu. Výhodou je rovněž ergonomické tvarování sedáku a opěradla. Kvalitní židle mají područky, nutností je možnost polohování, u pevných křesel pak stohování. Oceníte ho při uskladňování. Prověřte pevnost spojů nábytku a provedení svárů.

Ptejte se, zda máte možnost nakombinovat si nábytkovou sestavu podle svých představ a zda je polstrování již v ceně křesla. U stolů hledejte otvor pro slunečník a možnost rozkládání desky. Někteří prodejci vám nábytkovou sestavu dovezou zdarma až domů.

Reklama

Související články

Trápí vás pomyšlení na kalnou vodu?

Nejspíš se to už mnohému majiteli bazénu stalo. Tedy pokud trošku zaspal při pravidelné péči o bazénovou vodu, nebo v případě, že na její ošetření použil...

Zkrotí keře i jehličnany. Plotové nůžky

Živé ploty a keře by měly být husté, pěkně tvarované a neměly by zabírat příliš prostoru. Aby do výšky i šířky rostly vyrovnaně, je potřeba je pravidelně...

Výběr článků

Načítám