Hlavní obsah

Skandinávský styl bydlení vyniká nadčasovostí a pohodlím

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandinávská moderna ovlivňuje svět bydlení a designu už od třicátých let. Typický styl Švédska a Dánska se vyznačuje zejména světlým dřevěným nábytkem s důrazem na ladnost linií a jednotnou sytou barvu interiérových doplňků. V moderním interiéru je vše navrhováno s ohledem na maximální pohodlí uživatele.

Článek

Během dvacátých a třicátých let se ve Švédsku zformovala sdružení řemeslníků a umělců, kteří se stali průkopníky nového švédského moderního stylu. Zajímala je jednoduchost a prostota ve spojení s elegancí, minimalismem a využíváním čistě přírodních materiálů, které k tradici švédského designu rozhodně patří.

.: Současný švédský design je stále ve znamení přírodních materiálů, sítotiskových modro-bílých barev a funkční jednoduchosti.foto: Ikea

Elegance a důraz na dobré bydlení jsou už od čtyřicátých let součástí moderního skandinávského designu. Některé kusy se v obměnách objevují dodnes.

Asi každý zná od pohledu vázy pocházející ze Skandinávie – nejznámější je váza s názvem Aalto, jejíž jedinečný tvar se stal jednou z nejdůležitějších ikon designu skla.

.: Váza Aalto navržená roku 1936 je dodnes tak populární, že si její jedinečný organický tvar můžete vychutnat i v podobě kostky na led nebo tácu na chlebíčky.foto:finishdesignshop.cz

Z nábytku skandinávských designérů se například v padesátých letech zapsala židle Arne Jacobsena s příznačným názvem „Mravenec". S vtipným názvem "Vejce" se do dějin designu zapisuje v témže desetiletí i další jeho židle.

.: Klasické "skořápkové" křeslo s názvem "Egg - vejce" od Arne Jacobsena bylo navrženo v roce 1958. Nedávno tedy oslavilo půlstoletí od svého vzniku.foto: www.fritzhansen.com

Skandinávský design však slavil zlaté časy hlavně v šedesátých letech. Tehdy se už usilovalo o to, aby byly kvalitní designové kousky dostupné pro široké masy obyvatelstva. V té době se proto také začíná ve velkém vyrábět z překližky.

Skandinávský organický styl je populární jako retro

Ani dnes si s téměř padesát let starým interiérovým kouskem neuděláte ostudu. Právě naopak, do moderního interiéru se stále výborně hodí. Navíc je zárukou pohodlí, protože ho skandinávští designéři navrhovali důsledně podle tvarů lidského těla.

.: Vsadit na bílou a barvu přírodních materiálů se vyplácí. Skandinávský interiér je velmi vkusný.foto: www.fritzhansen.com

I proto je skandinávský minimalismus více organický než minimalismus jinde v Evropě, kde má přísnější geometričtější podobu. Nadčasovost je tomuto pojetí vlastní. Designéři se často ohlížejí na tradice, a tak jejich návrhy jen tak nezestárnou. Dnes si proto můžete tento styl vychutnat jako moderní retro.

.: Tlumená tmavší barevnost a akcent na linie dekorací jsou pro švédskou modernu typické.foto: Ikea

Také skandinávský textil si po řadu let zachovává svou tvář. Typická je pro něj klasická bílo-modrá kombinace, dále sítotiskové barvy a výrazné abstraktní vzory na jednobarevném pozadí. Tmavě modrá, výrazně červená, sytě zelená v kombinaci s bílou a barvou dřeva, to jsou klasické barevné polohy, které jsou pro skandinávský design charakteristické. Třeba nadchnou i vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Výběr článků

Načítám