Hlavní obsah

OBRAZEM: Speciální pomůcky pomohou nemocným překonat nástrahy domácnosti

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život rodiny se po závažném úrazu nebo po náročné operaci některého z jejích členů značně změní. Často již nevystačíme s běžným vybavením domácnosti. Každodenní banální úkony se stanou téměř neproveditelnými. Na trhu jsou kompenzační pomůcky, které nám v takových situacích pomůžou.

Článek

Pro pohodlné překonání okraje vany při koupání a bezpečné spuštění se na její dno je vhodným pomocníkem vanový zvedák. Pokud se přemístíme k vaně, necháme zvedák vystoupat do výšky jejího okraje, přemístíme se na něj a pak se již samostatně spustíme snadno do té hloubky, která nám vyhovuje.

Vanový zvedák může stát i vedle vany

Kromě hloubky spuštění do vany můžeme nastavit také záklon zádové opěrky tak, aby sezení bylo co nejpohodlnější. Dálkové ovládání výrobci řeší i tak, aby bylo schopné plavat na hladině.

Většina charakteristik zvedáků se napříč značkami výrobců příliš neliší, proto i ceny jsou si relativně podobné. Pohon zajišťují baterie, které zpravidla bývají součástí balení. Na trhu se nejčastěji setkáme se zvedáky značek Relaxon, Capri, Felix a Aquatec.

  • Ceny se pohybují v rozpětí od 13 do 14 tisíc korun. Zvedáky ale patří do kategorie pomůcek, které plně hradí zdravotní pojišťovna.
  • Zvedák nemusí být umístěn jen ve vaně. Jeho sofistikovanější varianta může stát vedle ní. S pomocí tohoto zvedáku osoba, která se koupe, snadno překoná i okraj vany. Počítejme ale s vyššími náklady - zařízení s manuálním zvedáním stojí zhruba do padesáti tisíc korun, s elektrickým pohonem kolem šedesáti tisíc korun.

.: Zvedák Capri je usazen na úrovni horního okraje vany (Meyra).

.: Tento zvedák Mermiad, instalovaný vedle vany, patří k dražším typům (Medicco - Vašíček) - vlevo. Zvedák do vany Capri (Ortoservis).

Antidekubitní nafukovací matrace brání vzniku proleženin

Pro dlouhodobě ležící osoby je výraznou úlevou takzvaná antidekubitní matrace, která omezuje vznik proleženin. Specialitou v tomto směru jsou nafukovací matrace s kompresorem.

.: Antidekubitní nafukovací matrace s kompresorem (Ortoservis)

.: Antidekubitní nafukovací matrace s kompresorem (Meyra)

Matrace je rozdělená do několika komor, přičemž kompresor do nich vhání vzduch v určitých intervalech tak, že se tlak v různých částech matrace pravidelně mění. Tím, že matrace svůj tvar mírně mění, je člověk vlastně masírován, což je velmi účinnou prevencí vzniku proleženin.

  • Matrace není určena pro položení přímo na lamelový rošt, je možné položit ji např. na standardní matraci.
  • Cena začíná zhruba na hranici necelých 600 korun. K tomu je ovšem třeba připočítat ještě cenu kompresoru (od 3000 korun).
  • Antidekubitní matrace s kompresorem hradí v plné míře zdravotní pojišťovna.

Sedátka do van a sprch usnadňují hygienu

Všechny druhy sedaček do van sloužící k usnadnění osobní hygieny je možné rozdělit na tři druhy.

  • Sedačky, které se pokládají přes horní okraj vany a člověk sedí na úrovni horního okraje vany.
  • Druhý typ je podobný, ovšem sedák sedačky je zapuštěn pod úroveň horního okraje vany.
  • Třetí skupinu představují sedačky, které se umísťují přímo na dno vany a v případě potřeby mohou sloužit i jako stupínek při vstupu do vany. 

.: Sklápěcí sedačka do sprchy, rozložená (Ortoservis)

.: Sedačka do vany s usazením nad úrovní horního okraje (Ortoservis)

.: Sedačka do vany s posedem nad úrovní horního okraje vany (Meyra)

.: Sedačka do vany s usazením nad úrovní horního okraje (Ortoservis)

Mezi jednotlivými typy vybíráme především podle míry omezení v pohybu a pohodlnosti při používání.

  • Jejich ceny začínají na hranici okolo 1100 korun, obvykle však nepřesahují částku 3000 Kč.

Do sprch si můžeme pořídit např. standardní židličku kovové konstrukce se sedákem a opěradly z plastu se zdrsnělým povrchem. Na koncích jsou gumové nástavce. Židlička může (i nemusí) mít v sedáku vytvořený výklenek pro snazší provedení osobní hygieny. Rovněž tak se prodávají pouze stoličky bez opěradel.

  • Ceny židliček začínají na hranici okolo 1400 korun za variantu bez opěradel, nejdražší modely nepřesahují hranici tří tisíc korun.
  • Totéž platí i pro sklopné židličky, které se připevňují ve sprše do zdi. (Uvedené typy sedaček a židliček jsou plně hrazené zdravotní pojišťovnou.)

.: Židlička do sprchy (vlevo). Sklápěcí sedačka do sprchy s výřezem v sedáku pro snazší osobní hygienu (Meyra).

Elektronický bidet má zabudované funkce

Praktickým doplňkem, a to nejen pro osoby s omezenými motorickými schopnostmi, je elektronický bidet, což je toaletní sedátko se zabudovanými funkcemi bidetu.

.: Bidetový nástavec na toaletu Cleanlet (Ortoservis)

Obsahuje jednu až dvě spršky pro dámskou i anální hygienu s možností regulace teploty vody. Komfort používání je umocněn regulovatelným vyhříváním prkénka.

K osušení slouží fén, opět s nastavitelnou teplotou. Některé modely elektronických bidetů mají v sobě zabudovaný i odsavač pachů a osvěžovač vzduchu.

Ovládání všech funkcí je buď umístěno na panelu po straně prkénka, anebo na dálkovém ovladači. Ten se k některým výrobkům dodává automaticky, k jiným je možné jej dokoupit. V prodejnách se zdravotními pomůckami můžeme objevit elektronické bidety značek Cleanoseat, Cleanlet, Niagara.

  • Pro instalaci bidetu doma musíme zajistit přívod studené vody a elektřiny.
  • Praktické je také přeměřit si stávající mísu, na niž se elektronický bidet připevní.
  • Ceny začínají na hranici okolo 15 000 korun za jednodušší modely, nejdražší mohou stát i dvojnásobek.

Polohovací postele s elektrickým nebo mechanickým ovládáním

Polohovací postel pořídíme buď s elektronickým, nebo mechanickým (manuálním) ovládáním. Jsou vybavené lamelovým roštem, který je rozdělen na dvě až čtyři části, podhlavníkovou, sedací, stehenní a holenní, přičemž každou z nich je možné polohovat nezávisle na ostatních.

.: Elektricky polohovatelné lůžko Eloflex s hrazdičkou (Meyra)

U některých typů lze nastavit i výšku celé postele tak, aby vstávání či uléhání bylo co nejméně obtížné. U mechanicky ovládaných postelí můžeme volit mezi variantou s postranními zábranami nebo bez nich. K postelím je možné dokoupit hrazdu, hrazdičku, kolečka nebo stolek.

  • Postele se neprodávají společně s matrací proto, abychom si mohli dokoupit přesně ten typ, který nám bude vyhovovat.
  • Polohovací postele hradí v plné míře zdravotní pojišťovna.

Nájezdové rampy nahrazují bezbariérové vstupy

V domech, které nejsou zpravidla řešené bezbariérově, uvítáme nájezdové rampy pro vozíčkáře. Tvoří je dvojice kolejnic s U profilem.

Vyrábějí se z hliníku a mohou být složeny z několika dílů (obvykle jednoho až tří), jejichž počet a tvar volíme podle toho, jaký typ překážky je nutno překonávat. Pro snazší transport jsou opatřeny plastovými držadly a některé typy se vyrábějí i v teleskopickém provedení.

  • Ceny závisí na velikosti celku a složitosti jeho konstrukce. Nejjednodušší jednodílná rampa stojí zhruba 3500 korun, velké třídílné komplety se prodávají až za částky okolo 20 000 korun.

.: Nájezdová teleskopická rampa na schody (Ortoservis)

.: Dvoudílná nájezdová rampa (Meyra)

Madla usnadňují přesuny do koupelny a na WC

Pro snadný a především bezpečný přesun ať již do vany, či na toaletu slouží nejrůznější madla. Vyrábějí se buď ve sklopném nebo pevném provedení. Mají různé délky a jsou i různě tvarovaná v závislosti na své funkci a umístění.

.: Pevné madlo, které můžeme upevnit kamkoli do koupelny (Meyra)

.: Sklopné madlo (Lékárna Arnika)

  • Zatímco některá madla se připevňují do zdi, eventuálně se ukotvují i do země, jiná lze připevnit na okraj vany.
  • Nejjednodušší madla se prodávají za částky od necelých 500 korun, složitější modely vyjdou až na několik tisíc.

Všechny tyto pomůcky jsou k dostání ve specializovaných prodejnách, kde nám poradí s výběrem a dozvíme se také, co a v jaké míře hradí zdravotní pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám