Hlavní obsah

Architektonickou cenu Bohuslava Fuchse má i stan a koliba v jednom

Novinky, tnk

V soutěži o nejlepší studentský ateliérový projekt získal ocenění i návrh stavby do nepříznivého počasí a hor, který kombinuje funkce klasické koliby (sezónního dřevěného obydlí) a stanu. Porotu zaujaly i návrhy Domu umění v Českých Budějovicích a proměny továrních areálů ve Zlíně.

Foto: archiv SOFA

Bivak (příbytek pro nečekaný pobyt v horách) v sedle od Dariny Bartkové

Článek

Cena Bohuslava Fuchse za nejlepší ateliérový projekt na Fakultě architektury je znovu obnovená studentská soutěž, kterou nyní pořádá Studentská obec fakulty architektury (SOFA).

Studenti přihlašují ateliérové práce

Cena je udílena dvakrát ročně nezávislou porotou a nese název po slavném architektovi Fuchsovi, který svou tvorbou ovlivnil dějiny české moderní architektury. V soutěži jsou uděleny tři ceny bez udání kategorie a pořadí. Cenu může získat student FA VUT, který odevzdá a vystaví svou ateliérovou práci za aktuální semestr.

Jedním z vítězů se stala Darina Bartková s projektem Bivak v sedle. Objekt byl navržen do Baníkovského sedla v hlavním hřebeni Západních Tater.

Foto: archiv SOFA

Návrh kombinuje stabilní konstrukci koliby a lehkou mobilní konstrukci stanu.

Podle autorky návrh spojuje výhody tradičních horských kolib a horolezeckých bivaků. Studentka stavbu navrhla jako krátkodobý úkryt v případě letní bouřky nebo sněhové vichřice.

Oceněn byl i most v podobě kruhu

Ocenění si odnesl i Zdeněk Chmel za návrhy Domu umění v Českých Budějovicích. Cílem projektu bylo prozkoumat možnosti různých lokalit ve městě. Autor se svými návrhy zamýšlel nad možným zvýšením kvality veřejného prostoru. Navrhl tak například nevšední most v podobě kruhu.

Foto: archiv SOFA

Nápad galerie na soutoku: Dům umění v lokalitě Háječek - Sokolský ostrov.

Chmel navrhl i Galerii na nábřeží. U ní chtěl autor vyzdvihnout potenciál možného odhalení zakrytého vodního toku - Mlýnské stoky.

Foto: archiv SOFA

Zdeněk Chmel navrhl i galerii na nábřeží - Dům umění v lokalitě Senovážné náměstí.

Pavel Kolář pak zabodoval s projektem "Budoucnost uvolněných továrních areálů". Zauvažoval nad možným využitím budov, které se nacházejí mezi severní hranicí kolejiště zlínského vlakového nádraží a korytem řeky Dřevnice. Jde o čtyři budovy stojící v první a druhé řadě bývalých výrobních objektů Baťových závodů.

Foto: archiv SOFA

Pavel Kolář navrhl nové využití budov mezi severní hranici kolejiště Zlínského vlakového nádraží a korytem řeky Dřevnice.

V současné době v místě sídlí několik firem, které provozují lehkou strojírenskou výrobu a komerční plochy. Autorovým cílem bylo celý tento „okrsek“ oživit novou funkcí. V první řadě kladl důraz na dopravní obslužnost a pěší dostupnost. Budovy byly také zbaveny různých nežádoucích přístaveb a dostaveb.

Pokud by byl návrh v budoucnu realizován, budovy by měly sloužit k ubytování studentů, jako parkovací dům, sportovní zařízení a zbyl by i prostor pro komerční účely.

Foto: archiv SOFA

Možná budoucnost uvolněných továrních areálů.

Konkurenci měli vítězové velkou, do soutěže bylo přihlášeno cca 400 projektů. Předsedkyní poroty soutěže byla Markéta Cajthamlová – známá architektka s pedagogickou zkušeností. Kromě tří osobností posuzovali práce svých spolužáků i laureáti minulého kola soutěže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám