Hlavní obsah

Kaplického citrónová stavba roste v Modeně

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt a designér Andrea Morgante v Praze představil ideový návrh a koncepci budovy Enzo Ferrari Musea v severoitalském městě Modena, která vzniká podle návrhu Jana Kaplického. Stavbu realizují architekti z Kaplického atelieru podle jeho skic. Architektův bývalý spolupracovník Andrea Morgenstern k tomu říká: "Naučil jsem se způsobu jeho myšlení, snažím se ho napodobovat."

Článek

Stavba muzea Enzo Ferrari podle návrhu architekta Jana Kaplického byla zahájena 20. dubna 2009 a dokončena by měla být na konci roku 2011. Investorem je Nadace Enza Ferrariho.

Realizací projektu za studio Future Systems byl pověřen architekt Andrea Morgante, který v současné době vede vlastní architektonickou kancelář Shiro Studio v Londýně. Stavební práce začaly loni. "Stavba přitahuje spoustu lidí, na staveništi to vypadá jako v Zoo," říká Morgante.

Stavba vzniká podle několika málo skic

Jde tak o další stavbu, která bude realizována po smrti architekta Kaplického. K dispozici jsou jen základní skici stavby. "Všechny Janovy stavby začínaly kresbou. To se týká všech jeho návrhů, od architektury až po návrhy prádla," říká Morgante .

Nedávno představená Vila Kaplický bude také jednou ze staveb, které vzniknou podle Kaplického náčrtů. O ní čtěte zde.

Oblé tvary a pestré barvy nesmí chybět

Podle Morgensterna nese budova všechny znaky Kaplického studia. "Oblé obloukové tvary, výrazné barvy a hliníkové pásy, to je vizitka Future Systems," dodává. Futuristické rysy stavba rozhodně nezapře.

Budova je také výsledkem inspirací lodními konstrukcemi. "Už dávno jsme si začali vypůjčovat technologie z jiných oborů. Celou část konstrukce drží lana, kabely používající se u plachet," říká Morgante.

Původně mělo mít muzeum tmavou barvu, prvotně totiž byla soutěž vyhlášena pro společnost Maserati. Pak ale došlo k fúzi Maserati a Ferrari. "Zvolili jsme žlutou barvu, barvu Modeny, Ferrari a Janovu oblíbenou barvu," říká Morgante.

Budova muzea bude sousedit se starým domem, který prochází rekonstrukcí. Jde o rodný dům Enzo Ferrariho.

Snaha dokončit stavbu podle Kaplického je založena na inspiracích jeho tvorbou i životní filosofií. Muzeum bude výstavní síní toho nejlepšího, co firma Ferrari kdy vyrobila. Automobily v ní budou vystaveny na piedestalech.

Spolupracoval jsem s Janem osm let, prakticky 12 hodin denně. Naučil jsem se způsobu jeho myšlení. Snažím se ho napodobovat. Jan většinou věci opakoval a každý den nám zdůrazňoval, co je v projektu důležité.
Andrea Morgante, architekt

Atmosféru, která v Kaplického atelieru vládla, popsal Morgante jako přátelskou a příjemnou. Andrea Morgante ocenil Kaplického zájem o detaily, které jej zajímaly i u automobilů.

Foto: Novinky

Andrea Morgenstern pracoval s Kaplickým osm let v atelieru, dnes se snaží dokončit stavbu muzea podle jeho skic.

"Spolupracoval jsem s Janem osm let, prakticky 12 hodin denně. Naučil jsem se způsobu jeho myšlení. Snažím se ho napodobovat. Jan většinou věci opakoval a každý den nám zdůrazňoval, co je v projektu důležité," vzpomíná Morgante.

Je asi faktem, že jde o jednu z posledních budov vzniklých podle Janových skic," uzavírá.

Další zajímavostí pro fandy Kaplického staveb je připravovaná výstava "Jan Kaplický – vlastní cestou", která se bude konat v Centru současného umění DOX ve dnech od 16. dubna do 2. srpna 2010.

Expozice bude ohlédnutím za životem a prací architekta, který vytvořil řadu futuristických staveb, některé si můžete prohlédnout zde.

Anketa

Líbí se vám stavba muzea podle skic Kaplického?
Ano.
78,4 %
Ne.
21,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13462 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám