Dům Casa Benedetti sice stojí v sousedství domů postavených v tradičním severoitalském stylu, přesto jeho moderní stavební konstrukce nevyvolává žádnou disharmonii. Spíše naopak upoutá pozornost minimalistickým pojetím i výběrem materiálů.

Po demolici a komplexní přestavbě má vila s původním objektem společný pouze půdorys a velikost.

Architekt Cesare Sala ve své projektové zprávě zdůrazňuje, že tato architektura odkazuje na minimalistické linie, kterými se proslavil německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, a formální jednoduchost a praktičnost, znaky typické pro průmyslového italského designéra Achilla Castiglioniho.

V prvním patře jde o symetrické rozdělení do čtyř stejných částí se dvěma posuvnými křídly uprostřed. Přízemí má obě středová pole přerušená dveřmi.

V prvním patře jde o symetrické rozdělení do čtyř stejných částí se dvěma posuvnými křídly uprostřed. Přízemí má obě středová pole přerušená dveřmi.

FOTO: Marcello Mariana

V rámci prostorového uspořádání, velikosti, tvaru střechy a základních materiálů se však minimalistické moderní zpracování přibližuje architektuře okolní zástavby s tradičními tvary a slohovými prvky.

Architektonická vyváženost

Až na v podstatě jediné přání – integrovat kuchyň, jídelnu a obývací pokoj do společného prostoru – nechal investor architektovi při návrhu projektu volnou ruku. Dispozice je rozvržena na společnou obývací část v patře (přístup do domu vede shora) a ložnice v přízemí, částečně zapuštěném do svahu nad vodou.

Obě podlaží jsou směrem k jezeru lemována terasami. Přibližně po roce bydlení v novém hodnotí majitelé projekt nesmírně kladně, a to jak z hlediska estetického, tak z pohledu funkčnosti. Jsou nadšeni z vybalancování moderního pojetí a respektu k okolní krajině a architektuře.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Marcello Mariana

Výhled z domu na panoramata jezera Como je dokonalým příkladem nadstandardní kvality bydlení. Ve večerních hodinách na oplátku přináší záře z osvětlené budovy skvělý pohled i vnějším pozorovatelům.

Energetické úspory

Před přestavbou spadal původní objekt do zcela nevyhovující energetické třídy G, roční spotřeba tepla dosahovala 440 kWh/m2. Standard vyžadovaný současnými stavebními předpisy by měl být přibližně šestinový, tedy kolem 77,33 kWh/m2. Po přestavbě však budova nakonec se svou mimořádně nízkou spotřebou 28,37 kWh/m2 dosáhla kategorie A.

Přispěla k tomu řada energetických opatření. Jak se to podařilo? Klíčem k úspěchu byla celá řada stavebně technických řešení, počínaje kvalitní izolací základů a zdiva, přes přirozenou ventilaci zabraňující kondenzaci až po důsledné odstranění tepelných mostů a dalších rizikových míst.

Použitý okenní systém kombinuje pevné zasklení s posuvnými dveřmi z hliníkových profilů, což kromě čistého estetického dojmu významně podporuje energetický koncept domu.

Použitý okenní systém kombinuje pevné zasklení s posuvnými dveřmi z hliníkových profilů, což kromě čistého estetického dojmu významně podporuje energetický koncept domu.

FOTO: Marcello Mariana

Přísné rozhodování se týkalo i výběru výplní stavebních otvorů, které kromě tepelněizolačních parametrů musely splnit také požadavek na optimální denní prosvětlení a celoročně příjemné klima v interiéru. Vybrány byly vysoce tepelně izolované hliníkové profily Schüco s přerušeným tepelným mostem a trojitým izolačním sklem. Doplňuje je navíc inteligentní stínicí systém, automaticky ovládaný slunečními a větrnými senzory.

Kombinace exteriérových a interiérových systémů brání přehřátí interiéru, chrání před zvědavýma očima kolemjdoucích či ostrým sluncem, a to i v případě, kdy s vnějším zastíněním nelze manipulovat kvůli silnému větru.

Tato opatření se v podstatě týkají západní fasády s pohledem na jezero a přímým kontaktem do obytných a ložnicových prostor domu.

Pohled na hladinu

Celoročně mírné klima na severu Itálie i „čítankový“ výhled na jezero od počátku vybízely k co největšímu vizuálnímu i prostorovému otevření západního průčelí. Toho bylo dosaženo také díky posuvnému systému Schüco ASS 70.HI, který požadavek transparentnosti, přísunu světla a neomezeného výhledu dokonale podpořil.

Rozsáhle přestavěný objekt s proskleným západním průčelím zprostředkovává majitelům nerušený výhled na vodní hladinu.

Rozsáhle přestavěný objekt s proskleným západním průčelím zprostředkovává majitelům nerušený výhled na vodní hladinu.

FOTO: Marcello Mariana

Hliníkové profily umožnily vytvořit velkoplošné prosklení od podlahy ke stropu i na celou šířku domu mezi základovými zdmi. Ani kolejnice, bezbariérově zapuštěné v podlaze, nenarušují design a nebrání vstupu.

Světle šedé hliníkové profily vertikálně rozdělují panoramatický výhled a jemně kontrastují s čistotou skla, teakovými a dubovými podlahami na terase a v interiéru i ledově bílou omítkou, rámující celý objekt.

Vyšší komfort

Vedle estetické a tepelně izolační stránky splňují okenní a dveřní profily požadavky na výjimečnou odolnost vůči klimatickým podmínkám a hluku. Na základě požadavku klienta byly do systému opláštění integrovány i další komponenty.

Všechny okenní jednotky splňují bezpečnostní třídu RC 2 a jsou dokonce vybaveny zařízením s vibračními senzory proti zlodějům.

FOTO: Marcello Mariana

V letním období je v provozu mechanická ventilace s rekuperací tepla. Prozatím se tento systém ukázal tak efektivní, že předpřipravenou instalaci elektrické klimatizace není zapotřebí dokončovat.

Dle majitelů funguje kombinace mechanické ventilace a systémů zastínění velmi dobře, teploty v domě se po celý rok pohybují na příjemné úrovni a nezvyšuje se vlhkost.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Adam Krejčík, více na www.mujdum.cz