Hlavní obsah

Rotující budovy fascinují architekty celého světa, navíc vyrábí energii

Novinky, tnk

Budovy, jejichž patra rotují okolo středu stavby celý den zajímají dnes mnohé architekty. Navrhují je všude po světě. Je to sice zatím velmi netradiční a nákladné bydlení, ale je ekologické a možná je budoucnost bydlení právě v nich. Technicky je jejich stavba velmi složitá, ale vyrůstají po světě jako houby po dešti.

Článek

Rotující mrakodrap v Dubaji - tuto ekologickou dynamickou budovu ve velkém zkonstruoval David Fischer, jeho konstrukční návrhy mrakodrapů umožňují postavit rotující stavby několikanásobně rychleji než klasické mrakodrapy a podle výpočtů mají být také odolnější proti zemětřesení.

:. V Dubaji staví dům, který se bude hýbat

Tento druh architektury ale stojí za pozornost hlavně proto, že je ekologický, stavba svou rotací totiž vyrábí energii.

Solární panely nesmějí chybět

Solární panely mají pokrýt celou plochu střechy rotující budovy podle Ala a Janet Johnstoneových, panely se běžně používají i na klasických stavbách u nás v Čechách.

.: Rotující americký dům navržený Alem a Janet Johnstoneovými stojí na vrcholku hory, a je z něj tak nádherný výhled do okolí. Solární panely jsou umístěny na střeše, střešní plošina je ale pohyblivá, je možné ji odkrýt. foto: rotatinghome.com

Novinkou v zisku energie jsou větrné turbíny, které jsou v takové rotující budově umístěny mezi podlažími. Jedna taková turbína zvládá energií zásobovat zhruba padesát apartmánů, což znamená, že rotující mrakodrap může energií zásobovat nejen sebe, ale i ostatní domy v okolí. Záleží samozřejmě na rychlosti větru.

Budovy nejsou kolotoče

Obyvatelé rotující budovy se ale nemusí bát, že se jim bude dělat během pobytu špatně, otáčení pater má být pozvolné, takže by jej nájemníci neměli výrazněji registrovat. Rozhodně tedy nepůjde o nějaký novodobý kolotoč.

Takovou ekologickou rotující budovu si ostatně už postavil jeden německý architekt Rolf Disch. Otáčí se za sluncem, aby získala co nejvíce sluneční energie, kterou absorbují solární panely umístěné na její střeše. Budova bezproblémově funguje už přes deset let a vyrobí šestkrát více energie než sama potřebuje.

.: Základem je centrální hřídel - osa, kolem které se dům otáčí. Kromě tohoto velice účinného solárního systému má stavba i nádrže na zachytávání dešťové vody. foto: rolfdisch.de

Přesto ale nepůjde o obyčejné bydlení, jeho velkou výhodou je, že budete mít různé výhledy a užijete si tak pohledu na všechny budovy a parky v okolí.

Kinetické umění pro všední den

Návrhy podobných budov jsou také velkým uměleckým dílem, kinetickým uměním, které slouží pro každodenní pobavení okolí.

.: Poznáte, že jde o jednu a tutéž stavbu? Takovýto mrakodrap brzy uvidíme stát v Dubaji a v Moskvě.foto: Dynamic Architecture

Tato nejnovější architektura je totiž pokaždé jiná - jak se patra otáčejí, mění se tvar budovy. Patra se na sobě otáčejí zcela nezávisle, stavba pak vypadá jako svíjející se had.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám