Hlavní obsah

Polštářky nejen na parádu

Polštářky se dnes vyrábějí z velmi různorodých umělých materiálů, aby výrobci docílili potřebných vlastností, užívají složitých technologií. Již dlouho je však známo, že zcela výjimečné vlastnosti má přírodní materiál - pohanka. Je doposud nedoceněn, a to i přestože pozitivně působí na celou řadu zdravotních obtíží.

Článek

Pohanka patří mezi plodiny, které byly ve středověku pokrmem zejména pro chudé. Celozrnná strava byla doménou chudiny, bohatí jedli světlý chléb a slupkami od obilovin pohrdali. Dnes se trend obrátil.

Na pohankový polštářek si můžete nechat ušít jakýkoliv potah.foto: www.ason-int.cz/

Zdravá výživa je dnes založena hlavně na celozrnných potravinách, zjistilo se totiž, že slupky obsahují cennou vlákninu. A víte k čemu ještě jsou takové slupky dobré? No ano, hádáte správně, slupky se dají využít i jako výplň polštáře.

I v tomto ohledu má pohanka některé vyjimečné vlastnosti, které působí na lidský organismus blahodárně.

.: Potah na polštář si můžete i sami ušít, a to zcela podle svého vkusufoto: www.ecofit.cz

Jaké má léčivé vlastnosti?

Pohankové slupky, které tvoří výplň polštářků jemně masírují krční páteř a také odvádějí nadbytečné teplo a pot. Pokud vás trápí bolesti hlavy, zkuste si vyrobit, nebo koupit právě pohankový polštářek. Doporučován bývá i při bolestech ramen, zátylku, zubů, uší nebo zad.

.: Pohankový polštářek s květinovým potahemfoto: www.horoskop-darky.cz

Dnes se z pohanky vyrábějí i dětské matrace. Slupky z pohanky totiž příjemně šustí, a tak děti ukolébává k spánku. Šustění je uklidňuje asi jako šumění moře v nalezené mušli.

Polštáře dodávají energii

Pohankové slupky mají schopnost akumulovat energii, takže když polštář nahřejeme na slunci, nebo na kamnech, polštář energii postupně předá našemu tělu. Díky tomu polštářky působí antidepresivně.

.: Pohankový polštářek fixuje polohu vaší hlavy foto: Hästens

Jejich údržba je relativně snadná, stačí je lehce protřepat a okamžitě se vrátí do původního tvaru. A jak dlouho vydrží? Několik let, pohankové polštářky jsou téměř nezničitelné, stačí prát jenom potah. Jejich cena také není závratná.

Pravda, jsou o něco málo dražší než klasické vatové polštáře, ale opravdu ne o moc. Klasický polštářek o rozměrech 30 x 40 cm pořídíte zhruba za 200 korun. K dostání jsou zpravidla v prodejnách zdravé výživy a alternativní medicíny.

Anketa

Máte doma jen klasické vatové polštářky, nebo i pohankové?
Jen klasické
61,3 %
I pohankové
38,7 %
Celkem hlasovalo 494 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si kvalitní spaní

Jestliže se chceme opravdu dobře vyspat, nestačí jen dobré lůžko a matrace. Celá ložnice musí být přizpůsobena tomu, abychom si dobře odpočinuli. Faktorů,...

Lůžko musí dýchat

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek...

Výběr článků

Načítám