Hlavní obsah

Stylové a funkční dveře jsou nezbytnou součástí každého interiéru

Právo, Gisela Růžičková

O tom, že dveře patří k základním prvkům stavby, není pochyb. Bydlíme s nimi, aniž bychom si to uvědomovali. Zatímco ty vstupní uzavírají náš příbytek a ochraňují nás před vnějším světem, interiérové vytvářejí intimní prostor v každé místnosti.

Článek

Základním předpokladem interiérových dveří je funkčnost. Takové dveře se musejí zlehka a bezhlučně otevírat i zavírat a také zámek musí jít zlehka zamykat.

V bytech i rodinných domech používáme na chodbách nebo u dveří do ložnic zvukoizolační dveře. Měly by mít mechanický práh, ale také speciální výplň, která kromě těsnicího systému tvoří hlavní složku účinné ochrany proti hluku. Dveře, minimálně na chodbě, by měly zabránit vzniku průvanu. Podmínkou je kvalitní těsnicí systém po celém obvodu.

Aby nedocházelo k prohýbání křídel dveří v místnostech s proměnlivou teplotou a vlhkostí (ložnice, koupelna, WC, sklep, půda) zaměříme se na dveře klimaticky odolné, i když u interiérových dveří budou zásadnější estetické požadavky. Již pouhá výměna dveří a zárubní pozvedne úroveň bydlení o několik stupňů, což potvrzuje, že dveře v interiéru hrají důležitou roli.

Výhodou je, že je lze vybírat nejen podle druhů a povrchů materiálu a systémů otevírání, ale i podle stylu -od klasických modelů po moderní vzhled.

Povrchové úpravy

  • Dýha jako materiál zaujme svou přirozenou krásou a v kombinaci s různými technologiemi nabízí rozličné možnosti. Je to kvalitní přírodní materiál s přirozenou texturou dřeviny a jedinečným povrchem. Dveře v této povrchové úpravě nejsou nikdy nudné ani jednotvárné.
  • U laminátu nejvíce oceníme jeho odolnost proti mechanickému poškození. Laminát odolá špíně i běžným čisticím prostředkům. Současné dekory se blíží svým vzhledem přírodním vzorům.
  • Fólie jsou bezesporu cenově výhodné. Navíc je to praktický a snadno udržovatelný materiál pro různé oblasti použití se zcela přirozeně působícím dekorem dřeva.
  • V případě, že se nám líbí dveře jednobarevné, máme na výběr nástřik z široké škály barevného vzorníku RAL.

Vnitřní konstrukce

Klasickou konstrukci dveří tvoří dřevěný masivní rám, uprostřed rámu je výplň. Na dřevěný rám s výplní je nalisovaný aglomerovaný materiál s požadovanou povrchovou úpravou.

Rámovou konstrukci tvoří masivní nosné vlysy, které v kombinaci s masivní či skleněnou výplní a přesným řemeslným zpracováním vytvoří dokonalé dveře.

Výplně dveří

  • Používá se plná tzv. DTD deska, která zaručuje odolnost proti proražení, dveřní křídlo je pevnější a zaručuje stabilitu. Taková výplň má předpoklady pro další úpravy potřebné např. u zvukoizolačních dveří.
  • Nejčastěji se uplatňuje odlehčená DTD deska, která dodává dveřím potřebnou tuhost a pevnost. Svými vlastnostmi se hodí pro standardní interiérové dveře.
  • Do levnějších dveří se používá voština, vytvořená ze speciálně tvrzeného papíru poskládaného do tvaru včelích pláství. Dveře s voštinou jsou mechanicky méně odolné.

Součástí dveří je zárubeň

  • Zárubeň spolu s dveřním křídlem tvoří dveřní komplet, lemuje a dokončuje dveřní otvor ve stěně a má několik funkcí.
  • Tou hlavní je její spojení se stavbou, což je základní předpoklad pro funkčnost dveří.
  • Plní také funkci estetickou - ovlivňuje i zvukovou izolaci, požární a kouřotěsné vlastnosti.
  • K dostání jsou zárubně, které se liší konstrukcí i materiálem a užitnými vlastnostmi.

Způsoby otevírání

Dnes můžeme vybírat dveře i z hlediska způsobu jejich otevírání. Například u klasických otočných dveří lze vybírat mezi polodrážkovým a bezpolodrážkovým provedením. Bezpolodrážkové dveře vytvářejí v zavřeném stavu rovinu se zárubní, a pokud použijeme pro bezpolodrážkové dveře zárubeň zapuštěnou do plochy stěny (dveře, zárubeň a stěna tvoří jednu plochu), získáme esteticky kvalitní řešení.

U polodrážkového provedení dveře doléhají na zárubeň s malým přesahem tak, že vzniká tzv. falc. Možná je i varianta použití obvodových kovových lišt, což je nejen vzhledově zajímavý detail, ale i funkční prvek, který chrání hranu dveří před poškozením.

Další způsob otevírání představují posuvné dveře. Mohou být posuvné mezi stěny do pouzdra a na stěnu v garnýži. Druhá varianta je prostorově náročnější, zato působí dekorativně hlavně u skleněných dveří. Estetickým prvkem může být i samotný posuvný mechanismus od klasického, krytého dřevěnými prvky až po přiznané kladkové nerezové kování. Naproti tomu posun dveří mezi stěnami působí jednoduše, což ocení hlavně vyznavači moderních interiérů.

