Hlavní obsah

Vhodné barevné odstíny udělají s interiérem divy

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy působí na naši psychiku, umí interiér opticky prodloužit, zkrátit, zmenšit i zvětšovat, ubrat nebo naopak přidat potřebné světlo. Volba barvy je otázkou osobního vkusu, ale znát určitá pravidla se rozhodně vyplatí.

Foto: HORNBACH (2x)

Pokoj pro dospívajícího chlapce, který je dynamický a zábavný. Prim hraje kombinace červené a modré, podlaha je světlá a dává vyniknout ostatním tónům.

Článek

Interiér zařizujeme ve dvou, maximálně třech odstínech, které se vzájemně doplňují. Mnoho barev na jednom místě totiž vytváří zmatek. Platí pravidlo, že méně znamená více.

Také pozor na výrazné tóny: jsou zneklidňující, rychle se okoukají. Dávejme raději přednost tónům z přírody, které uklidní naši psychiku, jsou nadčasové, jemné, decentní a příjemné.

Foto: QUICK - STEP

V tomto interiéru majitelé volili světlou podlahu, která opticky zvětšuje prostor. Důraz dali na masivní konferenční stolek a textilní dekorace na bílé sedačce.

Nápaditější barvy volme pouze na určité prvky: sezení, postele, židle, konferenční stolek, polštáře, přehozy.

Podlaha by měla vyjadřovat stabilitu, stejně jako schody, pracovní a jídelní stůl.

Foto: OBI

Barva na menší ploše vypadá vždy sytější než na celé stěně. Pamatujme na to při vybírání vzorků a malování nátěrové hmoty na stěnu.

Stěny, stropy mají působit vzdušně, volně, je správné, když nepoutají pozornost svojí barvou.

Obecně platí: tmavá (sytá) barva ubírá světlo a zmenšuje opticky prostor, světlá naopak zvětšuje. Pozor tedy na velké plochy (koberec, stěny, stropy, obývací sestavy), ty mají mít spíše neutrální tóny!

Tři aspekty výběru barvy

Jaké barvy zvolíme, záleží na třech okolnostech: 1. našem vkusu, pocitu, oblibě jednotlivých odstínů, 2. velikosti, tvaru místnosti a přítomnosti denního světla v ní, 3. funkci místnosti, zkrátka na tom, co v ní budeme dělat.

Foto: KIKA

Decentní barevná kombinace světle žluté, šedé, lahvově zelené a bílé. V dětském pokoji tlumené odstíny neruší, přesto interiér osvěží.

Tyto tři faktory je dobré skloubit ideálně dohromady. Nejdříve se zamyslíme nad místností, jak ji vnímáme, co pro nás znamená. V některé odpočíváme, pracujeme, v jiné si povídáme s rodinou, kulinaříme.

Do ložnice proto volíme spíše jemné odstíny, stejně jako do pokoje temperamentního potomka. Podobně je dobré spíše relaxovat v koupelně nebo v podkrovním pokoji, kde bílé šikmé stěny působí prostorně a světlý nábytek tomu napomáhá.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Zemité odstíny, imitace dřeva a kamene, návrat k přírodě. To je styl, který je stále oblíbený a vděčný. Patří zejména do relaxačních koupelen.

V kuchyni se může objevit teplá žlutá, která podporuje chuť k jídlu, v obývacím pokoji i prvky červené, které zvedají náladu, působí aktivně, emotivně. Výrazná barva interiér pěkně oživí, ale nemá se objevovat na velkých plochách.

Studené barvy

Do této skupiny patří tóny modré, zelené, šedivé, fialové, bílé. Jsou to barvy decentní, elegantní, nadčasové a velmi dobře se kombinují s jinými odstíny, zvláště když jsou pastelové.

Foto: QUICK - STEP

Klasicky tmavě hnědá podlaha nás „ukotvuje“ k zemi, působí stabilně. Interiér je útulný, domácký a přívětivý.

Opticky zvětšují prostor, jsou vznešené, zklidňují. Vhodné jsou do pracoven, ložnic a dětských pokojů, kde je až moc barevných hraček.

Foto: ASKO

Kuchyňská sestava zabírá velkou plochu, a proto se vyplatí na čelní dvířka volit spíše neutrální odstíny, ostatní barvy využít pouze jako akcent.

Teplé barvy

Teplé barvy jsou oblíbenější, protože vytvářejí pocit útulného domova. Pozor ale na dojem přeplácanosti a divokosti, ke kterému lze snadno sklouznout.

Syté odstíny červené a žluté používáme opatrně, spíše na malých detailech nebo tam, kde je pokoj orientovaný na sever a žlutá nahradí chybějící slunce.

Foto: LAVMI

Dětský pokoj pro předškoláka, který si většinu času hraje. V popředí je zelená barva, která prozáří každou místnost, je svěží, veselá a přitom harmonická.

Mnoho sytých barev působí dráždivě a my přece chceme doma odpočívat.

Přehled barev

Modrá: navozuje klid, vážnost a pohodu. Opticky rozšiřuje prostor, evokuje dálku. Vhodná k četbě, studiu, soustředění a přemýšlení.

Fialová: slavnostní barva, důstojná a inspirativní, pomáhá meditovat. Vyvolává izolovanost a hloubku, nostalgii. Dobře se kombinuje s bílou, jemnější forma je levandulová.

Zelená: nejvíce nás spojuje s přírodou, navozuje svěžest, jistotu, harmonii. Vhodná na tmavší a fádní prostory, které prozáří.

Foto: HORNBACH

Dívčí pokoj je barevný, přesto působí velmi jemně a decentně. Opakují se tři hlavní barvy: mátová, růžová a světle žlutá.

Žlutá: veselá a optimistická barva, přináší aktivitu a dobrou náladu. Opticky prostor rozšiřuje, hodí se do severních a tmavých chodeb bez přirozeného světla.

Červená: používá se v široké škále sytosti a světlosti. Je aktivní, přátelská, doporučuje se do obývacích prostor na sezení, drobné doplňky.

Hnědá: má nízkou světelnou odrazivost, symbolizuje zem, pevnost a stabilitu. Vytváří vstřícné, útulné a přátelské prostředí. Vhodná na podlahy, nábytek.

Optické iluze

Barva na malé ploše (ve vzorku) se nám zdá vždy sytější než stejná na velké. Pamatujte na to při reálném malování stěn.

Když je jedna stěna tmavší a sytější, zdá se blíž. Dobrý trik na zkrácení dlouhé úzké místnosti.

Když je jedna stěna světlejší než ostatní, bude nám připadat vzdálenější. Vhodné využít tam, kde chceme docílit „plastičnosti“ prostoru.

Co je to RAL?

Interiérové i exteriérové nátěrové barvy nesou nejčastěji označení ve stupnici barev RAL. Tyto odstíny jsou univerzální pro všechny tónovací centra, orientují se podle nich i designéři, truhláři, kováři.

Jednotlivé odstíny jsou přesně označené číslem a my se můžeme snáze domluvit na požadovaném odstínu a zkušebním vzorku.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám