Hlavní obsah

Rozrůstající se rodina má prakticky zařízený dům s cvičebnou jógy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si mladý pár koupil v Torontu pozemek se dvěma již existujícími stavbami, bylo zřejmé, že jejich stav vyžaduje radikální změnu. Manželé proto oslovili architekty ze studia Dubbeldam Architecture + Design. Ti dům a k němu příslušející kočárovnu proměnili v moderní domov pro rozrůstající se rodinu.

Foto: Bob Gundu

V budově bývalé kočárovny vznikl relaxační prostor mj. určený pro cvičení jógy.

Článek

Ústředním prvkem návrhu je zdůraznění významu centrálního prostranství svíraného oběma budovami. Dvorek slouží jednak jako venkovní pokračování kuchyně a jídelny. Zároveň však může posloužit jako klidné zátiší pro četbu nebo jen relaxaci.

Když ovšem přijede návštěva na společnou grilovačku, je to opět tento prostor, kde se všichni sejdou a vychutnají společné chvíle a zábavu. A sem si také po návratu ze školy chodí hrát děti.

Foto: Bob Gundu

Hlavní budova má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží.

Foto: Tom Arban

Vzhled obou staveb je sjednocen díky panelům z cementovláknitých desek, zřetelnými spárami mizi nimi a stylem zasazení oken do fasád.

Hlavní budova, jejíž celková plocha podlah činí 392 m2, má tři podlaží. V jejím interiéru architekti soustředili svou pozornost hlavně na nové řešení přízemí, které je sice propojeno do jednoho velkého společného prostoru, ovšem na druhé straně každá zóna je velice jasně ohraničena.

Foto: Tom Arban

Hned po příchodu návštěvník narazí na stěnu tvořenou panely ze dubového dřeva, mléčného a čirého skla.

Foto: Bob Gundu

Centrální box je ze strany směrem do obývacího pokoje skryt za stěnou s podlouhlým plynovým krbem.

Hlavním vchodem návštěvník vstoupí do vestibulu, odkud kolem schodiště pokračuje buď do obývacího pokoje, nebo do kuchyně a dále do jídelny.

Už ve vestibulu zaregistruje zajímavě koncipovanou stěnu rozdělenou do dřevěných, mléčných a čirých panelů. Stěna tak návštěvníkovi odhaluje něco z domácnosti, do níž vstupuje, a jeho výhled zajímavě rámuje.

Foto: Bob Gundu

Obývací pokoj

Foto: Tom Arban

Většina úložných prostor v kuchyni je řešena velice nenápadně. Skříňky bez viditelných úchytů jsou samozřejmostí.

Centrální prostor přízemí zaujímá box s diskrétně uschovanou toaletou obloženou bílým mramorem, který ze dvou stran lemují uzavíratelné i otevřené úložné prostory a ve směru do obýváku i podlouhlý plynový krb.

Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban

Předěl mezi kuchyní a jídelnou vytváří skulpturálně pojatá, dřevem obkládaná stěna.

Jako dělicí prvek mezi kuchyní a jídelnou je dřevem obkládaná stěna sloužící zároveň jako bar, vinotéka a je v ní dokonce i televize na straně směrem do kuchyně.

Veškeré prvky jsou ukryty za dřevěnými panely, které se různým způsobem otevírají a odkrývají.

Foto: Tom Arban

Dřevem obkládané jsou i prvky se sedačkami při stěnách po obvodu jídelny.

Foto: Tom Arban

Mnoho pohledů uvnitř domu je zajímavým způsobem orámováno.

Po schodišti se sestupuje do suterénu, kde je nejenom technické zázemí domu, ale také místnost vyčleněná pro praní a sušení prádla, pokoj pro hosty, vinný sklep a relaxační zóna.

Foto: Tom Arban

V centrálním boxu v přízemí je nenápadně ukryta toaleta.

Naopak po schodech nahoru se vystupuje do prvního patra, kde jsou tři pokoje dětí se dvěma koupelnami a společnou studovnou a knihovnou. Nejvyšší druhé patro je vyhrazeno potřebám rodičů. Je zde prostorná ložnice s vlastní koupelnou a dvojice šaten.

Foto: Bob Gundu

V nejvyšším patře je ložnice rodičů.

Foto: Bob Gundu

Koupelna na patře rodičů.

Sjednocujícím prvkem obou staveb, hlavního domu a kočárovny, jsou obklady na jejich fasádách z cementovláknitých desek imitujících svým vzhledem dýhy z červenavého dřeva.

Kočárovna, s celkovou plochou podlah 152 m2, funguje jako místo pro odpočinek a relaxaci, zejména jako cvičebna jógy.

Foto: Dubbeldam Architecture + Design

Suterén: 1 - koupelna, 2 - technická místnost, 3 - prádelna, 4 - rodinný pokoj, 5 - relaxační část, 6 - vinný sklep, 7 - degustační bar, 8 - pokoj pro hosty, 9 - úložný prostor.

Foto: Dubbeldam Architecture + Design

Přízemí: 1 - Kuchyň, 2 - hala, 3 - vestibul, 4 - nové zádveří, 5 - obývák, 6 - chodba, 7 - toaleta, 8 - přezouvárna, 9 - nový přístup, 10 - jídelna.

Foto: Dubbeldam Architecture + Design

První patro: 1 - ložnice, 2 - koupelna, 3 - studovna/knihovna, 4 - nová terasa, 5 - zelená střecha, 6 - hala.

Foto: Dubbeldam Architecture + Design

Druhé patro: 1 - nová terasa, 2 - koupelna rodičů, 3 - šatna pánská, 4 - dámská šatna, 5 - ložnice rodičů, 6 - nová terasa o patro níž.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám