Hlavní obsah

Bezpečnostní dveře spolehlivě ochrání náš majetek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na venkovní dveře máme vysoké nároky. Důrazně upřednostníme bezpečnostní, tepelně izolační, protipožární a zvukové vlastnosti dveřního křídla. Kromě toho musí vchodové dveře ladit se stylem domu, s barevným provedením oken, fasádou.

Článek

Exteriérové dveře nejsou jen ty vchodové. Lze za ně považovat každé dveřní křídlo, které odděluje vnitřní prostory bytu nebo domu od venkovního prostředí. Patří sem tedy i dveře balkónové, na verandu, terasu, zahradu. I tady myslíme na kvalitní materiál, otestované bezpečnostní kování a odolné dveřní výplně (např. bezpečnostní izolační skla).

Bezpečnost v jednom balíčku

Bezpečnostní vchodové dveře mají především odradit nebo alespoň zadržet na co nejdelší dobu případného zloděje. Podle stupňů ochrany se dělí do šesti bezpečnostních tříd, přitom platí: čím vyšší stupeň, tím lepší ochrana.

Pro naši potřebu zabránit škodám na rodinném majetku postačí dveře v bezpečnostní třídě 2, lépe pak 3 a 4 (tento typ uznávají i pojišťovny). Je dobré si uvědomit, že bezpečné dveře fungují jen jako celek, nesmí mít nikde slabé místo. To znamená, že důležité jsou nejen dveře v určité třídě, ale i zárubně, zámek s bezpečnostní vložkou proti odvrtání.

Kromě bezpečnosti (což je žádoucí a nutná prevence), myslíme i na další vlastnosti dveří, které nám v běžném životě poskytují komfort. Zejména na odhlučnění zvuků z ulice a dobré tepelně izolační vlastnosti, díky nimž se nám „nevyfouká teplo z peněženky“.

Důležitá je i protipožární odolnost dveří, která je dána evropskou normou (označení dveří EI odolává požáru 30 minut). Chybu nikdy neuděláme, když vybíráme bezpečnostní dveře u certifikované firmy, která ručí i za odbornou montáž. Proto se vyhýbejme podezřele levným nabídkám.

Cena kvalitních bezpečnostních dveří začíná zhruba na 15 000 Kč a podle typu materiálu a povrchové úpravy může být i daleko vyšší.

Dveře a materiály

Oblíbenou klasikou jsou dřevěné masivní dveře. Vyrobeny jsou obvykle z tradičních masivních dřevin (smrku, dubu), ale i exotického meranti, garantujících tvarovou stálost a nízkou tepelnou prostupnost. Masivní konstrukce jsou extra pevné a stabilní, protože jsou lepeny do třívrstvých lamel.

Časté jsou rovněž dveře v kombinaci dřevo-sklo, dřevokov.

K ryze moderní stavbě výborně sednou dveře z ušlechtilé oceli nebo hliníku, některé vchodové dveře mají i skleněné výplně (izolační dvojskla), zajímavé jsou i dveře doplněné bočním nebo horním světlíkem (propouští do zádveří denní světlo).

Dveře mají obvykle uvnitř kovové jádro s rozvodovým trezorovým mechanismem se šesti až sedmi bezpečnostními čepy, které se zasouvají do kovové zárubně. Kovové bezpečnostní výplně mohou být v provedení dýhy, ale i CPL laminátu, který zajišťuje podstatně vyšší mechanickou odolnost než klasická dýha.

Na trhu jsou i bezpečnostní dveře s dřevěnou výplní (odolné dřevěné jádro), které rovněž splňují bezpečnostní kritéria. Dveře jsou opatřeny vícebodovými bezpečnostními a pasivními čepy na závěsové straně, které zamezí vypáčení a vysazení dveří. V povrchových úpravách je obvykle možný HPL a CPL laminát, fólie, dýha nebo masiv. I tyto dveře kromě bezpečnosti jistí protipožární odolnost, mají zvukově a tepelně izolační funkci.

Vchodové bezpečnostní dveře můžou vypadat z venkovní i vnitřní strany rozdílně (vhodné v paneláku, kde na chodbě „drží“ stejný vzhled s ostatními). V bytě pak můžou mít dveře luxusnější vzhled a ladit s ostatními dveřmi v interiéru. Podobně může být problémem exteriérové kování, které bývá masivních rozměrů a ke kování v místnostech se těžko hodí. Lze si nechat vyrobit bezpečnostní kliku v designovém provedení kliky interiérové.

K bezpečnostním dveřím jen kvalitní zárubeň!

Bezpečnost dveří bude jistá jen s dobrou zárubní. Proto odborníci doporučují při výměně křídla instalovat i nové zárubně, které jsou po celém obvodu vylité betonem a nemohou se rozepřít.Důležité je i zakotvení, aby se zárubeň při násilném vniknutí neuvolnila i s dveřmi.

Bezpečnostní zárubeň je vždy vyztužená, má větší tuhost a je uzpůsobená pro bezpečnostní dveře. Komplet dveří a zárubní je vybaven výškově i stranově seřiditelnými tzv. 3D závěsy, které lépe „padnou“ s později zasazenými dveřmi.

Bezpečnostní třídy stavebních výplní

Jde o dělení podle tzv. tříd odporu vniku. Norma definuje celkem 6 tříd označených jako bezpečnostní třídy č. 1-6. Ty jsou charakterizovány typem pachatele (nováček, zkušený), typem použitého nářadí při pronikání do výplně a časem, který musí uvedená výplň při zkušebním testu odolat.

Například v nejvyšší bezpečnostní třídě 6 je čas odporu nejslabšího místa 20 minut a zkušený pachatel musí k takovému překonání dveří použít výkonné elektrické nářadí. V bezpečnostní třídě 2 je naopak čas odporu pouhé 3 minuty a příležitostnému pachateli stačí jednoduché nářadí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správné bezpečnostní dveře

Původní panelákové dveře nejsou bezpečnostní a mít je znamená dávat zlodějům šanci. Lze je snadno překonat, navíc nemáme žádnou naději na náhradu od...

Výběr článků

Načítám