Hlavní obsah

Vodu z kohoutku můžeme mít zdravěji a levněji

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodu používáme k hygieně, při praní, umývání nádobí, na zavlažování zahrady. Potřebujeme ji hned po ránu na šálek kávy, večer sprchováním končíme svůj den. I když vodné stočné na složence zatím nepatří k nejvyšším položkám, je moudré s vodou šetřit. A také ji začít pít z kohoutku a přestat se vláčet s objemnými balíky PET lahví.

Článek

Voda z vodovodu podléhá velmi přísné kontrole kvality a je zdravější než voda balená. V nedávných testech se zjistilo, že z 18 druhů balených vod uspěly jen 4. Balená voda často neinformuje na etiketě přesně spotřebitele, nevhodně se skladuje (na PET lahve svítí v obchodě slunce), nemá správné složení. Přitom je velmi drahá, ve srovnání s kohoutkovou vodou až stonásobně. Litr kohoutkové vody totiž vyjde v Praze na 0,055 Kč.

Pitný režim nemusí být drahý

V pražských restauracích je přitom běžné, že se za čtvrt litru balené vody účtuje 25 i 40 Kč, takže mnohde je dražší než pivo. A to se mnohým nelíbí. Z psychologického hlediska je vyšší částka utracená za vodu z lahve pro zákazníka daleko méně přijatelná než vyšší částka za jídlo.

Kampaň firmy Veolia Voda na podporu kohoutkové vody do restaurací je tak velmi žádoucí a v Praze je o ni zájem (zavedlo už zhruba 120 restaurací). V restauracích, kde se ke kampani připojili, provádějí Pražské vodovody a kanalizace zdarma kontrolu kvality vody s osvědčením o její kvalitě. Hosté těchto restaurací si navíc mohou z originální karafy od slavného českého designéra Daniela Piršče nalít kdykoli lahodnou vodu. Další výhodou pro zákazníky je, že gastropodniky s kohoutkovou vodou jsou na on-line mapě restaurací nabízejících vodu z kohoutku. Stačí se tedy podívat a vybrat si některou z našeho okolí.

Hosté určitě novinku rádi přivítají, zvláště když se z nedávné statistiky zjistilo, že koupě balené vody v hypermarketech je na ústupu a lidé pijí doma vodu z kohoutku (až 92,1 % osob).

Když nás znepokojuje barva vody nebo chuť

Pitná voda z kohoutku podléhá četnější a v některých parametrech i přísnější kontrole kvality než balená voda. Stanovuje se okolo 100 různých parametrů, kterým je věnována velká pozornost. Přesto nás neznalé někdy může překvapit barva vody, třeba její bílé zbarvení.

  • Bílé zbarvení má přitom na svědomí vzduch rozpuštěný ve vodě. Při kontaktu studené vody z distribuční sítě s teplejšími vnitřními rozvody doma nebo průtokem přes perlátor, který je instalovaný v kohoutku, se tento vzduch z vody uvolní a velké množství bublinek způsobí „mléčné“ zabarvení.

Zabarvení může vzniknout i při různých opravách vodovodního potrubí, kdy se do sítě nasál vzduch z vnějšího prostředí. Ten má za následek kromě bílého zabarvení vody i nepravidelný tok vody z kohoutku doprovázený syčením a tzv. střílením.

Bílé zabarvení nemá žádný vliv na chuťovou kvalitu vody ani zdraví. Vzduch z vody postupně vyprchá, stačí vodu nechat několik minut odstát, pak je zase průzračná. Jestliže máme na vodovodním kohoutku perlátor, dbáme na jeho pravidelné čištění. Nebude mít usazeniny, které mohou ovlivnit kvalitu vody.

  • Pitná voda může mít i rezavohnědé zabarvení, které způsobují částice oxidu železa, jež vznikají korozí vnitřních stěn ocelového nebo litinového potrubí.
  • Tyto částice se za normálních okolností usazují na stěnách potrubí. Při zvýšeném průtoku vody, při manipulaci s uzávěry, při opravách nebo údržbě rozvodné sítě se částice oxidu železa mohou uvolnit a zabarvit vodu. Oxidy železa nejsou zdraví škodlivé, ale větší množství negativně ovlivní vzhled a chuť pitné vody. Proto takovou vodu necháme chvíli odtéct. Když by se problém opakoval příliš často, neváháme se obrátit na lokální společnost, která spravuje vodovody a kanalizace.
  • Chuť vody může někdy zhoršovat přítomnost chlóru, který se přidává do vody, aby zabránil množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Dává se v malých dávkách na výstupu z úpravny vody a poté i v různých částech distribuční sítě. V závislosti na místě sítě pak má slabší či silnější aroma chlóru. Odstranit z vody lze několika způsoby: před konzumací necháme vodu několik minut odstát, dále můžeme přidat do vody pár kostek ledu a několik kapek citronu. Někdy je dobré vodu i krátce převařit.

Kdo má vyšší výskyt chlóru nebo je připojen na starší vodovodní řad, může zainvestovat i do přístroje, který vylepšuje kvalitu vody. Zařízení je napojené přímo na vodovod, takže místo z kohoutku nám teče pitná voda z přístroje.

Voda prochází postupně několika stupni filtrace, pak je odvedena do vnitřní nádrže, kde dochází k úpravě ultrafialovým zářením. UV lampa zajišťuje tu nejvyšší kvalitu pitné vody, protože zničí jakékoli bakterie, vodu zbaví chlóru, důležité minerály přitom zůstanou zachovány. Přístroje se prodávají v několika velikostech, mají pěkný moderní design a kuchyňské lince vyloženě sluší.

Rodina ocení praktické přednosti: lze naprogramovat předehřátí vody na přesnou hodinu, takže po ránu si hned zalijeme hrnek čaje a nepotřebujeme rychlovarnou konvici. Stejně si můžeme zmáčknutím napustit ledovou vodu nebo dát mix (kombinuje teplou vodu se studenou). Přístroj snadno ovládají i starší děti, jeho údržba je minimální.

Ušetřit lze tisíce korun

  • Opravme místa, kudy uniká voda (kapající kohoutky, záchody, vodovodní potrubí).
  • Nechme si nainstalovat šetřiče vody. Jedná se o zařízení do splachovací nádržky s názvem WC STOP, které se jednoduše montuje a zamezuje i protékání vody. Uvažujeme-li o novém klozetu, vybírejme s možností dvojího splachování.
  • Myčku nádobí zapínejme až tehdy, když je plná, perme prádlo s plnou pračkou, při čištění zubů nenechávejme téct kohoutek.
  • Sprcha je hygieničtější, navíc spotřebujeme méně vody než koupelí ve vaně.
  • Myčka šetří čas, naše ruce i rodinné finance. Jestliže umýváme nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujeme asi 70 l vody. Naplníme-li myčku na její plnou kapacitu jedenkrát denně, spotřebujeme přibližně 20 l vody.
  • Trávník zaléváme vždy buď po ránu nebo večer, abychom zabránili odpařování vody. Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých postřiků. 
  • Pravidelně kontrolujeme stav vodoměru, předejdeme tak případným únikům vody. Aktuální stav vodoměru lze nahlásit na zákaznickou linku, vodovody a kanalizace nám okamžitě oznámí skutečnou potřebu vody.
VÍTE, ŽE…
Jestliže si nevšímáme kapajícího kohoutku, odtékají nám peníze přímo před očima. Kapající kohoutek totiž může způsobit ztrátu až 120 l vody za den a zvýšit tak fakturu o 50 %. Ročně tak zaplatíme o 400 až 1000 Kč více. Podobné je to s protékající toaletou. Když protéká jen slabě, zaplatíme ročně více o 3000 až 19 000 Kč více. Když nám protéká silně, vydáme ze své kapsy 19 až 38 000 Kč navíc. Takže chytřejší je opravit nebo rovnou pořídit novou sanitu. Vyjde nás to levněji.
V Čechách je více než polovina studní, které vůbec neodpovídají hygienické normě. Voda ze studní je na tom obvykle hůře, jak balená. Ani sebehlubší studna totiž nedává jistotu, že voda bude stále nezávadná. Ve skalnatém podloží stačí jedna puklinka, aby se znečištění dostalo stovky metrů daleko. Příčinou jsou i netěsnící septiky a žumpy, nesprávné skladování hnoje. Nejčastější příčinou kontaminace jsou dusičnany, jejichž zdrojem je nadměrné a nesprávné používání hnojiv a úniky odpadních vod. Odborníci tedy varují a radí: nechme si soukromou studnu překontrolovat pravidelně alespoň jednou ročně. Laboratorní rozbor stojí kolem tisícikoruny, ale naše zdraví je přece mnohem cennější.
Kuchyňské odpadky nepatří do kanalizace pro veřejnou potřebu a kdo používá např. drtiče a rozmělněné odpadky splachuje do stokové sítě tak porušuje Kanalizační řád. Odpad z drtičů totiž způsobuje značnou zátěž čistírnám vod. Dalším nadlimitním znečištěním je i splachování zbytků do WC a fritovacího či jiného pokrmového oleje do výlevek. Do kanalizace nepatří ani staré barvy, ředidla, zbytky čisticích prostředků, domácí a zahradní chemie atd.

Rady & tipy

Jak správně napustit bazén Bazény na zahradě můžeme napustit dvěma způsoby. Buď si objednáme autocisternu, nebo využijeme vodovodní přípojku. Velké nádrže je pohodlnější nechat napustit vodou z přistavené cisterny. Jde však o službu placenou (paušál za cisternu je cca 1971 Kč/den, tedy zhruba 281 Kč/ hod.).

Pro ty, kteří se rozhodnou využít vodovodní přípojku, máme několik rad: bazén napouštíme pomalu a mimo špičku. Jinak díky kvapnému napouštění bazénu z vodovodní sítě může dojít k uvolnění sedimentů, a to z důvodů vysoké rychlosti proudění vody v potrubí. Ve vodovodní síti pak někdy dojde i k nárazovým změnám hydraulických poměrů a tím i k zakalení vody či poklesu tlaku v síti (ten se může objevit i u jiných odběratelů).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám