Hlavní obsah

Revoluční dům s nulovými emisemi uhlíku je inspirovaný středověkými stavbami

Novinky, tnk

Architekt Richard Hawkes navrhl revoluční dům, který neprodukuje do ovzduší naprosto žádné emise uhlíku. A čím se inspiroval? Budete se divit, návrh domu vychází z konstrukce, která se používala zhruba před 600 lety. Naši předci znali principy ekologie lépe, než si myslíme...

Článek

Dům, který Hawkes navrhl dle něj dokazuje, že nejnovější technologie mohou jít ruku v ruce s trendy designem. Při navrhování tohoto domu se architekt inspiroval stavěním domů ve středomoří, hlavně způsobem klenutí ve Španělsku z roku 1382. Tato inspirace se promítla do kopulovitého vzhledu střechy.

Speciální způsob klenutí za pomocí lehkých cihel

Při této technice byly užívány tenké, lehké cihly - při stavbě střechy byly užity čtyři vrstvy tenkých cihel nad sebou. Tenká oblouková střecha z cihel byla přikryta osmdesáti tunami štěrku a písku, ve kterém později vyrostou rostliny a mech. Hliněné cihly a oblouková střecha mají velkou nosnost, rostliny pomáhají stavbě, aby si dobře "sedla".

.: Stavba střechy podle středověké inspirace.foto: Richard Hawkes

Lehkých cihel architekt využil i na schody. Při stavbě domu byly použity materiály z místních zdrojů, které jsou energeticky nenáročné na výrobu a které dovedou dobře zadržovat teplo.

Energii má dům díky solárním panelům

Součástí domu jsou i solární panely se systémem, který zabraňuje jejich přehřátí, obsahují totiž křemík, a ten funguje mnohem lépe v nepřehřátém panelu.

.: Interiér je laděn do přírodních barev.foto: Richard Hawkes

Panely vytvářejí dostatek energie pro potřeby celého domu, přebytečná energie je stále připravena k použití pro dobu, kdy slunce svítit nebude. Nechybí ani zařízení pro využití dešťové vody ze střechy, která se pak používá ke splachování na toaletě a při praní prádla.

Podtlaková izolace zamezuje tepelným ztrátám

Dveře domu mají podtlakovou izolaci, která funguje stejně dobře jako několik vrstev polystyrenu. Jde o systém s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu a nuceným odvodem odpadního vzduchu.

Větrání s podtlakovou izolací probíhá s minimálními ztrátami, venkovní vzduch vstupuje do bytu vlivem vyvolaného podtlaku. Výhodou je, že změny tlakových poměrů v jednotlivých místnostech či bytech zásadně nenaruší provoz větrací soustavy.

.: Tenké tašky byly použity na střechu i v interiéru.foto: Richard Hawkes

Stěny domu jsou vyplněny deseti tunami recyklovaných novin, které fungují také jako izolace. Okna domu mají trojité zasklení, které napomáhá energetické hospodárnosti domu. Velká okna přivádějí do domu dostatek světla, takže se nemusí tolik svítit a pomáhají regulovat teplotu uvnitř.

Hawkes žil i v karavanu

Dům stojí v Kentu ve Velké Británii, architekt v něm žije se svou ženou Sofií a synem Oscarem. Osm měsíců předtím bydleli v karavanu a bydlení v novém domě si teď opravdu užívají.

.: Stěny z tenkých cihel se staly součástí vzhledu interiéru.foto: Richard Hawkes

Nulové domy s téměř zanedbatelnou spotřebou energie na vytápění se vyplatí, za energie se zde platí méně a investice se brzy vrátí. Tyto domy si v létě vyrobí takový nadbytek elektrické energie, jaký v zimě spotřebují.

To, že se architekti snaží emise uhlíku snížit na nulu je velkým pokrokem a cestou k ještě ekologičtějšímu bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zařídit bezbariérový byt

Úraz může potkat každého. Stejně jako každý jednou zestárne. A to znamená sníženou pohyblivost. Ani vozíčkáři nejsou v rodinách výjimkou. Zkusme si takovou...

Výběr článků

Načítám