Hlavní obsah

Designér se inspiroval dobou kamennou a navrhl nůž podobný pazourku

Novinky, tnk

Pokud si myslíte, že se inspirace dobou kamennou nehodí do moderní kuchyně, jste na omylu. Nůž vzniklý podle pazourku z období paleolitu může vypadat hodně soudobě a dokonce i lehce futuristicky. Kousek navržený designérem Klivissonem Campelem je toho jasným důkazem.

Foto: Profimedia.cz

Designér našel inspiraci v historii.

Článek

Křemen používaný v dávné historii jako nůž se stal cennou inspirací pro brazilského designéra Klivissona Campela. Tvůrce oslovila jednoduchost a elegance předmětu, který měl pro vývoj lidstva tak velký význam. Rozhodl se proto vytvořit moderní objekt, který by pazourek tvarově připomínal.

Foto: Novinky

Nože mají futuristické tvary.

Nůž nese název IP Knife (Yabadabadoo - Paleolithic) a je určen pro gurmány, kteří v sobě chtějí objevit trochu barbarství. Rukojeť nože dobře kopíruje lidskou ruku. Nástroj je tak v ruce uchopen přirozeným, organickým způsobem.

Na první pohled ale není ostří od rukojeti úplně lehce rozeznatelné. Nůž se tak rozhodně nehodí do domácností s menšími dětmi.

Cílem totiž bylo vytvořit do značné míry primitivní nástroj, který by pazourek opravdu připomínal. To se za pomoci geometrie rozhodně podařilo.

Foto: Profimedia.cz

Která část je rukojeť a která ostří není na první pohled úplně zjevné.

Inspirace starověkem je pro design nožů celkem typická. Takové kousky se obecně hodí spíš k rustikálnějšímu stylu stolování. Prostřenému stolu dodají šmrnc a eleganci.

Foto: Monty s Vintage Shop, MiaFleur

Inspirace pravěkem a přírodou k nožům tak nějak patří.

Design nožů rozhodně není úplně jednoduchou disciplínou a přijít v této oblasti s něčím novým a neokoukaným, je celkem těžké.

Zajímavým kouskem, který stojí za pozornost, je i kapesní nůž od studia Olgoj Chorchoj, se kterým aktuálně soutěží o titul Grand Designér roku.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Kapesní nože navrhlo pro společnost Mikov studio Olgoj Chorchoj. I za něj je nominovánu na cenu Grand Designér roku.

Zavírací nůž je určen pro osoby, které mají na tento předmět vyšší estetické nároky a ocení tak pěkný design. Nůž už získal cenu šéfredaktorů Designbloku 2015 za nový výrobek, který vyniká čistotou tvarů a zpracování.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Další designové kousky, které mohou vynést titul Grand designér roku, si prohlédněte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám