Hlavní obsah

Dřevostavba, která stárne k dokonalosti

Je to vcelku banální historka. Mladý pár léta jezdil k rodičům na Moravu na návštěvy do srubového domu. „Rodiče, kteří jinak na všem vždy něco najdou, byli s domem maximálně spokojeni,“ říká paní Kamila a dodává: „Měli jsme tedy osobní dlouholetou zkušenost s materiálem, provedením, vnitřním prostředím a údržbou takového domu. Po mnoha letech prožitých v centru hlavního města jsme se rozhodli s příchodem prvního syna odstěhovat za Prahu.“

Foto: Jiří Štarha pro Kontio Loghouses (9x)

Dům výborně zapadá do okolní krajiny a svým stylem podtrhuje její přirozenost.

Článek

Ostatně spojení městského komfortu „na dosah“ a venkovského klidu se zátiším z břízek za domem je představa lákavá pro každého. K tomuto spojení a z něho vyplývajícího životního stylu se prostorná, prosvětlená a elegantní srubová stavba hodí ideálně.

Jak z obrázků ale vyplývá, tento dům není „ryze“ venkovským stavením, velmi dobře by se vyjímal i v leckteré z příměstských vilových čtvrtí. Manželé však zvolili zátiší s břízkami.

Kouzlo dřevostavby vydrží celý život.

Dům byl předem naplánován do posledních detailů. Velký důraz se kladl na naplánování rozvodů elektřiny, protože otvory pro kabely se vrtají přímo do trámových stěn již v rámci výroby v továrně.

Na staveništi pak elektrikáři provedou instalace právě do těchto otvorů. Voda a odpady se vedou v tzv. „instalačních předstěnách“. Samotná montáž probíhá velmi rychle, během 6–8 týdnů je dokončena uzavřená hrubá stavba, včetně osazení oken a dveří.

Prostorná kuchyně v oblíbené zeleno-bílé kombinaci plynule navazuje na jídelnu.

Celý dům je ve Finsku vyroben do posledních detailů s vysokou přesností a na staveništi je smontován podobně jako stavebnice z lega. Všechno do sebe zapadá, není třeba na místě trámy upravovat, dotesávat, stavba je dokonale vzduchotěsná.

V roce 2011 přišel výrobce s novinkou tzv. dvojího těsnění, které zlepšilo výsledky blower door testu (vzduchotěsnost budovy) o 13 %!

Podélné spojení dvou trámů bylo výrazně vylepšeno umístěním dvou izolačních trubiček do předem vyfrézovaných žlábků. Také rohové spoje jsou důkladně izolovány. Samozřejmostí je pak perfektní izolace podlahy a střechy.

Dominantou obývacího pokoje jsou finská mastková kamna Tulikivi.

Přízemí domu slouží především jako prostor pro setkávání celé rodiny. Je tu velký obývací pokoj, prostorná jídelna a velká kuchyně. Dále tu najdeme spíž, komoru, předsíň, koupelnu se saunou a pracovnu.

Obytný prostor je rozdělen na několik částí.

V podkroví se nachází odpočinková zóna. Najdeme tu ložnici, dětský pokoj, pokoj pro hosty a velkou galerii sloužící jako místo pro hraní dětí nebo klidný útulný koutek ke čtení. Dále tu najdete velkoryse pojatou šatnu, prostornou koupelnu a komoru pro uložení sezónních věcí.

Dispozice domu je v obou dvou podlažích maximálně účelná, pohodlná a nenajdete tu ani kousek neosobního prostoru.

Co víc, po hodině návštěvy splynete s prostředím tak, že máte pocit, že tu žijete už nějakou dobu. Je to dané spojením architektonického pojetí prostoru, barvy, vůně a všude přítomné textury dřeva – toto přirozené prostředí pak ve vás zanechá pocit přirozené sounáležitosti.

Majitelka využila poradenství profesionálního designéra Martina Pospíšila, který pomohl s doladěním interiéru.

Vzdušná galerie s pohodlným křeslem je jako stvořená pro klidné chvíle s knihou.

Interiér domu je ošetřen tenkovrstvou lazurou Teknos v mléčně bílé barvě. Část stěn domu je ale ponechána v průhledné lazuře, takže vnímáte všechny bonusy dřeva „naplno“. Ale ani mléčná lazura neskrývá texturu dřeva úplně. Lazura obsahuje menší množství barevného pigmentu.

Jde o řidší konzistenci, která zachovává všechny přednosti dřevěného materiálu, ale zároveň vnáší do interiéru jakýsi jemný zasněný nádech. Když pak v místnosti máte kombinaci stěn s různými nátěry, je to – při citlivém přístupu ze strany majitelů domu, velmi zajímavý a osvěžující výsledek. Lazuru v interiéru není třeba obnovovat.

Ložnice je laděna do jemných barev, které navozují velmi příjemnou atmosféru. Přehozy Ljus podtrhují přírodní ladění pokoje.

Exteriér domu je ošetřen tenkovrstvou lazurou, jejíž předpokládaný interval obnovy je pět let, bez nutnosti odstranění původního nátěru.

Ve Skandinávii se velmi často nechává exteriér domu „přirozeně“ stárnout – dřevo se přirozeně barví do šedostříbrné barvy. Proto výrobci lazur ve Skandinávii připravili exteriérovou lazuru, která tuto šedostříbrnou barvu simuluje.

Zdravý život se severskou borovicí

Celý dům je postaven z finské jemnoleté severské borovice vyznačující se unikátními vlastnostmi. Drsné podmínky mrazivých zim a krátkého nordického léta formují pomalu rostoucí dřevo severské/polární borovice s těsnými a jemnými letokruhy a významně lepšími tepelněizolačními vlastnostmi, než má borovice středoevropská.

Díky této charakteristice získává toto dřevo unikátní vlastnosti, které z něj činí nejhouževnatější a nejodolnější stavební materiál pro srubové domy a roubenky. Tento arktický druh borovice potřebuje pro kvalitní růst správné geoklimatické podmínky včetně neznečištěného životního prostředí a severní Finsko k tomu nabízí ideální prostředí.

Srubové domy vyrobené ze severské borovice vytvářejí útulnou atmosféru a zaručují ideální vlhkost prostředí v rozmezí 30 až 55 %.

Díky optimální vlhkosti je ve srubu mnohem méně prachu, bakterií a virů a i bez nadsázky můžeme říct, že život v takovém obydlí je mnohem zdravější než ve kterékoli jiné stavbě.

Další unikátní vlastností severské borovice je i schopnost vyrovnávat teplotní odchylky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám