Hlavní obsah

Efektní květinová seskupení dodají zahradě nevšední vzhled

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebně sladěné záhony nevznikají náhodou. Jsou výsledkem dobrých vědomostí o rostlinách, estetického cítění a ochoty experimentovat. Jestliže na pokusy nemáte chuť ani čas, můžete si vybrat osvědčenou sestavu z následující šestice.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trikolóra

Článek

Energické trio

Výsledkem kontrastních tvarů a barev je napínavé a vzrušující seskupení. Na bohatý rej nemusíme dlouho čekat, protože ho tvoří rychle rostoucí jednoletky.

V zářivě růžové se představují až 1,5 m vysoké luštěnice trnité (Cleome spinosa) a begonie – tzv. ledovky (Begonia semperflorens), které jsou na pozadí ještě v červené barvě. Vpředu roste fialovomodrá šalvěj pomoučená (Salvia farinacea). Rostliny vysadíme na osluněný záhon v druhé polovině května po ledových mužích. Při pravidelném odstraňování uvadlých květů pokvetou až do podzimu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Energické trio

Trikolóra

Když se slimákům nepodaří malé rostlinky zlikvidovat, vyrostou ze straček (Delphinium) obdivuhodné letní dominanty. Obzvlášť pěkně spolu vypadají modré a bílé odrůdy. Aby jednodruhová výsadba zakrátko neomrzela, přidáme k nim šarlatově červený kohoutek plamenný (Lychnis chalcedonica), který má v tomto případě stejný účinek jako koření v polévce. Pokud stračky po odkvětu seřízneme asi 10 cm nad zemí, vykvetou na podzim podruhé.

Pastelová romance 

Krásné a uklidňující je barevné osázení tón v tónu. Ve středu se lesknou fialové koule nízkých okrasných česneků. Jejich usychající listy šikovně zakrývají 45 cm vysoké, bledě růžové polštáře kakostů (Geranium endressii). Tyto kompaktně rostoucí rostliny patří k druhům, které kvetou od počátku léta až do podzimu. Výšku dodává chrastavec (Knautia macedonica), jehož vínové hlávky přitahují včely. Na jemném vzhledu se podílí skupinka útlých, sytě růžových hvozdíků kartouzků (Dianthus carthusianorum) po pravé straně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pastelová romance

Veselá hra 

Záhon v příjemných harmonizujících barvách budí radost. Trvalky jsou tu vysázené do pásů. Mezi lupinami (Lupinus) dominují vanilkově žluté kultivary ‘Chandelier’, ale ještě za nimi jsou modré a červené. Uprostřed vykvétají plnokvěté odrůdy pivoněk (Paeonia) s jejichž růžovou barvou pěkně ladí nafialovělé máky východní (Papaver orientale). Před nimi se tyčí řada vzdušných květenství purpurově zbarvených dlužich (Heuchera Palace Purple), které celou kompozici uzavírají.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Veselá hra

Pronikavá elegance 

Na nevelkém záhoně kvetou svítivě růžové růže – vybrat si můžeme šlechtěnou varietu, nebo zdánlivě obyčejnou růži svraskalou (Rosa rugosa). Žluté kvítky v pozadí patří nepříliš pěstované slunečnici vlnaté (Eriophyllum lanatum), která dorůstá do výšky okolo 50 cm a kvete od května do srpna. Hned vedle jsou vysazené levandule.

Obě trvalky mají rády slunce a dokonale drenážovanou půdu. Borduru tvoří nenáročný kontryhel měkký (Alchemilla mollis), jehož zelenožlutá květenství nápaditě korespondují s barvou chmele otáčivého (Humulus lupulus Aureus) šplhajícího se po opoře u zdi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pronikavá elegance

Chladivé osvěžení

Ledově chladnou povahu má tento bohatě osázený smíšený záhon, kde jsou povolené pouze tři barvy: fialková, modrá a bílá. Kvetou na něm drobné violky rohaté (Viola cornuta), špičaté stračky (Delphinium) ze skupiny Elatum, voňavá šanta (Nepeta) i méně známá hlavatka obrovská (Cephalaria gigantea). Hlavatka je nesmírně pohledná, až 2,5 m vysoká trvalka. V létě vykvétá bledě žlutými květy. Stejně vysoký je i katrán srdčitý (Crambe cordifolia), který od konce jara formuje ohromná oblaka sněhobílých kvítků.

Foto: Adéla Taitlová , Právo

Chladivé osvěžení

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám