Hlavní obsah

Estetické talíře s rybím motivem inspirují k častější konzumaci zdravých ryb

Novinky, tnk

O Vánocích se ryba na českém stole objevuje často, po vánočním období si na ní ale tak často nepochutnáváme. Jde ale o zdravé maso, které by se v našem jídelníčku mohlo mnohdy objevovat častěji. Inspirací k tomu mohou být esteticky zdařilé talíře s motivem ryb.

Foto: Novinky

Talíře s motivem ryb malých rozměrů se hodí na sardinky, při servírování ale můžete použít i obyčejné schránky vodních živočichů.

Článek

Většina tohoto typu nádobí byla vyrobena počátkem minulého století. Řada rybích talířů s perfektně vykresleným zpodobněním byla součástí dekorativního stylu secese.

Rybí talíře jsou o něco hlubší než klasické talíře na hlavní chod a často mají nezvyklý banánovitý nebo oválný tvar, který kopíruje tvary rybího těla. Díky němu bude servírovaná ryba vypadat mnohem lákavěji.

Foto: Novinky

Na platýze nebo pražmu se hodí čtvercový talíř. Na menší ryby se hodí naopak protáhlé oblé talířky.

I dnes jsou ale k mání moderní talíře s rybími motivy. Řada z nich je ale k sehnání hlavně po bazarech nebo na aukcích.

Vtavné dekorace

Dekorovat by talíře měly ideálně tzv. vtavné dekorace, které si zachovají stálobarevnost řadu let. U starších talířů se ale rozhodně nevyplatí je dávat do myčky nebo mikrovlnné trouby. K tomu volte speciální soudobé porcelánové nádoby.

Foto: Novinky

Velký zdobený talíř na štiku můžete užít i jako efektní nástěnnou dekoraci.

Pro milovníky kvality je dobrým tipem slávou ověnčený evropský Míšeňský porcelán.

Tvrdý porcelán vydrží déle

Při výběru talířů volte raději oblé tvary, díky kterým talíře déle vydrží v původním stavu. Ideálně volte tzv. tvrdý porcelán, měkký porcelán má menší podíl kaolinu a vypaluje se na nižší teplotu. Je křehčí a má nižší mechanickou pevnost. Hůře také odolává teplotním šokům.

Velké rozměrné talíře na štiku můžete v interiéru užít i jako působivou nástěnnou dekoraci. Menší skleněné talířky pak slouží k odkládání rybích kůstek.

Foto: Novinky

Skleněné talířky na rybí speciality seženete v domácích potřebách.

Tradičně laděnou domácnost doplní mísa na rybu s dekorem cibuláku. Tradice cibulákového zdobení sahá až do poloviny 19. století, kdy se podařilo vyvinout dekorativní modř. Ta dnes zdobí celé jídelní soupravy a sety. Hodí se ale hlavně na české ryby a tradiční kuchyni. Na mořské ryby se hodí spíš nedekorované talíře.

Porcelánové i skleněné rybí talíře vybírejte se zesílenou konstrukcí a vyšší hmotností, která zajistí vyšší mechanickou odolnost.

Anketa

Máte doma speciální nádobí na ryby?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám