Hlavní obsah

S postřikovačem nedáte škůdcům na zahradě šanci

Novinky, Dana Novotná

Nástup jara je na zahradě radostným obdobím, kdy se k životu znovu probouzí všechny stromy a rostliny. Bohužel stejně čile se k světu mají i škůdci. Aby nezpůsobili nenapravitelné škody, je třeba se pustit do postřiků.

Článek

Ideálními pomocníky pro tuto pravidelnou péči o rostliny doma, na zahradě nebo i ve skleníku jsou mechanické postřikovače. Práce s nimi je jednoduchá a rychlá. Nabídka na trhu je široká, a tak vyvstává otázka, jak si vybrat ten pravý. „Každý by měl dobře zvážit, co bude skutečně potřebovat,“ radí zahradní odborník Jan Kolesný. „Záleží na tom kolik máme stromů, o které plánujete pečovat a také jak jsou vysoké. Důležitá je samozřejmě i rozloha zahrady, kolik je na ní rostlin a jak často je postřikujeme.“

Ruční postřikovače

Pro malé zahrádky s pár ovocnými keříky a záhonkem růží postačí malé ruční postřikovače, do kterých se vejde jeden až dva litry postřiku. Jsou lehké a dobře se přenáší. Výhodné je, že si do nich můžete připravit i malé množství postřiků, třeba jen na pár balkónových truhlíků. Kdo má rostlinek víc a chce si ušetřit posilování ruky při mačkání, může si vybrat ruční aku postřikovač.

Ramenní postřikovače

Pro větší obsah postřiku jsou určeny ruční kompaktní tlakové postřikovače. Mezi zahrádkáři patří právě tyto typy mezi nejoblíbenější, protože je pohodlně můžete nosit zavěšené na rameni. Ramenní postřikovače pojmou od 5 do 11 litrů. V provedení aku jsou vybaveny pístovým nebo membránovým čerpadlem. „Výrazně si ušetříte práci, když si zvolíte model s teleskopickou postřikovací trubicí, díky které bez zbytečné námahy a šplhání po židlích či žebřících dosáhnete i do vyšších pater stromů,“ upozorňuje Kolesný.

Zádové postřikovače

Pro zahradu, na které je větší množství stromů či keřů, už se vyplatí pořídit zádové postřikovače, které si nasadíte podobně jako batoh a jsou v široké nabídce velikosti nádrží . U většiny zádových postřikovačů se tlak zvyšuje pumpováním kovovou pákou na boku postřikovače. K dostání jsou i v aku provedení s pístovými nebo membránovými čerpadly. Při práci s nimi každý jistě ocení, že je podle aktuální potřeby možné nastavit tlak. K ramenním a zádovým postřikovačům lze pořídit různé příslušenství k usnadnění a zefektivnění postřiku jako jsou například nástavce, trysky, zvony, teleskopické nástavce.

Motorové postřikovače

Výkonné rosiče se spalovacím motorem ocení především majitelé ovocných sadů a vinohradů. Tyto postřikovače dokáží aplikovat velké množství hnojiv, dezinfekčních prostředků nebo jiných postřiků velmi efektivně i na velké plochy. Pomocí práškovací sady lze použití rosiče rozšířit i na aplikaci práškových prostředků. Bez obtíží s nimi tak budete moci nejen ošetřovat rostliny, ale dobře poslouží i k dezinfekci či likvidaci škůdců ve skladech, hospodářských budovách nebo stájích.

„Stejně dobře jako postřiky zvládnou tyto velké postřikovače i rosení, zmlžování, práškování nebo transport granulovaných látek,“ dodává Kolesný. „Rozptyl mají skutečně ctihodný. Jsou totiž vybaveny výkonnými motory, které dovolují aplikovat látky až do vzdálenosti 15 metrů.“ Někoho možná napadne, že s větším obsahem nádrže bude práce s postřikovači této kategorie náročná, ale není to tak. Mají dokonale propracovanou ergonomii, takže závěsný systém hmotnost stroje optimálně rozkládá, aby práce byla co nejpohodlnější.

Postřik není žádná věda

Při přípravě roztoku postřiku se nevyplatí zbytečně experimentovat. Nejjistější je vsadit na již připravené přesné dávky a držet se návodu. „Pokud má snad někdo pocit, že zvýšením koncentrací zvýší efekt, velmi se plete,“ varuje zahradní odborník. „Místo kýženého účinku si můžete rostliny zahubit.“ A kdy je podle něj nejlepší čas na postřik? Ideální je bezvětří, ale i tak je dobré chránit si oči. Určitě neuděláte chybu, když si na práci vezmete starší oblečení a rukavice.

Reklama

Související články

Ovocné stromy v předjaří

Ať už máte jednu jablůňku nebo deset, v únoru už je čas vypravit se na obhlídku svých ovocných stromů.

Výběr článků

Načítám