Hlavní obsah

Specificky navržený dům se během chvilky promění v nedobytnou pevnost

Novinky, bok

Kdo by nechtěl mít v době své nepřítomnosti stoprocentní jistotu, že jeho dům nenavštíví nějaká nevítaná návštěva v podobě zlodějů? Takové starosti si rozhodně nemusí dělat majitel jistého domu na předměstí Varšavy. Naopak, může si být naprosto jist, že za jeho nepřítomnosti do domu nepronikne, obrazně i doslovně, ani myš.

Foto: Profimedia.cz

Po celkovém uzavření se dům promění bez nadsázky v nedobytnou pevnost.

Článek

Už podle návrhů budoucího majitele bylo jasné, že rozhodně nepůjde o běžný typický dům. Hlavní prioritou již při zadávání návrhu byla co největší bezpečnost, od které se odvíjel i následný celkový vzhled stavby. Dům má tak podobu kvádru, jeho vnější stěny jsou podle potřeby pohyblivé.

Při "otevření" domu do zahrady, kdy se zdi na východní a západní straně vysunou směrem k plotu, vznikne u domu i kryté nádvoří. Naopak před odjezdem z domu všechna okna, dveře i průhledy zakryjí speciální "stěny", které z domu vytvoří bez nadsázky zcela uzavřenou "nedobytnou pevnost", uvádí server Archdaily.com.

Foto: Profimedia.cz

Celou jižní část domu chrání před nezvanými návštěvníky obrovská roleta.

Foto: Profimedia.cz

Po odsunutí bočních stěn vznikne u domu krytý dvorek, kde si bez obav mohou hrát i malé děti.

Dům, který navrhl polský architekt Robert Konieczny, si vyžádal velmi složité technické provedení. Nejvýznamnějšími prvky jsou posuvné stěny, které umožňují zasahovat do struktury pozemku a svým rozložením vytvoří u domu bezpečně ohraničený prostor.

Posuvné části nejsou závislé na tvaru budovy, a tak se dá podle slov návrháře tento způsob aplikovat i na tradiční moderní přízemní i vícepatrové domy s různou geometrií.

Foto: Profimedia.cz

Pohyblivé panely a zdi umožňují v době nepřítomnosti majitele dům zcela uzavřít. Nezůstanou tak nikde žádné nežádoucí otvory pro případného zloděje.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled nevzhledná kostka v sobě ukrývá moderní bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Při večerním osvětlení dům nevypadá vůbec špatně.

Dalšími specifiky tohoto velmi netradičního obydlí jsou rozměrné žaluzie, nebo padací most vedoucí na střešní terasu nad bazénem.

I když to možná při prvním pohledu na stavbu nevypadá, po "otevření" dům nabídne majitelům dostatek přírodního světla a bohatý výhled do zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Sklápěcí most umožňuje přístup na terasu nad bazénem.

Foto: Profimedia.cz

Velký prosklený prostor nabízí bohaté výhledy do okolní krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Prosklená jižní strana domu

Díky hybridnímu otopnému systému (většina energie pochází z obnovitelných zdrojů) a mechanickému větrání se zpětným získáváním tepla se dá stavba považovat i za inteligentní pasivní bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám