Hlavní obsah

O kvalitě markýzy rozhoduje materiál i ukotvení

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markýza by neměla tvarem a barvou rušit fasádu, vzhled domu ani střechy. Při výběru řešíme kromě jejího typu také materiál stínicí látky a způsob ukotvení.

Foto: ISOTRA

Terasová markýza Isabela se hodí k zastřešení malých i velkých prostor teras a verand. Maximální výsuv 3,5 m, možnost elektrického ovládání.

Článek

Zorientovat se v nabídce není snadné, při nákupu se řídíme tím, co od markýzy očekáváme.

Požadujeme-li dlouhou životnost, stabilitu a bezpečnost, svěříme se do rukou firem, které nabízejí zároveň montáž, případně servis markýzy.

Foto: SUNSYSTEM

Model Select S8130 má velice stabilní a elegantní konstrukci. Základním prvkem této markýzy s kloubovými rameny je trojhranný nosný profil.

Látkovou plochu kvalitních markýz ošetřuje výrobce UV filtrem, nejlépe oboustrannou impregnací, díky níž materiál odolává špíně, vodě (dešti) a plísním.

Nosné části jsou z bytelných materiálů, např. z oceli, a markýza má větší množství úchytů pro kotvení.

Typy markýz

Podle typu uložení stočené látky na hřídeli se rozlišují markýzy kazetové, polokazetové a bez krytu. Všechny patří mezi nejběžnější tzv. výsuvné markýzy.

Foto: MARON

Okenní sklopná markýza Harol. Cena v rozměru 4 x 1,5 m, s elektrickým ovládáním (včetně dopravy, montáže a DPH) je 48 500 Kč.

Kazetové markýzy jsou nejdražší. Uzavřené pouzdro chrání látku před vnějšími vlivy. Kazeta však limituje markýzu v jejích rozměrech, pro zastínění velké plochy se příliš nehodí, spíše pro okna, balkóny a lodžie.

Foto: CLIMAX

Zaoblená kazeta markýzy Scrigno plní estetickou funkci a zároveň chrání látku před poškozením. Díky nano-chemicky impregnované textilii je odolná proti blednutí, vodě, plísním a UV záření. Cena 46 300 Kč.

Polokazetová markýza je chráněná proti nepříznivému počasí shora, obvykle hliníkovou stříškou. Je pevná i ve větších velikostech, nosným i stabilizačním prvkem bývá ocelová torzní tyč, můžeme ale použít i více držáků.

Chrání-li konstrukci markýzy krov, stříška domu, spodní část balkónu, obejdeme se bez kazety, takže markýza snese větší rozměry.

Do zahrady, ale i k proskleným stavbám, jsou vhodné tzv. samostojné markýzy, samostatně stojící clony pro šikmé a svislé stínění. Jejich konstrukce se skládá většinou z kazety s hřídelí a přechodových vodicích lišt a trubek.

Foto: SUNSYSTEM

Velkoplošná markýza Jumbo S2160/2 s patentovanými teleskopickými rameny umožňuje výsuv až 5 m.

Pružiny umístěné v koncové liště zajišťují dokonalé napnutí látky, někdy je potřeba příčná vzpěra.

Kotvení a ovládání markýz

Prověřením kvalitního ukotvení není jen váha markýzy, ale také vztlaková síla větru působící na celou plochu látky. Kotvení se různí podle šířky a skladby zdi, typu fasády, materiálů pod zateplením. Proto ho svěříme raději odborníkovi.

Výrobce, prodejce i montér markýzy mají zodpovídat za dodržení normy pro bezpečnou montáž – norma ČSN EN 13561 pro markýzy osazené do stavby.

Foto: BAUHAUS

Výškově nastavitelná markýza od 2 do 3 m, klikový výsuv s tyčí vlevo. Rozměr 2,5 x 1,3 m za 2390 Kč.

Při montáži markýzy na betonovou plochu se používají ocelové rozpínací kotvy. Do duté cihly či neznámého materiálu patří závitové tyče a chemické kotvy. Speciální kotvy vyžaduje zateplená fasáda kvůli přerušení tepelného mostu.

Před silou větru, která ohrožuje spoje markýzy a kotvení, může varovat instalované větrné či otřesové čidlo.

Foto: CLIMAX

Samostatně stojící markýza s boční clonou vytvoří na terase příjemný stín a zvětší obytný prostor domu. Pergola 4x4 m za 109 200 Kč, boční clona Sida 2 x 3 m za 21 200 Kč.

Ovládání volíme podle typu markýzy i vlastního pohodlí. Ruční mechanické ovládání převodovkou s klikou je nejlevnější. Další možností je motor s dálkovým ovladačem, který ovládá markýzu bezdrátově s dosahem několika stovek metrů. Motor zapneme i přes tlačítko s elektroinstalací pro připojení motoru i vypínače.

Je dobré vědět

Na údržbu jsou praktické markýzy šedomodré, stříbrné, případně v odstínech hnědé — prach na nich není tak zřetelný jako na světlých látkách.

I přes impregnaci markýzu po dešti vytáhneme a usušíme.

Foto: BAUHAUS

Designová kazetová výsuvná markýza odpuzující vodu. Rozměr 3,5 x 2,5 m za 8690 Kč.

Volány na markýze nejsou jen na ozdobu. Stíní v době, kdy je slunce nízko, tedy na jaře a na podzim.

Markýza chrání před ostrým sluncem a mírným deštěm. Dlažba i fasáda kryté markýzou se nejen šetří, ale také nekumulují teplo, což oceníme v horkých dnech.

Co jsou mediterány?

Moderní zastínění pergol či zimních zahrad nelze jednoznačně zařadit do skupiny markýz.

Na rozdíl od nich poskytují mediterány ochranu před sluncem a díky kvalitním PVC látkám také před silným deštěm.

Foto: CLIMAX

Stínicí systémy Med – clony s hliníkovou nosnou konstrukcí v přední části, montované do podlahy. Zadní část je montována na stěnu. V předním nosném systému okapnička sbírá vodu stékající z látky. Potah je 100% voděodolný.

Nosný systém konstrukcí je vyráběn např. z kvalitních hliníkových profilů nebo ze dřeva. Zastínění běžně ovládáme motorem. Existují varianty mediteránů s integrovaným LED osvětlením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám