Hlavní obsah

Infrasauna neztenčí vaši peněženku ale tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou v saunování jsou tzv. infrasauny, které se od původních saun liší v tom, že teplo proniká díky přenosu záření nejen k povrchu, ale i dovnitř lidského těla. Organismus se pak rychleji ohřívá, a tak kardiovaskulární systém rychleji pracuje, potíte se a díky tomu se začínají spalovat kalorie.

Článek

Infrasauna se stala hitem během letních olympijských her v Atlantě, sportovci ji tehdy využívali proto, aby se jejich sportem unavená těla co nejrychleji zregenerovala. Stalo se tak, v infrasauně se jim podařilo nejen si chvíli odpočinout v teple, ale také ulevili ztuhlým svalům a kloubům.

.: Infrasauna může vypadat pěkně když s ní doladíte okolní interiér.foto: Sauna s.r.o.Brzy bylo zjištěno, že během 30 minut strávených v infrakabině se spálí 600 a více kalorií. Oblíbily si jí tedy i ženy a dívky, které se chtějí zbavit nějakého toho kila navíc, nebo zabojovat s celutitidou. Škodliviny hromadící se v tukových buňkách jsou při saunování odváděny lymfatickým systémem z těla ven.

Pití je při saunování nezbytností

Nesmíte ale zapomínat na to, že při saunování je naprosto nezbytné dodržovat zvýšený pitný režim, jinak by jste si mohli způsobit zdravotní obtíže.

.: Je důležité nezapomenout při saunování na tekutiny.foto: Sauna s.r.o.

Saunování se těší velké oblibě a používá se nejen ve zdravotnictví, ale také ve sportovních klubech, hotelích a poslední dobou také čím dál častěji i v domácnostech.

.: Infrasauna pro dva má ovládání zvenku, je možné jej ale zabudovat i do interiéru sauny.foto: Sapho koupelny

Oproti klasickému saunování má infrasauna ještě jednu výhodu nejen v tom, že se při něm spálí více kalorií, ale je také úspornější, za jedno saunování zaplatíte asi 4 - 5 Kč. Ale nezapomeňte, že doporučená doba saunování je 45 minut. Dalším plusem je to, že tyto sauny mohou již užívat i kardiaci a astmatici, nebo lidé s alergiemi.

.: Infrasauna se skleněnými dveřmi.foto: Sauna s.r.o.

A to díky tomu, že v infrasauně je oproti klasické sauně zhruba o polovinu studenější vzduch. Právě kvůli nim byla infrasauna vymyšlena, aby i oni měli možnost vypocení se bez zdravotních rizik.

Saunování posílí imunitu

Pokud často trpíte nachlazením a chytíte kdejakou chřipku, tak vězte, že se zvýšením tělesné teploty dochází k usmrcení virů a bakterií, to se děje jednak na sluníčku, znáte to, kdo je u moře, nebývá dlouho nemocný, ale také v sauně, tentokrát i v klasické. Posílí se tak imunitní systém a není ani nutné odjíždět do zahraničí.

.: Interiér sauny, podložka pro opření zad.foto: Sauna s.r.o.

A jak to v takové infrasauně vypadá? Vnitřek sauny je obložen dřevem a je jím dobře izolován od odkolí. Vybrat si můžete třeba z provedení smrku nebo z cedrového dřeva. Sauny pořídíte za cenu cca od 32 tistíc do 100 tisíc. Záleží samozřejmě hlavně na velikosti saun. Ty nejmenší vám v bytě zaberou o něco málo více než metr čtvereční a nemusíte kvůli nim ani nijak zvlášť upravovat interiér.

.: Relaxace v sauně je v Čechách velmi oblíbená.foto: archiv Důmí

Nedávno si infrasauny užili i američtí astronauti na palubě raketoplánu, potřebovali si odpočinout od velkého stresu. Za infračerveným teplem, které člověk potřebuje, aby měl energii a dobrou náladu, nemuseli zpět na planetu, ale stačilo jim použít infrasaunu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sauny pro zdraví

Saunování se stalo znamenitým prostředkem k odstranění únavy a stresu. Blahodárné účinky sauny využíváme k relaxaci a načerpání nových sil po náročném dnu....

Finský bytový doplněk

Vypotit se v horké lázni a poté zchladit ve studené vodě či na sněhu, párkrát to zopakovat a za nějakou dobu na nás zdravotníci nevydělají ani korunu. Sauna...

Výběr článků

Načítám