Hlavní obsah

Vila sklářského magnáta poutá pozornost řadou věžovitých prvků

Novinky, Text: Hana Luštická, editace: tnk

Riedlova vila v Jizerských horách byla reprezentativním sídlem významného podnikatele. Stavba má bohatě členěnou fasádu s různými výstupky, arkýři, balkóny a terasami. Z bílých fasád vystupují plastické prvky z žulových kvádrů, které byly použity i na podezdívku. Další ozdobou vily jsou také umělecky zpracované kovářské vzory.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Krkonošská čp. 120, Desná v Jizerských horách

Článek

Vila sklářského magnáta Josefa Riedla mladšího stojí nedaleko centra Desné na pozemku, na kterém byly původně vodoléčebné lázně. Architektonický návrh byl údajně vypracován v ateliéru Krajinské stavební společnosti v Lublani, vlastní projekt zpracoval jablonecký architekt Arwed Thamerus a stavbu provedl stavitel Stefan Umann.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Interiér vily měl historizujícího ducha.

Jde o budovu s hodně členitým půdorysem, která má polozapuštěný suterén a tři nadzemní podlaží. Třetí podlaží je začleněno do vysoké členité střechy kryté břidlicí.

Vilu krášlí vikýře i různé výstupky

Vstupní stranu vily zvýrazňuje věžička. Věžovité zakončení oplechovanými nástavci má i řada různě velikých vikýřů, štítů a výstupků. Z původní kovové koruny se na střeše dochovala pouze část.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Fasáda stavby je hodně členitá a vila tak působí hodně honosně.

V zajímavém kontrastu proti bílé fasádě a tmavým kamenným prvkům jsou hrázděné štíty s přiznaným trámovím s výplněmi z ostře pálených cihel.

Riedlovi byli hodně bohatí, což se projevilo i na vnitřním vybavení vily. Stropy byly výrazně zdobené. Nešetřilo se na dřevěném obložení, ani na těžkém vyřezávaném nábytku. Interiér vily zařizovala pražská firma architekta Jindřicha Röhrse.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Nábytkové kusy byly vyrobeny z kvalitních dřev.

Nezbytnými doplňky interiérů byly lovecké trofeje. Riedlovský nábytek byl v poválečném období rozdělen, zachovalo se v podstatě jen to, co bylo pevně spojeno se stavbou. Syn Josefa Riedla mladšího, Walter, který se hodně angažoval v nacistickém hnutí, musel i s rodinou po roce 1945 vilu opustit.

Budova byla poté využívána k různým účelům. Dnes patří městu Desná v Jizerských horách. Je v ní mateřská škola a kulturní středisko s knihovnou a malým muzeem. Vila je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám