Hlavní obsah

Malé kuchyně jsou hitem budoucnosti

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míry cenově dostupného bydlení se scvrkávají na minimum. Domácností s jedním členem přibývá. Mini kuchyně tomuto trendu vycházejí vstříc.

Foto: FRANKE

Kuchyňský komplet se skříňkou a ledničkou, nerez dřez a 2 varné zóny. Rozměry 100 x 60 x 95 cm. Cena od 10 800 Kč.

Článek

O malometrážní kuchyně se dnes zajímají spíše hotely, penziony, firmy nebo chataři. Inspirují se jimi také obyvatelé garsonek.

Pestrou nabídku minikuchyní nalezneme především na zahraničních e-shopech, ale ani čeští výrobci vestavěných skříní a elektrospotřebičů nezůstávají pozadu.

Malá, ale šikovná

Nepatrné odbočení od klasiky představují malometrážní kuchyně, obvykle v délce kolem 2 m.

Sestavu kuchyňské linky tvoří sporák, pracovní plochy, dřez, myčka nádobí, horní a dolní zásuvky či skříňky. Některé typy dovolují za varným a mycím centrem zavřít dvířka nebo stáhnout roletu.

Foto: IKEA

Do prostorově skromné kuchyně přijde vhod servírovací ministolek za 2490 Kč.

Z kuchyně tak vznikne jednolitý blok, který vypadá jako skříň. Kuchyně uzavíratelné do skříně mají jednu nevýhodu - v případě dvířek, která zasunujeme do bočních otvorů, bojujeme s centimetry na šířku.

V případě velkých otevíratelných dveří počítáme s volným prostorem před kuchyní a na vedlejších stěnách. Malometrážní kuchyně se obvykle vyrábějí na míru, stojí pár desítek tisíc.

Minikuchyně zakoupíme od 4000 Kč. Mívají délku od 90 do 160 cm a hloubku 60 cm. Jednotlivé typy se liší vybavením a uspořádáním. Vrchní prostor tvoří dřez, pracovní plocha a dvě plotýnky.

Foto: IKEA

Kuchyně v úzkém prostoru ve tvaru písmene L. Nástěnný stolek lze kdykoli sklopit a tak uvolnit průchozí prostor. Stolek Norberg za 799 Kč.

V dolní části se nacházejí lednice s mrazicím boxem (nebo bez něj), úložná skříňka, odpadkový koš. Někteří výrobci vytvoří sestavu na míru. Umístí lednici vpravo či vlevo, pod plotýnky nebo pod dřez. Do linky podle přání vestaví indukční varnou desku, litinové plotýnky, plynové hořáky nebo elektrickou troubu.

Sestavujte chytře

Výhodou malých kuchyní je snadná dostupnost všeho potřebného, stačí se otočit správným směrem. Do užší delší místnosti se hodí kuchyňská linka tvaru písmen U nebo L. Většinou však musíme vystačit s jednou linií.

Chybějí-li odkládací plochy, využijeme pojízdný servírovací stolek. Jídelní stolky mohou být skládací nebo sklápěcí ke zdi, takže uvolňují průchozí prostor.

Rozvržení kuchyně umožňuje plynulý pohyb při přípravě jídla - od lednice k odkládací ploše, pak ke dřezu. Následovat má přípravná plocha, vedle ní varné centrum. Končíme servírovací plochou, stolkem, barovou sklápěcí deskou.

Foto: GORENJE

Minikuchyně s rozměry 100 x 86 x 60 cm. Objem chladničky 103 l, mrazničky 17 l, nerezový dřez a 2 litinové plotýnky. Cena od 15 990 Kč.

Myslíme na bezpečnost kuchaře. Plynový sporák nepatří pod okno! Žádný sporák nestavíme do rohu, ale nejlépe 20-30 cm od konců a rohů pracovní desky.

Neumísťujeme ho ani vedle dveří či na frekventovaném místě kuchyně. Pečicí troubu a mikrovlnku zabudujeme do takové výše, abychom se nemuseli zbytečně ohýbat nebo se stavět na špičky!

Foto: TESCOMA

Kuchyňský zásobník 4+1 pro fólii na potraviny, ALU fólii a papírovou utěrku má poličku s nastavitelnými přihrádkami. Cena 499 Kč bez DPH.

Naplno využijeme prostory skříněk a pořídíme do nich rohové a další výsuvné systémy. Na volná místa v okolí linky umístíme police a závěsné systémy.

Zkuste minispotřebiče

Nelitujte vyšší vstupní náklady, do budoucna se totiž vyplatí. Po přestěhování do většího bytu je i s minikuchyní využijeme třeba na chalupě, terase, na cestách.

Foto: TEFAL

Elektrický stolní gril s vyjmutelnými grilovacími pláty a odkapávací miskou na šťávu. Rozměry 36 x 20 cm, hl. 35 cm. Cena od 1700 Kč.

Foto: ETA

Parní hrnec Eta Calderon se třemi parními nádobami. Proti běžným parním hrncům ušetří při vaření prostor, čas a zachová vitaminy. Cena 2499 Kč.

Stolní pečicí trouby a grily nejsou ničím výjimečným. Vsadit můžeme také na remosku, která nahradí pánev, gril, zapékací mísu. Na trhu seženeme i multifunkční spotřebiče, např. sporák, varnou desku a myčku v jednom.

Foto: SEVERIN

Horkovzdušná minitrouba Severin TO 2056, objem 30 l, 4 pečicí programy. Rozměry 34,5 x 45 x 39 cm. Cena 2999 Kč.

Hlavně nenápadně

Autorem malometrážní kuchyně řady S a větších typů, kterou nabízí výrobce Indeco, je český designér Roman Vrtiška.

S návrhem kuchyně - uzavíratelné skříně byl nominován na ocenění Czech Grand Design. Staršího data narození je například populární kruhová kuchyně od Compact Concepts, která zabere 1,8 m2. Zavřená vypadá jako rohová skříň.

Foto: INDECO
Foto: INDECO

Pop-up kuchyně Pia návrháře Darko Špiljariće a chorvatského výrobce Inkea vypadá jako kabinet do obývacího pokoje. Po jeho otevření nalezneme plně funkční kuchyň s rozměry 185 cm na délku, 195 cm na výšku s hloubkou 80 cm. Zabírá plochu 1,5 m2.

Pracovní deska má dřez a varnou desku. K základní výbavě patří myčka nádobí, spodní skříňky s policí a zásuvkou a vestavná lednice. Dveře ve svých regálech uskladní nádobí, lahve, suroviny.

Foto: INKEA
Foto: INKEA

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám