Hlavní obsah

Dvojdomek nezavrhli, díky němu mají promyšlený a atraktivní domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se domnívá, že výstavba dvojdomků patří do časů minulých, je na omylu. Zdařilý příklad z obce na východ od Prahy ukazuje, že díky promyšlenému modernímu přístupu je bydlení v dvojdomku nejen pohodlné a atraktivní, ale také velmi klidné a ekonomické.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Architektura s režnou přizdívkou a s valbovou střechou s velkým přesahem představuje charakteristický styl architekta.

Článek

Majitel domu s partnerkou se po letech strávených v panelovém bytě rozhodli pořídit si vlastní bydlení se zahradou. Na základě pracovních zkušeností ze stavebnictví a po pečlivém průzkumu trhu se spojili s architektem Jiřím Houšou, který jim pomohl i s výběrem pozemku.

„Jeho práce, které jsme měli možnost vidět, odpovídají našim představám,“ vysvětlují vznik projektu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Mezníkem mezi kuchyňskou částí a sezením je atypický krb s krbovou vložkou a integrovaným osvětlením. Bílé obkladové desky se krásně odrážejí od antracitové velkoformátové keramické dlažby.

„Rozhodli jsme se spolu se svými známými pro dvojdomek. Naše parcela byla k tomuto účelu vhodná, ušetřili jsme místo. Kromě menšího pozemku je výhodou dvojdomku také snížení investičních nákladů i levnější provoz domácnosti. Naše soukromí přitom nijak neutrpělo, díky zrcadlovému uspořádání dispozice a vyvýšené zahradě o sousedech ani nevíme, a to ani uvnitř domu, ani venku na zahradě.“

A to doslova. Stejný názor má i majitel druhé poloviny domu. Během naší návštěvy vyzařoval z místa až meditativní klid.

Složitá rovnice

Rohová jižně orientovaná parcela každého oslní krásným výhledem a idylický obrázek již hotové stavby sotva dává tušit, že se architekt musel vypořádat se složitou situací ve svažitém pozemku s přístupem shora.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

V interiéru, vybaveném na míru, udávají tón krásné obklady s dýhou amerického ořechu. Na luxusním vzhledu kuchyně se podílí kombinace ořechové dýhy, černého laku, hliníku a černého skla, které tvoří čelní plochu vestavných spotřebičů a horních skříněk.

Rozdíl mezi úrovní příjezdové komunikace a spodní – jižní částí zahrady činil téměř dvě výšky podlaží. Automobily proto parkují na krytém parkovacím stání nahoře, které je přímo přístupné z ulice.

K hlavnímu vstupu do přízemí se schází po venkovním schodišti. Vstupní dveře vedou do prostorné haly, kde je po ruce všechno, co je v komfortním domě potřeba – šatna, malá koupelna a další zázemí. Následuje společná obývací část domu, orientovaná na jih.

Na půdorysu ve tvaru L spolu vzájemně komunikují sezení, kuchyňský kout a jídelna, umístěná v proskleném nároží. Na terase hned za sklem, ze dvou stran v objetí a pod ochranou domu, je umístěno sezení pro venkovní stolování.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Americký ořech byl použit i na dveře. Chloubou pána domu je akvárium zabudované do stěny.

V přízemí se v bezprostřední návaznosti na obývací pokoj nachází ještě pracovna, podle potřeby buď oddělená, nebo naopak propojená s životem rodiny posuvnými dveřmi. Podkroví je ryze klidovou zónou, k ložnicím náleží velká střešní terasa a komfortní koupelna.

Návrh využívá polohy ve svahu – dům je zcela podsklepen a ve spodní části pozemku je do svahu zakomponována garáž s vjezdem z boční ulice – její plochá střecha tvoří základnu zenové zahrady.

V suterénu domu je umístěno technické zázemí, prádelna, vinotéka a domácí fitness centrum se saunou, sprchou a odpočívárnou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelna rodičů má přímý výstup na lodžii. Zaujalo nás atypické umístění vany i výrazný obklad v antracitovém odstínu.

Největší chloubou rodiny je však pečlivě udržovaná zenová zahrada s vodní plochou, která začíná u terasy. Byla vybudována na náspu z vykopané zeminy a je položena vysoko nad úrovní okolních pozemků.

Od sousední komunikace ji odděluje více než dvoumetrová opěrná zeď a ze sousedství sem není odnikud vidět.

Harmonie v exteriéru i v interiéru

Přizdívka z ručně vyráběných klinkerů propůjčila domu zajímavý, autentický vzhled. Interiér domu si majitelé navrhovali a zařizovali sami. Také zde dali přednost přírodním materiálům a barvám, především dřevu a kameni, a dbali jak na kvalitní materiály, tak na precizní provedení.

Prioritní bylo pohodlí a snadná údržba, proto má celé přízemí podlahu z velkoformátové keramické dlažby s podlahovým vytápěním. Nechybí krb, v patře jsou dřevěné podlahy. Nešetřili ani na relaxační zóně v suterénu, která rovněž vyzařuje pohodu v přírodním duchu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Také wellness v suterénu se může pochlubit elegantním designem v přírodním stylu. Je vybaveno velkým sprchovým koutem typu „walk in“, hřejivou atmosféru i zde vytvářejí dřevěné obklady s ořechovou dýhou.

A udělali by po dvou letech bydlení něco jinak? „Nevtíravá architektura domu a útulné prostředí se neokouká ani neomrzí. Jen jídelna nemá přesah střechy, trochu jsme podcenili jižní slunce a musíme s ním bojovat pomocí venkovních žaluzií. Ale cítíme se tu velmi dobře, čtyři roky strávené pečlivým budováním nového domova se rozhodně vyplatily.“

Nepřekonatelné přírodní materiály

Architektura s režnou přizdívkou a valbovou střechou s velkým přesahem představuje charakteristický styl architekta. Kromě typického vzhledu a komfortní dispozice ale tyto domy nabízejí ještě něco navíc.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Vodní plocha sahá až k terase a příjemně osvěžuje klima v chráněném jižním zákoutí.

„Jako konstrukční systém bylo v projektu navrženo sendvičové zdivo s větranou vzduchovou mezerou, z keramických tvárnic Porotherm s izolací z minerální vlny a přizdívkou z režných cihel. Tuto kombinaci máme spolu s architektem po léta vyzkoušenou na jeho realizacích, a to jak z hlediska vlastností domu, tak i provádění stavby.

Má nejen vynikající tepelně izolační parametry, ale i velkou pevnost a dlouhou životnost. Obvodové stěny jsou prodyšné, v interiéru je stabilní zdravé klima s přirozenou vlhkostí vzduchu a bez teplotních výkyvů jak v létě, tak v zimě,“ vysvětluje stavitel Miloslav Rojko.

Ing. arch. Jiří Houša (1946)
Vystudoval fakultu architektury ČVUT Praha, je zakladatelem a majitelem architektonické kanceláře ateliér Villa. Zaměřuje se na návrhy rodinných domů.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 139 m2 (polovina dvojdomu)

Užitná plocha: 305 m2 – dtto

Konstrukce: betonová základová deska a základové pasy, spodní stavba železobetonová, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo tvárnice Porotherm 240 mm, izolace z min. vlny 140 mm, větraná vzduch, mezera, vnější přizdívka z klinkerů, stropy a schodiště železobetonové monolitické, dřevěný krov, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly Ditherm, dveře dýhované otevíravé a posuvné do obložkových zárubní, vyrobené na míru, skleněné atypické do obložkových zárubní

Vytápění: teplovodní podlahové vytápění, tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, v koupelnách topné žebříky

Roční náklady na vytápění a ohřev teplé vody: cca 35 - 40 000 Kč

Dodavatel: Miloslav Rojko – Realizace staveb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám