Hlavní obsah

Nový trávník? Žádný problém!

Novinky, Dana Novotná

Pěkný a udržovaný trávník je základem každé zahrady. Ani sebekrásnější a sebedražší rostliny či keře totiž nevyniknou, pokud je nebude rámovat pěstěný pažit. Opatřit si právě takový i na svou zahradu už dnes není žádný problém.

Článek

Je jedno jestli zakládáte trávník na nové ornici například u novostavby nebo váš stávající porost vážně poškodila zima a je potřeba ho vyměnit za nový.V každém případě se vyplatí budoucí trávník řádně promyslet a naplánovat do nejmenších detailů.

Obecně platí, že tvar trávníku by měl být co možná nejednodušší, aby se dal sekačkou pohodlně udržovat. Ze stejného důvodu jsou také vhodnější ucelenější plochy. Hned při zakládání je také dobré pečlivě promyslet budoucí zavlažování. Pokud plánujete závlahový systém, je vhodné ho dát do země ještě před vysetím, abyste si ušetřili zbytečné zásahy do již vzrostlého porostu.

V neposlední řadě je třeba zvolit jaký druh trávníku si vlastně představujete. Nejběžnější je rozdělení na anglické dokonale udržované okrasné trávníky, rekreační trávníky, které jsou typické právě u rodinných domů a chat a nakonec účelové květnaté louky. Ty necháváme růst volně, aby na nich vynikly nejrůznější barvy polních květů.

Půdu je třeba připravit

Ideální tloušťka vegetační vrstvy je 10 až 15 cm. Před výsevem je nejprve potřeba terén urovnat a odstranit všechny kameny či plevel. Pokud je to nutné, lze si na pomoc vzít i herbicidy. Navážíte-li novou ornici, raději se setbou pár dní počkejte, aby případný plevel stihl vyklíčit a později vás nepříjemně nepřekvapil. Pro dobrý růst je vhodné přidat odpovídající hnojivo nebo rašelinu.

Osivo vybírejte pečlivě

O kvalitě svého budoucího trávníku rozhodujete ve chvíli, kdy si vybíráte travní osivo. Rozhodně by mělo být od renomovaných výrobců, kteří nabízejí speciálně vyšlechtěná osiva, která splňují i ty nejnáročnější požadavky.Vysévat je možné od jara do podzimu, ale je třeba mít na pamětí, že teplota půdy by měla být nejméně 8°C.

Travní semeno můžeme jednoduše rozsévat do široka rukou. Aby se tímto způsobem lehká semena rozprostírala rovnoměrně, můžete si vypomoci jednoduchým trikem. Celou dávku rozdělte na dvě části a smíchejte například s pískem nebo rohovou moučkou. Pak jednu polovinu stačí vysít podélně a druhou na ni kolmo, aby nevznikla holá místa. Na běžný trávník nejčastěji počítáme s 10 až 20 g osiva na 1 m2.

Efektivnější než ruční sázení je použití sypacího vozíku, který se během roku stejně dobře hodí i na dávkování hnojiv nebo posyp namrzlých cest v zimě. Když je zaseto, rozhozená semena zapravte 1 až 2 cm do země například hráběmi nebo válcem s hroty. Nakonec povrch utužte travním válcem.

Závlaha je důležitá

Semena začnou klíčit během deseti dní. Důležitá je pro ně především dostatečná a rovnoměrná závlaha. Mohla by sice naklíčit, ale bez vody by uschla. Pokud nechcete mít na trávníku nechtěné stopy, je dobré na něm pro tuto dobu vyhlásit klidový režim a pohybovat se po něm co možná nejméně.

První sekání

Když porost dosáhne výšky zhruba 8 až 10 cm, měl by být poprvé zkrácen asi o třetinu své délky. Vhodná je na to především rotační sekačka, na které si můžeme podle potřeby nastavit výšku sečení. Po prvním sečení se vyplatí nově založený trávník ještě dosít, aby byl hustší. Při třetím sečení už můžete trávník zkrátit na libovolnou výšku. Pro reprezentativní vzhled je ho v budoucnu vhodné sekat v průměru jednou týdně.

Reklama

Související články

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Nastartujte trávník

I když se vám zdá, že je ještě chladno, všechno zelené už roste naplno a potřebuje spoustu živin. Právě nyní, v dubnu, je ten správný čas také pro první...

Výběr článků

Načítám