Hlavní obsah

Letošním vánočním trendem jsou trsy přírodně rostoucího jmelí

Novinky, tnk

Darovaná větvička jmelí má podle tradovaných pověr přinést štěstí. A co teprve, když dostanete přímo celou větev porostlou jmelím. Letos je v souladu s rustikálním a přírodním stylem trendy jmelí přírodního tvaru, které se stane ústředním prvkem interiéru.

Foto: Novinky

Trsy jmelí dekorujte jen střídmě. Ozdoby by ale měly být větších rozměrů.

Článek

Ve Vídni jsou na vánočních trzích k vidění celé trsy jmelí i s kusy stromů, na kterých vyrostlo. Tyto velkolepé trsy prodávají trhovci spolu s klasickými malými svazky. Jmelí má i v Rakousku dlouhou tradici, zavěšené nad štědrovečerním stolem mělo přinést bohatou úrodu.

Foto: Novinky

Krásu trsu jmelí se vyplatí nechat plně vyniknout.

K mání jsou velké trsy letos i v některých pražských květinářstvích. Jsou obvykle přivázány na pestrobarevné mašli a v některých případech jsou dokonce tyto bohaté větve i dekorovány klasickými vánočními ozdobami.

Pokud nemůžete sehnat celý trs, zkuste svázat několik klasických větviček jednobarevnou stužkou, budou vypadat obdobně efektně.

Foto: Novinky

Efektní trs vytvoříte i sepnutím několika běžných svazků.

Jmelí vytváří na stromech keříky s průměrem až okolo jednoho metru. Tato rostlina patří v podstatě mezi polo parazity stromů. Velké trsy nekontrolovaně rostoucího jmelí na jehličnatých i listnatých stromech často neměly pro své nepravidelné tvary uplatnění. To se teď ale mění.

Foto: Novinky

Stromů porostlých jmelím je ve Vídni spousta. Jmelí ale roste v korunách stromů a je nebezpečné pro něj šplhat.

Čím větší trs jmelí, tím lépe. Berte ale v úvahu, že štěstí má podle tradic přinést jen čerstvé jmelí a nikoliv sušené. Traduje se, že polibek pod jmelím na Štědrý den má přinést lásku na celý další rok. Pod takhle velkým kouskem to jistě nebude problém dodržet. Láska políbených pod jmelím má zůstat „věčně zelená”.

Foto: Novinky

Podle tradice má lásku přinést hlavně jmelí s bílými kuličkami.

Jmelí se tradičně zavěšuje na dveře, můžete ho ale uplatnit kdekoliv jinde. Obzvlášť efektně vypadá trs zavěšený u stropu místnosti.

Trsy jmelí zapadnou hlavně do interiérů zařízených v přírodním, skandinávském, minimalistickém a eko stylu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám