Hlavní obsah

Nejlepší moderní stavbu v historickém prostředí mají v Bílovicích nad Svitavou

Novinky, tnk

Klub Za starou Prahu uznal nové centrum obce Bílovice nad Svitavou za nejvhodněji zasazenou stavbu do historického prostředí. Architektonický počin od brněnského ateliéru P.P. Architects si vysloužil obdiv díky respektu k okolní architektuře v lokalitě. Nominováno bylo letos sedm staveb, tedy o jednu více než loni nebo předloni.

Foto: archiv Klubu Za starou Prahu

Odborníci ocenili proměnu středu obce Bílovice nad Svitavou od P.P. Architects. Revitalizace byla loni nominována i na Českou cenu za architekturu.

Článek

Cena Klubu Za starou Prahu za novou stavbu umístěnou v historickém prostředí je každý rok udělována novým architektonickým dílům, která skvěle zapadají do staré místní zástavby a obohacují ji o decentní nové prvky.

Klub Za starou Prahu hodnotí nové stavby z celého území České republiky. Účelem ocenění je upozornit na stavby, které své historické prostředí nepoškozují a nejsou zviditelněny zjevným nevhodným kontrastem vůči svému okolí.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Budovy dnes poskytují příjemné prostředí pro setkávání občanů.

Cenu Klubu každoročně získávají stavby, které přidávají ke starému prostředí novou kvalitu, často spojenou s novou užitečnou funkcí. Tak je tomu i v Bílovicích nad Svitavou. Stavby poskytují obyvatelům nový veřejný prostor a zkulturňují prostředí.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Parkovací dům Domini v Brně navazuje na historický areál Zemského sněmu, části magistrátu i sídla Radních. Autorem je Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, architekt Petr Hrůša a spoluautoři.

Architektonický ateliér P.P. Architects se věnuje navrhování soukromých i veřejných staveb. Několik návrhů bylo realizováno také v městských prostorech veřejného prostranství.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Společenského domu v Ratíškovicích u Hodonína od ateliéru Létající inženýři, Tomáše Halvíčka a spolupracovníků.

Cílem vítězného návrhu v klání bylo vytvořit obecní úřad, knihovnu, obřadní síň, poštu, výčep a letní zahrádku, náves a nádvoří. Pěkným prvkem je průchod mezi knihovnou a obecním úřadem. Stavba je architektonicky střídmá, jednoduchá a dominují jí moderní tvary, které respektují ráz okolních staveb.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Kostel sv. Václava v Sazovicích u Zlína od architekta Marka Jana Štěpána.

Tvaroslovím typickým pro staré vesnické stavitelství je i palírna v Javornici u Bavorova v jižních Čechách. Podle předsedy poroty Rostislava Šváchy hned tři ze sedmi finalistů letošního ocenění vybudovali aktivní vesnická společenství.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Palírna v Javornici u Bavorova od ateliéru ADR a autorů Petra Koláře, Aleše Lapky a spoluautorek. Jde o rekonstruovanou hospodářskou usedlost.

U obecního úřadu, pošty a knihovny v Bílovicích nad Svitavou, Společenského domu v Ratíškovicích u Hodonína a kostela sv. Václava v Sazovicích u Zlína Klub podle Šváchy ocenil, jak se jejich autorům podařilo staré prostředí obohatit a pozvednout na vyšší architektonickou úroveň, a to díky prostředkům oscilujícím mezi tradicionalismem a modernismem.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Pavilon v městském parku ve Zlíně od Václava Babky, Pavla Mudříka, Lucie Radilové a Zdeňka Sendlera.

Letos se konečně do nominací dostala i pražská stavba, která loni a předloni ve finále soutěže chyběla. Pražská novostavba zvítězila naposledy v šestém ročníku Ceny Klubu Za starou Prahu v roce 2009.

Foto: Archiv Klubu Za starou Prahu

Bytové domy v Koněvově ulici v Praze splývají s okolními historickými i panelovými žižkovskými domy. Autory jsou A.LT architekti, Peter Lacko, Filip Tittelbach, Adam Kekula, Lenka Dvořáková a spoluautoři.

Konkurence v soutěži byla letos veliká. Všechny stavby si proto zaslouží uznání. Pokud jste zastánci tradičnější architektury, která má respekt k historii svého okolí, seznamte se s letošním laureátem Driehausovy ceny. Mistry klasické architektury se letos stalo francouzské duo Marc Breitman a Naďa Breitman-Jaková. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám