Hlavní obsah

Penthouse uprostřed města majitelka nechala proměnit v útulný domov

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penthouse v nejvyšším poschodí jedné z budov v centru Istanbulu, ve čtvrti Beyoglu, potřebovala jeho nová majitelka z Velké Británie renovovat. Okamžitě si zamilovala pohled z jeho oken do rušné třídy Istiklal, ale svůj domov chtěla mít lehký, vzdušný, veselý a hlavně - plný světla. S žádostí o rekonstrukci bytu se obrátila na designéry z místního studia Ofist.

Foto: Ali Bekman

Na obývací pokoj v zadní části bytu navazuje kuchyň. Jeho strop je obložen bíle natřenými latěmi.

Článek

Majitelka, pracující v textilním průmyslu, designérům svěřila, že by si přála útulný domov jasně svědčící o tom, že jej obývá žena.

Foto: Ali Bekman

Celkový pohled na obývací pokoj.

To designéry potěšilo a vymysleli jí interiér, který je zařízen zcela podle moderních trendů, ale zároveň je vyšperkován doplňky, které vypadají jako z cukru. Celek díky tomu dýchá ženskostí, útulností a nepopiratelnou atmosférou.

Foto: Ali Bekman

Obklady stěny v obývacím pokoji jsou ze stejného mramoru, jako obklady v koupelně. Liší se pouze jinou povrchovou úpravou.

Olejovaným dubovým parketám v přírodní barvě sekunduje laťkový, bíle natřený strop. Výhled do okolí pak nabízejí nová okna zasazená v subtilních kovových rámech, pro něž designéři zvolili temně šedou barvu hezky korespondující s barvou zachovaných dřevěných trámů a sloupků.

Foto: Ali Bekman

Hlavní barevnou kombinací, kterou designéři vybrali pro nový vzhled penthousu je bílá barva doplněná několika odstíny šedé.

Autoři projektu rekonstrukci penthousu začali tím, že z něj odstranili veškeré nadbytečné prvky. Na mnoha místech zmizel strop oddělující jeho dvě úrovně, čím se interiér významně prosvětlil a uvolnil.

Zmizely rovněž všechny podlahové krytiny, které byly nejednotné, protože přibývaly tak, jak se měnili majitelé. Nově jsou všude parkety, výjimkou je samozřejmě koupelna.

Foto: Ali Bekman

Celou jednu stěnu zabírá velká knihovna, v níž jsou ukryté vstupní dveře do bytu.

Výsledkem je domácnost, jejímž přirozeným centrem je obývací pokoj s vysokým stropem a s ním propojená otevřená kuchyně.

Vše doplňují dvě ložnice, každá s vlastní šatnou a koupelnou. Lesk bytu pak dodává střešní terasa v horní úrovni s překrásným výhledem na město.

Foto: Ali Bekman

Hlavní ložnice

Zajímavostí bytu s celkovou plochou 130 m2 je ponechaná stěna vysoká přes obě podlaží bytu. Designéři ji využili jako velikou knihovnu, do níž jsou zakomponovány vstupní dveře bytu.

Do horního podlaží se vystupuje po útlém točitém schodišti. V patře vede kolem knihovny úzká lávka, aby bylo možné se dostat ke všem knihám.

Foto: Ali Bekman

V hlavní koupelně jsou použity obklady ze dřeva ikoro.

Foto: Ali Bekman

Koupelna patřící ke druhé ložnici

Za pozornost stojí právě zmiňované schodiště, neboť stupnice jeho schodů jsou tvořeny plechem perforovaným otvory ve tvaru drobných lístků. Sluneční paprsky jimi procházející rozehrávají pak v letních dnech v bytě hezkou, až tajemnou hru světel a stínů.

Foto: Ali Bekman

Schody jsou perforované spoustou otvorů ve tvaru drobných lístečků, které pak v interiéru rozehrávají hezkou hru světel a stínů.

Foto: Ali Bekman

Klenotem bytu je střešní terasa.

Velkou pozornost designéři věnovali návrhu koupelny hlavní ložnice. Nejprve ze sádrokartonu vytvořili vanu na koupání i vaničku pro sprchu, jejichž povrch pokryli hladkým materiálem na bázi cementu, který je příjemný na dotek. Kolem vytvořili kovovou konstrukci, a tu zakryli prkny ze dřeva stromů iroko.

Konstrukce nejenže propojuje vanu a vaničku v jeden celek, ale zároveň umožnila v jejich okolí vytvořit plochu sloužící v případě potřeby dočasně i jako odkládací.

Zároveň bylo možné do této konstrukce zakomponovat i úložné prostory. Dřevo pak dodává koupelně potřebný dojem proteplenosti. Obklady o rozměrech 40 x 40 cm a dlažba jsou z přírodního leštěného mramoru.

Foto: Ofist

Dispozice bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám