Hlavní obsah

Dvě bytové jednotky majitelé propojili v jeden prostorný celek

Dům v pražských Střešovicích původně zahrnoval dvě bytové jednotky, které si současní majitelé přáli spojit. Architektka Ivana Dombková prostor otevřela napříč celým domem a proměnila ho v jediný kompaktní a velkorysý celek.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl odděluje kuchyň a obývací pokoj. Přímo z hlavního obytného prostoru je vstup na zahradu.

Článek

Investoři se rozhodli propojit menší byt v přízemí s větším bytem v patře, ke kterému náleželo i podkroví, zejména proto, aby získali dostatečně velkou obytnou plochu s přímým vstupem na krásnou zahradu obklopující dům.

Foto: www.modernibyt.cz

Odstíny bílé a šedé barvy působí čistě a jednoduše, díky kombinaci s dubovým dřevem však prostor nevypadá stroze.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský ostrůvek zaručuje dostatek pracovní plochy i místo pro rychlou snídani. Hlavní úložné prostory pokrývají celou jednu stěnu a umožňují komfortní umístění vestavných kuchyňských spotřebičů.

„Chtěli jsme, aby prostory domu byly dobře využity, aby byl dům účelně zařízený a současně také pěkně vypadal a my jsme se v něm dobře cítili – chtěli jsme světlý, otevřený prostor s dostatkem úložných prostor. Vzhledem k poměrně velké rekonstrukci bychom si na ni sami bez architekta určitě netroufli, navíc nejsme z oboru stavitelství, studovali jsme ekonomii. Samotnou volbou architekta jsme se dlouho nezabývali, znali jsme dobře perfektní práci a rukopis paní architektky Dombkové, které se velmi obdivujeme. Již dříve nám navrhla nábytek do původního bytu, proto jsme věděli, že chceme oslovit právě ji,“ vysvětluje majitelka a dodává, že celá rodina je spokojena nejen s designem, ale především s tím, že každodenní život v domě je velmi pohodlný a příjemný.

Foto: www.modernibyt.cz

Úložné prostory jsou zde skryté i otevřené v podobě polic na knihy a dekorace. V celém domě jsou natolik velkorysé, že ani delší dobu po nastěhování rodiny nejsou zcela naplněné.

Všechny příčky pryč

Oba byty oddělovalo schodiště umístěné v rohu přímo za vchodem do domu, což nebylo praktické pro plynulý přechod mezi jednotlivými podlažími v případě jejich propojení. Architektka proto navrhla přesun schodiště do středu domu, což mělo zásadní vliv na rozsah celé rekonstrukce.

Foto: www.modernibyt.cz

Většina nábytku byla vyrobena na míru podle návrhů autorky realizace. Masivní dubové dřevo je hlavním materiálem a spojovacím prvkem domu i v podobě schodiště.

Všechny původní příčky kromě nosných konstrukcí i část stropu byly nakonec kompletně nahrazeny novými. Součástí náročné rekonstrukce byla také oprava střechy a výměna dveří.

Na otázku, zda by při takovém rozsahu prací a úprav nebylo jednodušší postavit rovnou nový dům, investorka odpovídá jasně.

Foto: www.modernibyt.cz

Schodiště bylo přesunuto doprostřed prostoru. Některé zděné příčky v domě nahradily skleněné plochy, které interiér provzdušňují a pocitově zvětšují.

„Myslím, že je skvělé si postavit nový dům bez kompromisů a omezení, kterým se u rekonstrukce nevyhnete. Ale důležité je také to, kde se nachází pozemek. Starý dům má pro mě navíc určitou atmosféru – kromě toho, když se rozhlédneme kolem sebe, všude je spousta domů, které by si po letech zasloužily kvalitní rekonstrukci. Byla by škoda, kdyby se staré domy ve starých čtvrtích rozpadaly a města se rozrůstala v novostavbách do okolí.“

Foto: www.modernibyt.cz

Z ložnice rodičů je volný vstup do prostorné šatny a do komfortní koupelny s příjemným výhledem do zahrady.

Příroda má přednost

V celém interiéru je hodně skleněných ploch, z nichž některé nahrazují i stěny a dům se tak stává ještě více otevřený a transparentní. Charakteristické je pro něj také velké množství úložných prostor, které jsou zabudovány do každé volné niky a dosud nejsou ani zdaleka zaplněny.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelnách jsou stejná okna jako v ostatních místnostech, což z nich dělá i díky jejich vybavení plnohodnotné místo nejen pro očistu těla, ale také pro příjemnou relaxaci.

Ve sklepě domu se nachází několik technických místností a vznikla zde i malá vinotéka. Pod třívrstvé dubové podlahy bylo nainstalováno vytápění a úklid usnadňuje instalace centrálního vysavače.

Foto: www.modernibyt.cz

Intenzitu osvětlení zabudovaného v sádrokartonových podhledech lze snižovat nebo zvyšovat podle aktuální potřeby.

Žádné další speciální požadavky investoři neměli, architektce naprosto důvěřovali a ve většině případů dali na její doporučení. Shodli se nejen na stavebních úpravách, dispozičním řešení a praktických detailech, ale také na tom, jaké materiály a barvy použít – přednost dali přírodním materiálům a vyhnout se chtěli především křiklavým odstínům a výrazným kombinacím.

Neutrální barvy a přirozené odstíny občas doplňují květinami a už jen vyčkávají, až objeví barevný obraz, který by oživil atmosféru v domě…

Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala fakultu architektury na VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů. Sama o své práci říká, že usiluje o poznání a vědění. Za nejdůležitější hodnoty považuje svobodu, vzdělání, prostor a čas. V roce 2012 ukončila spolupráci se značkou Donlić a založila značku novou – I. D. Architektura.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám