Hlavní obsah

Dvoupatrový dům postavený na malé ploše překvapuje množstvím volného prostoru

Novinky, nes

Dům, který v květnu vyrostl v tichém koutě tokijské čtvrti Kagurazaka, upoutá na první pohled svým vzhledem. Všechny jeho fasády jsou obloženy vodorovně orientovanými tmavohnědými ocelovými pásy s vrstvou směsi hliníku a zinku na povrchu. Pouze prvek oddělující od sebe vchodové a garážové dveře nechali architekti ze studia Apollo Architects & Associates obložený plechem z galvanizované oceli v její původní barvě.

Foto: Masao Nishikawa

Prostor prvního patra je rozdělen schodem na dvě části: Jídelna s kuchyní je o maličko níže než obývací pokoj.

Článek

To, čím dům stojící na pozemku o velikosti 57 čtverečních metrů upoutá pozornost, je velké panoramatické okno ve druhém podlaží, jež hledí na kolemjdoucí v obou ulicích, které se před domem stýkají.

Foto: Masao Nishikawa

Dům je obložen tmavohnědým plechem.

V suterénu stavby nesoucí název Cave (Jeskyně) je umístěna na zakázku vyráběná police na vína, sofa a studovna s knihovnou. Také je tu souprava elektronických bicích, na něž majitel domu rád hraje.

Foto: Masao Nishikawa

Pozornost si zaslouží velké panoramatické okno zasahující přes dvě strany domu.

Velká část přízemí funguje jako úložný prostor. Je zde ovšem i stylový japonský pokoj určený hostům. Do tohoto mikrokosmu tradiční japonské kultury proniká jen málo denního světla. Papírové tapety, žíněnky na zemi a svítidla vydávající jemné rozptýlené světlo, to vše pomáhá navodit v místnosti atmosféru klidu a harmonie.

Foto: Masao Nishikawa

Pokoj pro hosty je zařízen v tradičním japonském stylu.

Foto: Masao Nishikawa

Hosté mají vyhrazeny prostory v přízemí.

První poschodí je díky schodu rozčleněno do dvou částí. V té první je kuchyň a jídelní zóna, druhá slouží jako obývací pokoj. Ačkoli žije majitel sám, jeho kuchyně je prostorná a dobře vybavená. Vaření je totiž jeho koníčkem. Proto nepřekvapí ani velký jídelní stůl z ořešákového dřeva, za který se vejdou minimálně čtyři hosté.

Foto: Masao Nishikawa

Velké panoramatické okno nabízí z obýváku výhled na okolní zástavbu.

Foto: Masao Nishikawa

Světlík je umístěn téměř nad jídelním stolem v kuchyni.

Kromě již zmiňovaného panoramatického okna je dalším zdrojem denního světla v tomto patře světlík umístěný téměř nad jídelním stolem. Zatímco v jídelně se sedí na židličkách, v části sloužící jako obývací pokoj se sedí na zemi.

Foto: Masao Nishikawa

Zatímco v kuchyni se sedí na židlích, v obýváku se sedí na zemi.

Foto: Masao Nishikawa

Kuchyň je pro samostatně žijícího člověka možná až nečekaně velká. Důvodem je majitelova záliba ve vaření.

Druhé patro je vyhrazeno pouze potřebám majitele domu. Právě zde je možné nalézt jeho ložnici, koupelnu, toaletu a ovšem také maličkou zahrádku.

Všechna čtyři podlaží domu propojuje jedno schodiště. Nachází se ve středu budovy a mezi jeho stupni je vidět dolů či nahoru, což nemusí každému dělat dobře.

Foto: Masao Nishikawa

Dům spojuje jediné schodiště, mezi jehož stupni je dobře vidět.

Předností domu, který zabírá plochu pouhých 39 čtverečních metrů, je jeho vzdušnost a pocit spousty volného prostoru, který je v hustě osídlených městech čím dál větší vzácností. Ve skutečnosti svému majiteli poskytuje prostor 129 čtverečních metrů.

Foto: Apollo Architects & Associates

Suterén a přízemí

Foto: Apollo Architects & Associates

První a druhé patro

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám