Ústředním prvkem návrhu je zdůraznění významu centrálního prostranství svíraného oběma budovami. Dvorek slouží jednak jako venkovní pokračování kuchyně a jídelny. Zároveň však může posloužit jako klidné zátiší pro četbu nebo jen relaxaci.

Když ovšem přijede návštěva na společnou grilovačku, je to opět tento prostor, kde se všichni sejdou a vychutnají společné chvíle a zábavu. A sem si také po návratu ze školy chodí hrát děti.

Hlavní budova má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží.

Hlavní budova má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží.

FOTO: Bob Gundu

Vzhled obou staveb je sjednocen díky panelům z cementovláknitých desek, zřetelnými spárami mizi nimi a stylem zasazení oken do fasád.

Vzhled obou staveb je sjednocen díky panelům z cementovláknitých desek, zřetelnými spárami mezi nimi a stylem zasazení oken do fasád.

FOTO: Tom Arban

Hlavní budova, jejíž celková plocha podlah činí 392 m2, má tři podlaží. V jejím interiéru architekti soustředili svou pozornost hlavně na nové řešení přízemí, které je sice propojeno do jednoho velkého společného prostoru, ovšem na druhé straně každá zóna je velice jasně ohraničena.

Hned po příchodu návštěvník narazí na stěnu tvořenou panely ze dubového dřeva, mléčného a čirého skla.

Hned po příchodu návštěvník narazí na stěnu tvořenou panely z dubového dřeva, mléčného a čirého skla.

FOTO: Tom Arban

Centrální box je ze strany směrem do obývacího pokoje skryt za stěnou s podlouhlým plynovým krbem.

Centrální box je ze strany směrem do obývacího pokoje skryt za stěnou s podlouhlým plynovým krbem.

FOTO: Bob Gundu

Hlavním vchodem návštěvník vstoupí do vestibulu, odkud kolem schodiště pokračuje buď do obývacího pokoje, nebo do kuchyně a dále do jídelny.

Už ve vestibulu zaregistruje zajímavě koncipovanou stěnu rozdělenou do dřevěných, mléčných a čirých panelů. Stěna tak návštěvníkovi odhaluje něco z domácnosti, do níž vstupuje, a jeho výhled zajímavě rámuje.

Obývací pokoj

Obývací pokoj

FOTO: Bob Gundu

Většina úložných prostor v kuchyni je řešena velice nenápadně. Skříňky bez viditelných úchytů jsou samozřejmostí.

Většina úložných prostor v kuchyni je řešena velice nenápadně. Skříňky bez viditelných úchytů jsou samozřejmostí.

FOTO: Tom Arban

Centrální prostor přízemí zaujímá box s diskrétně uschovanou toaletou obloženou bílým mramorem, který ze dvou stran lemují uzavíratelné i otevřené úložné prostory a ve směru do obýváku i podlouhlý plynový krb.

FOTO: Tom Arban

Předěl mezi kuchyní a jídelnou vytváří skulpturálně pojatá, dřevem obkládaná stěna.

Předěl mezi kuchyní a jídelnou vytváří skulpturálně pojatá, dřevem obkládaná stěna.

FOTO: Tom Arban

Jako dělicí prvek mezi kuchyní a jídelnou je dřevem obkládaná stěna sloužící zároveň jako bar, vinotéka a je v ní dokonce i televize na straně směrem do kuchyně.

Veškeré prvky jsou ukryty za dřevěnými panely, které se různým způsobem otevírají a odkrývají.

Dřevem obkládané jsou i prvky se sedačkami při stěnách po obvodu jídelny.

Dřevem obkládané jsou i prvky se sedačkami při stěnách po obvodu jídelny.

FOTO: Tom Arban

Mnoho pohledů uvnitř domu je zajímavým způsobem orámováno.

Mnoho pohledů uvnitř domu je zajímavým způsobem orámováno.

FOTO: Tom Arban

Po schodišti se sestupuje do suterénu, kde je nejenom technické zázemí domu, ale také místnost vyčleněná pro praní a sušení prádla, pokoj pro hosty, vinný sklep a relaxační zóna.

V centrálním boxu v přízemí je nenápadně ukryta toaleta.

V centrálním boxu v přízemí je nenápadně ukryta toaleta.

FOTO: Tom Arban

Naopak po schodech nahoru se vystupuje do prvního patra, kde jsou tři pokoje dětí se dvěma koupelnami a společnou studovnou a knihovnou. Nejvyšší druhé patro je vyhrazeno potřebám rodičů. Je zde prostorná ložnice s vlastní koupelnou a dvojice šaten.

V nejvyšším patře je ložnice rodičů.

V nejvyšším patře je ložnice rodičů.

FOTO: Bob Gundu

Koupelna na patře rodičů.

Koupelna na patře rodičů

FOTO: Bob Gundu

Sjednocujícím prvkem obou staveb, hlavního domu a kočárovny, jsou obklady na jejich fasádách z cementovláknitých desek imitujících svým vzhledem dýhy z červenavého dřeva.

Kočárovna, s celkovou plochou podlah 152 m2, funguje jako místo pro odpočinek a relaxaci, zejména jako cvičebna jógy.

Suterén: 1 - koupelna, 2 - technická místnost, 3 - prádelna, 4 - rodinný pokoj, 5 - relaxační část, 6 - vinný sklep, 7 - degustační bar, 8 - pokoj pro hosty, 9 - úložný prostor.

Suterén: 1 - koupelna, 2 - technická místnost, 3 - prádelna, 4 - rodinný pokoj, 5 - relaxační část, 6 - vinný sklep, 7 - degustační bar, 8 - pokoj pro hosty, 9 - úložný prostor

FOTO: Dubbeldam Architecture + Design (4x)

Přízemí: 1 - Kuchyň, 2 - hala, 3 - vestibul, 4 - nové zádveří, 5 - obývák, 6 - chodba, 7 - toaleta, 8 - přezouvárna, 9 - nový přístup, 10 - jídelna.

Přízemí: 1 - kuchyň, 2 - hala, 3 - vestibul, 4 - nové zádveří, 5 - obývák, 6 - chodba, 7 - toaleta, 8 - přezouvárna, 9 - nový přístup, 10 - jídelna

První patro: 1 - ložnice, 2 - koupelna, 3 - studovna/knihovna, 4 - nová terasa, 5 - zelená střecha, 6 - hala.

První patro: 1 - ložnice, 2 - koupelna, 3 - studovna/knihovna, 4 - nová terasa, 5 - zelená střecha, 6 - hala

Druhé patro: 1 - nová terasa, 2 - koupelna rodičů, 3 - šatna pánská, 4 - dámská šatna, 5 - ložnice rodičů, 6 - nová terasa o patro níž.

Druhé patro: 1 - nová terasa, 2 - koupelna rodičů, 3 - šatna pánská, 4 - dámská šatna, 5 - ložnice rodičů, 6 - nová terasa o patro níž