Hlavní obsah

Vilu perského konzula Münze zpestřovaly vysoké komíny a prostorné terasy

Novinky, text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Ernst Wiesner navrhl pro úspěšného židovského konzula Münze moderní a elegantní vilu posazenou na vrchu svažité zahrady. Chloubou brněnské stavby jsou terasy i komíny, které jednoduché vile dodávají na zajímavosti.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Hroznová 19, čp. 746, Brno 1-Pisárky

Článek

Při projektování České banky Union na Beethovenově ulici navázal architekt Ernst Wiesner bližší kontakt s jejím ředitelem Eduardem Münzem, perským honorárním konzulem.

Ten ho v roce 1924 pověřil vypracováním projektu rodinné vily, která je nejstarší stavbou ze skupiny Wiesnerových rodinných domů a vil, navržených pro bohaté židovské průmyslníky a bankéře. Ti byli ve dvacátých letech v oblasti individuálního bydlení jeho hlavními zákazníky.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Vila je zasazena do svažitého pozemku.

Vila se skládá ze tří jednoduchých celků. K výškově různým částem stavby se připojuje ještě střešní polopatro a balkón se schodištěm do zahrady. Vilu zpestřují vysoké a štíhlé komíny, dokládající, že zpočátku na Wiesnera působil také holandský neoplasticismus vyznávající čistotu stylu.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Chloubou vily byly terasy na různých světových stranách.

Dům s hladkými, světle omítnutými fasádami, členěnými pouze velkými obdélníky oken a dveří, leží na vrchu terasovitě uspořádané zahrady.

Sevřený půdorys tvaru L odráží vnitřní organizaci domu. Navenek kratší, nižší a užší křídlo se samostatným vchodem je vyhrazeno garážím a místnosti pro řidiče, stejně jako suterén, kde byly vedle nezbytného technického zázemí umístěny pokoje personálu.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily, Kundera

Portrét stavebníka Eduarda Münze.

Pozornost upoutávají i vstupní dveře s prvky z přírodního kamene, kryté jednoduchou stříškou. Stavbu ozvláštňuje i pás schodišťového okna a konečně okno haly v prvním patře. To bylo určeno obytným, na jih do zahrady orientovaným prostorám, určeným rodině, a také kuchyni a přípravně jídel.

Privátní život jednotlivých členů rodiny se odehrával v prvním poschodí, kde byly ložnice stavebníka, jeho ženy, dvou synů a jejich vychovatelky. Místnosti v polopatře, které zaujímaly část ploché střechy, sloužily hostům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám