Architekti přiznávají, že blízkost hustého listnatého lesa, očividně plného divoké zvěře, je už při příchodu na pozemek, ležící u vesnice North Hatley v provincii Québec, zcela okouzlila.

Tím spíš, že hranice pozemku pak kopírovala koryto potoka, jehož zurčení působilo mile uklidňujícím a zároveň inspirujícím dojmem.

Architekti stavbu umístili na hranu terénu. Díky tomu je z jejích oken v přízemí hezky vidět na les v okolí.

Architekti stavbu umístili na hranu terénu. Díky tomu je z jejích oken v přízemí hezky vidět na les v okolí.

FOTO: Adrien Williams

Fasády domu pokrývají šindele z přírodního cedru.

Fasády domu pokrývají šindele z přírodního cedru.

FOTO: Adrien Williams

Zatímco nad vchodem horní patro přečnívá, na protilehlém konci z domu na úrovni přízemí vystupuje krytá terasa.

Zatímco nad vchodem horní patro přečnívá, na protilehlém konci z domu na úrovni přízemí vystupuje krytá terasa.

FOTO: Adrien Williams

Dům, nazvaný prostě KL House, je umístěn na hranu terénu tak, aby to působilo, jako že chybí už jen krůček a sjede z kopce dolů.

V souvislosti s tím je celé přízemí otevřeno od stropu k podlaze vysokými okny, takže obyvatelé mají ničím nerušený výhled ven. Horní poschodí, které je mnohem více uzavřené a jakoby mírně posunuté vůči přízemí, takže zastřešuje prostor přede dveřmi, pak vzbuzuje pocit, jako by se nad spodním podlažím spíše vznášelo.

Okna a dveře jsou zasazeny v černých kovových rámech.

Okna a dveře jsou zasazeny v černých kovových rámech.

FOTO: Adrien Williams

Vzhled domu a vedle stojící garáže architekti sjednotili.

Vzhled domu a vedle stojící garáže architekti sjednotili.

FOTO: Adrien Williams

Přesně dle představ klientů využili architekti na domě šindele z přírodního cedru. Ty navíc doplnili výraznějšími obklady z cedrových prken, ovšem v červenavém odstínu, jež návštěvníka dále provází i v interiéru.

Obklady jsou uvnitř domu vizuální odpovědí vůči lesu venku za okny. Obyvatelé tak mají neustále pocit, jako by měli kus okolní přírody přímo u sebe doma.

Naproti vstupu do domu je schodiště vedoucí do sklepa, a nad ním se zdvihá schodiště vedoucí do horního, klidnějšího patra.

Naproti vstupu do domu je schodiště vedoucí do sklepa a nad ním se zdvihá schodiště vedoucí do horního, klidnějšího patra.

FOTO: Adrien Williams

Hlavní místnost v přízemí je společenský prostor propojující v sobě zónu kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Hlavní místnost v přízemí je společenský prostor propojující v sobě zónu kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

FOTO: Adrien Williams

Z hojně otevřeného přízemí je hezký výhled do lesíka.

Z hojně otevřeného přízemí je hezký výhled do lesa.

FOTO: Adrien Williams

Rodina se nebránila modernímu zařízení interiéru domu, i proto v něm převládají především světlé tóny.

Rodina se nebránila modernímu zařízení interiéru, i proto v něm převládají především světlé tóny.

FOTO: Adrien Williams

Vzhled stavby oživují černé okenní a dveřní rámy, s nimiž je sjednocena kostra zasklení chráněné terasy.

Sedlovou střechu s mírným přesahem architekti navrhli z cínového plechu.

Červenavá cedrová prkna, jež návštěvníka uvítala v okolí vstupu do domu, se vracejí na stropě v interiéru.

Červenavá cedrová prkna, jež návštěvníka uvítala v okolí vstupu do domu, se vracejí na stropě v interiéru.

FOTO: Adrien Williams

Horní patro je s přízemím propojeno díky volnému prostoru, do nějž se snáší jen skulpturální lustr.

Horní patro je s přízemím propojeno díky volnému prostoru, do nějž se snáší jen skulpturální lustr.

FOTO: Adrien Williams

Dřevěné podlahy nejsou chybí pouze v koupelně, kde všudypřítomné dřevo doplňuje kámen.

Dřevěné podlahy chybí pouze v koupelně, kde všudypřítomné dřevo doplňuje kámen.

FOTO: Adrien Williams

Interiér podsklepeného domu je uspořádán praktickým a jednoduchým způsobem. V suterénu je technické zázemí.

V přízemí je jeden velký otevřený prostor, v němž se spojuje kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem, na něž navazuje již zmiňovaná chráněná terasa. Nechybí toaleta a malá předsíň.

O patro výše nalezne návštěvník pracovnu, dvojici dětských pokojů a ložnici rodičů se šatnou a velkým oknem. Z něj lze zahlédnout skrz okolní stromy i nedaleké jezero Massawippi. Všechny místností horního patra se dělí o společnou koupelnu.

Uspořádání přízemí: 1 - vstup, 2 - obývací pokoj, 3 - kuchyň, 4 - jídelna, 5 - toaleta, 6 - krytá terasa, 7 - terasa, 8 - úložný prostor na dříví.

Uspořádání přízemí: 1 – vstup, 2 – obývací pokoj, 3 – kuchyň, 4 – jídelna, 5 – toaleta, 6 – krytá terasa, 7 – terasa, 8 – úložný prostor na dříví

FOTO: Bourgeois / Lechasseur Architects (2x)

Uspořádání horního patra: 1 - pracovna, 2 - dětský pokoj, 3 - dětský pokoj, 4 - koupelna, 5 - ložnice rodičů, 6 - šatna.

Uspořádání horního patra: 1 – pracovna, 2 – dětský pokoj, 3 – dětský pokoj, 4 – koupelna, 5 – ložnice rodičů, 6 – šatna