Hlavní obsah

Rezidence s proskleným loftem vyrostla na střeše skladiště kaviáru

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejvyšším poschodí a na střeše bývalého skladiště kaviáru v newyorské čtvrti Manhattan se majitelé rozhodli volný prostor proměnit v rezidenci s velkými otevřenými zónami vyhrazenými pro odpočinek a zábavu. Ústředním prvkem je prosklený loft, který působí trochu jako rozměrné akvárium.

Foto: Albert Večerka

Architekti zakomponovali nové prvky mezi původní a recyklované.

Článek

Budova, kde nový obytný prostor pod rukama architektů ze studia Andrew Franz Architect vznikl, stojí ve čtvrti nazývané Tribeca, konkrétně v její severní oblasti.

Prostor je uspořádán do tří rovin, kde hlavní obytnou část představuje nejníže uložené patro. Zde se vaří, jí a pobývá ve chvílích, kdy není venku dost teplo nebo hezky.

Foto: Albert Večerka

Propojujícím materiálem celé rezidence je dřevo ořešáku.

Mezistupněm, a jakýmsi přechodovým územím, je prosklená část loftu, z níž se vystupuje na střešní terasu (třetí rovina).

V jistém smyslu funguje podobně jako zimní zahrada, pouze je vyzdvižená do výšky a prosklená i směrem do interiéru.

Foto: Albert Večerka

Jednou s takříkajíc samozřejmostí newyorských loftů jsou odhalené cihlové zdi.

Foto: Albert Večerka

Kostka prosklého loftu připomíná trochu obří akvárium zasazené do obytného prostoru.

Prosklená část loftu zároveň do interiéru přivádí přes den spoustu slunečního světla. A na druhé straně, "nádvoří" dole pod loftem funguje jako decentní lucerna osvětlující jeho prostory za teplých nocí. Celková plocha rezidence činí 279 m2.

Foto: Albert Večerka

Jen polovina loftu je prosklená, druhá část je skryta pod střechou. Obě jsou ale propojené posuvnými dveřmi.

Architekti u projektu nazvaného Tribeca Loft zdůrazňují význam recyklace původních prvků a materiálů a jejich přirozeného propojení s nově dodanými detaily, které pak vybírali převážně z místních zdrojů a od místních výrobců.

Foto: Albert Večerka

Prosklená část loftu funguje jako vyvýšená zimní zahrada.

Příkladem může být na zakázku vyrobené ocelové schodiště, jehož dřevěné stupně jako by byly ozvěnou původních dřevěných trámů na stropě. Ostatně, ořechové dřevo je jednotícím prvkem celé rezidence.

Projevem ekologického a ekonomického přístupu je i recyklovaná kamenná dlažba použitá na terase. Vše pak zastiňují místní druhy rostlin, které jsou nenáročné na vodu.

Foto: Albert Večerka

Jen polovina loftu je prosklená, druhá část je skryta pod střechou. Obě jsou ale propojené posuvnými dveřmi.

Foto: Albert Večerka

Ze střešní terasy je nádherný výhled na New York a řeku Hudson.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavitel proměnil svůj dům v kočičí ráj

Když si kalifornský stavitel Peter Cohen koupil před 27 lety dům, získal spolu s ním dvojici koček, které pozemek obývaly. Nejprve žili všichni ve spokojené...

Výběr článků

Načítám