Ostatní způsoby otevírání (lamelové dveře, kyvné dveře, posuvné kyvné) vycházejí z principu otočných dveří a jejich užití volíme spíš z funkčních než estetických důvodů. Lamelové dveře zvolíme tam, kde potřebujeme uzavřít místnost a nemáme dostatek prostoru a kyvné dveře, tzv. lítačky, umožňují snadný průchod.

Plné, nebo prosklené?

Prosklené dveře propouštějí světlo dál do místností i do míst, kde nejsou okna. Plné dveře mají naopak lepší technické parametry a i jejich cena je příznivější. Při řešení této otázky bereme v úvahu dispozice interiéru.

Prosklené dveře používáme mezi chodbou a obývákem, mezi kuchyní a obývákem nebo pro předělení obývacího pokoje, například skleněnou stěnou včetně celoskleněných dveří.

Prosklené výrobky působí lehce, vzdušně ani nezmenšují prostor. Poskytují přehled o dění za dveřmi, propouštějí světlo a působí dekorativně a esteticky. Bezpečnost skleněných dveří zvyšuje kalené sklo. Další bezpečnou variantou je lepené sklo s bezpečnostní fólií.

Plné dveře jsou vhodné v místnostech, kde chceme vytvořit intimní a klidové prostředí - např. ložnice, koupelna, WC, vstup do bytu.

Správnou volbou dveří a zárubní vytvoříme příjemné prostředí. Vhodně oddělíme klidové a oddychové a pracovní zóny v interiéru, aby nedocházelo k rušení jednotlivých členů domácnosti.

Kování a závěsy

Důležitým designovým prvkem dveří je kování. Klika je natolik výrazný prvek, že jí můžeme zkazit dojem z celých dveří. Moderní i rustikální dveře vyžadují odpovídající tvar kliky, který podtrhne vzhled dveří. Na výběr jsou kliky mnoha tvarů v různých povrchových úpravách. A vhodně vybraná klika vypadá vždy dobře.

Dalším nápadným prvkem jsou závěsy, ať už přiznané či skryté. Skryté závěsy se používají u bezpolodrážkových dveří, které vyžadují čisté řešení. Viditelné závěsy se hodí k polodrážkovým dveřím. U závěsů posuzujeme hlavně funkčnost a až na druhém místě vzhled. Také vhodně zvolený závěs může dveře pozvednout. Povrchová úprava se musí shodovat s klikou.

Vybíráme dveře

Právě proto, že nabídka dveří a zárubní je dost široká, se při výběru poradíme s odborníkem nebo si opatříme maximum informací. Cena by neměla být hlavním ukazatelem správné volby. Vhodná je návštěva vzorkovny, kde si můžeme dveře prohlédnout a zaměřit se na detaily.

Jak si poradíme se vzhledem dveří? Máme dvě možnosti: buď si vybereme výraznou podobu dveří, nebo naopak nenápadný vzhled.

Abychom se v interiéru cítili dobře, obklopíme se maximálně třemi druhy dřevin. V této souvislosti se zaměříme především na podlahu, obklady a nábytek a podle celkového barevného ladění volíme i dekor dveří.

Nezapomínejme na barvy a zejména na to, že bílá a šedá jsou neutrální, mezi aktivní barvy patří červená a žlutá, uklidňuje a současně ochlazuje zelená a modrá, interiér zateplíme oranžovou a červenou. Všechny použité barvy by měly být sladěny tón v tónu.

Při výběru dveří vezmeme v úvahu i celkový styl interiéru - klasický, moderní, rustikální nebo hi-tech. Je to jedno z hlavních kritérií, podle kterého dveře vybíráme.

Jaké dveře jsou moderní

Se změnou životního stylu přicházejí změny technologií i materiálů, ale i našeho vkusu, což se odráží i na takových výrobcích, jakými jsou interiérové dveře.

  • Moderní styl se vyznačuje jednoduchými liniemi, doplněnými výrazným detailem, což se odráží i na čistém řešení dveří. Samozřejmostí je použití kvalitních materiálů, přírodních dýh a vhodného kování. Takové dveře vyžadují minimalistické vybavení interiéru.
  • Tradiční interiér je tvarově bohatší a využívá zdobné prvky - to vyžaduje kvalitní řemeslné zpracování dveří.

Vývoji podléhá i vzhled dveří. Kromě přímých a pravoúhlých tvarů v jednoduchých formách se zvyšuje jejich výška. Mění se i používané materiály.

Žádané jsou tmavé dřeviny jako je třešeň, ořech, wenge, zebrano a další. V kurzu jsou také celoskleněné dveře, ale i kombinace dřeva a kovu. I když se design dveří mění a jejich technologie se vyvíjejí, při správné volbě vytvoříme harmonický domov, klid a pohodu.

Zárubně dělíme:

• Podle zatížení na: objektové a bytové.

• Podle materiálu na: dřevěné (obkladové, obložkové, rámové, vlysové), kovové (zazdívací nebo určené pro dodatečnou montáž) a plastové.

• Podle konstrukce na: obkladové, rámové, vlysové a profilové.

• Podle provedení na: průchozí, pro dveře otočné, pro dveře posuvné, pro dveře kyvné, pro dveře lamelové a renovační.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám