Hlavní obsah

Dada kousky do domácnosti: lustr z lastur i kalíšky na vajíčka z kuřecích nožek

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lustr z mořských lastur, koňské sedlo jako židlička nebo vidlička na hranolky jako prsten. Absurdní, ale funkční kousky do domácnosti těch, kteří si nepotrpí na klasiku, ale rádi se nechávají nábytkem bavit a inspirovat. Přesně takové kousky jsou nyní k vidění v Praze v Uměleckoprůmyslovém muzeu. A že je na co se dívat..

Článek

Hnutí Dadaismus začalo původně jako literární hnutí, ale brzy se rozšířilo i na poesii, umění, fotokoláž a design. A právě s designovými nábytkovými kousky se dnes setkáváme na výstavě s názvem "Je suis Dada" (Já jsem Dada). Prezentuje se zde vlámský design mezi snem a realitou.

Při návštěvě výstavní síně tak máte dojem, že jste se ocitli ve velmi absurdním světě, který ale skýtá mnoho podnětů k zasmání se a k úvaze, jestli náhodou nesníte. K vidění je opravdu špičkový design.

Inspirativní sedací nábytek v nezvyklých podobách

Stohovatelná židle Jeptiška je inspirována chudobou. Další kousek k posezení slouží buď jako dekorativní trofej - buvolí hlava nebo jako apartní stolička pro pití whisky. Další inspirující kousky k sezení byste si z dálky spletli s tříkolkami.

Při bližším pohledu ale zjistíte, že zadní kola byla nahrazena dřevěnými nohami. Prazvláštní stoličky ale i poté nabádají k jízdě.

Pletená lavice je dalším nevšedním kouskem k posezení a konkuruje stoličkám Bronco, ty jsou navržené Dirkem Wynantsem a jsou působivou imitací posezení kolem táborového ohně. Stoličky vznikly jako vtipná replika koňského sedla z umělé hmoty.Díky přednímu držadlu s nimi můžete jednoduše manipulovat.

Dadaistické hnutí ostatně novodobé materiály rozhodně zajímaly. 

Faktem je, že Dada nikdy významněji do světa průmyslového designu ani architektury neproniklo. Jednotlivé exponáty na výstavě jsou většinou vyráběné ručně a v limitovaných edicích. Několik významných kousků vzniklo a řada vzniká dodnes. Na letošním Designbloku tak byl třeba k vidění umělecky oceňovaný design studia Makkink & Bey, které vytváří velmi absurdní kabinety a sedací nábytek.

S prvky Dada také pracuje světoznámé designové studio Droog design, které v roce 1999 prezentovalo Lavici z kamene stromu. Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu můžete od tohoto studia obdivovat kmen sloužící jako vodní nádrž. 

Na výstavu, která dokazuje, že stírání hranic mezi volným uměním a uměním užitým nemusí být vždy ke škodě, si můžete zajít až do 29. listopadu do Uměleckoprůmyslového muzea, otevřeno je od středy do neděle od 10 do 18 hod., v úterý od 10 až do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám