Hlavní obsah

Kvalitní fasáda je dobrou vizitkou každého domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomické důvody a stále se zvyšující ceny energií nás obvykle přinutí zamyslet se nad zateplením rodinného domu. Vyberme si tedy z mnoha fasádních systémů ten, kde se počáteční investice dlouhodobě vyplatí.

Článek

Na trhu je mnoho fasádních systémů a přehledně se v nich zorientovat chvilku potrvá. Přesto - dejme si na čas a volme raději kvalitu. Při váhání zkusme dát na pomyslnou misku vah náklady do „nové“ fasády a zároveň se zamysleme nad tím, kolik peněz díky zateplení obvodového pláště nakonec ušetříme.

  • Obvykle se nevyplácí sáhnout po nejlevnějším řešení. Klasické tzv. házené omítky jsou sice velmi levné, ale špatně izolují a mají omezenou trvanlivost.
  • Další možností jsou tepelně izolační omítky, které jsou mnohem efektivnější.
  • Rozšířené jsou i tzv. kontaktní systémy prováděné mokrou cestou (materiály na bázi polystyrenových desek), které lze považovat za mezičlánek mezi omítkou a posledním typem fasádních zateplení - odvětrávanou fasádou. Ta má nejlepší užitné vlastnosti a rozhodně si ji pořídíme jen jednou za život. Vytváří kolem domu jakýsi plášť s komínovým efektem a chrání ho před všemi negativními vlivy klimatu.

Vybíráme odvětrávanou fasádu

Odvětrané a difuzně otevřené fasádní systémy Novabrik bez použití malt a lepidel fungují na bázi aktivně ochranného pláště, který pomocí tzv. komínového efektu udržuje a ozdravuje stěny a interiér domu. Jedině suchý dům je totiž i zárukou úspor nákladů na vytápění.

Další plusy sendvičové fasády jsou skvělé tepelně izolační schopnosti, stálost, vysoká odolnost a jednoduchá montáž, která umožňuje vícenásobné použití, a tím úplnou recyklovatelnost.

Odvětrávaná fasáda
Systém, který je charakteristický odvětrávanou vzduchovou mezerou, která je vytvořena většinou přidaným roštem, těsně za finální vrstvou a před vrstvou tepelného izolantu. Vzduchová mezera umožňuje odvětrávat směrem ze spodní části vzhůru případnou vlhkost, která vzniká na povrchu izolantu při teplotách okolo rosného bodu. Stejně tak při oslunění umožňuje odvětrávání teplého vzduchu z povrchu.

Nezanedbatelný je rovněž hlukový útlum a protipožární odolnost. Fasáda svým vzhledem připomíná přírodní kámen, který se navzájem skládá do sebe (samonosná konstrukce s překládanými a uzamčenými kameny zpevňuje obvodovou konstrukci domu až o 30 %). Výsledkem jsou opticky masivní a bytelné domy.

Cihly jsou vyráběny v deseti barevných odstínech s možností kombinaci barev, hladkého a štípaného povrchu. Fasádní systém je vhodný na jakýkoliv typ stavby: zděný, kamenný až po kovové konstrukce a kombinované stavby. Vhodný je také na dřevostavby. Systém nabízí padesátiletou garanci. Životnost materiálu je mnohem delší, lze ho i po takové době kompletně zužitkovat.

Vítaným materiálem určeným k odvětrávané fasádě je Slovinyl Siding (Vinyl Siding). Je to lamelový vodorovný či svislý fasádní obklad vyráběný vytlačováním z měkčeného PVC ve světlých odstínech.

Lamely o tloušťce 0,9 mm se vyrábějí v délce 380 cm, šířky 20, 25 cm a doplňkové profily jsou v délkách 380 a 300 cm (jsou ze stejného materiálu a barev a tvoří jednoduchý obkladový systém). Kombinací lamel a doplňků lze na fasádě obložit každý detail, od spodního soklu až po střešní podhled. Není problém obkládanou plochu rozčlenit do jednotlivých částí, které se liší nejen svojí barevností, ale i směrem pokládaných lamel. V kombinaci s vhodnou izolací (např. nástřik celulózy) lze dosáhnout velmi dobře difuzně otevřené a odvětrané skladby.

Dřevo, které nezklame

Kdo má rád přírodní styl, dá přednost dřevěné odvětrávané fasádě. Dřevo v létě dům ochlazuje a v zimě zase izoluje, což je jeho velká přednost. Kdo zvolí dřevěnou fasádu, musí ale počítat s tím, že dřevo v závislosti na čase stárne a proměňuje svůj vzhled, což není jeho závada.

Konečný vzhled fasády ovlivňuje výběr dřeviny, rozmanitost kresby, struktury, barevného odstínu, stejně jako formát a zvolený profil (výběr profilu záleží na způsobu uložení, jiný je pro obklad vertikální, jiný pro horizontální).

Oblíbené jsou zejména dřeviny, které nemusíme opatřovat povrchovou úpravou a mají dlouhou životnost. Žádaný je sibiřský modřín, červený cedr, thermodřeva (upravovaná při teplotě cca 200 ° Celsia) a dále exotické dřeviny typu bangirai, teak, ipe (tato velmi tvrdá dřevina pochází ze Střední a z Rovníkové Ameriky), jatoba (Hymenaea - strom z tropických deštných pralesů) apod.

Zelená úsporám
Program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR. Cílem programu Zelená úsporám je zajistit realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech. Více na: www.zelenausporam.cz

Tři výhody odvětrávané fasády

1. Vyloučení mokrého procesu při stavbě při vlastním provádění.

2. Ideální na vylepšení tepelně izolačních vlastností pro již vlhké stávající konstrukce.

3. Vysoká trvanlivost a bezúdržbový provoz, který je dán kvalitou finální úpravy (může být dřevěné obložení, mramorové obkladové desky, plastové lamely apod.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám