Hlavní obsah

Loftové bydlení není pro každého

Bydlení v loftech má své příznivce i kritiky, ovšem pravdou zůstává, že patří mezi alternativní bydlení, které má nádech nevšednosti a exotiky, jež hledají především mladí lidé. Loftové bydlení je atraktivní, moderní, vytvořené nejrenomovanějšími architekty, ale rozhodně není pro každého.

Článek

Loft je způsob ateliérového bydlení, který vzniká přestavbou nevyužívaných průmyslových objektů. Vznikají velké otevřené prostory s vysokými stropy, které většinou nebývají členěné příčkami. Stropy s nezvyklou výškou vytváří ojedinělou možnost pro stavbu pater a galerií, které se stávají charakteristickým znakem loftu.

:. Otevřený prostor loftu s galerií

Fenomén bydlení v loftu vznikl v 60. letech minulého století v Americe, kde se stalo symbolem volnomyšlenkářství a bohémství. Opuštěné průmyslové budovy newyorského Soho se postupně změnily z levného bydlení v příbytky intelektuálů a tato móda se přesunula i přes oceán do Londýna.

V dnešních loftech najdete stále velké prostory bez příček nebo předělů, vysoké stropy s patry, běžné jsou i prosklené stěny, zábradlí, trámoví, luxfery nebo množství kovových dekorací. Zdi mohou být neopracované a vidět můžete i ocelové nosníky. Dnes už se majitelé průmyslovou historií chlubí a proto je náležitě vystavena na odiv. :. Holešovický pivovar - lofty

Ani Praze se loftové bydlení nevyhnulo. Řada průmyslových čtvrtí se mění na příjemné a elegantní bydlení. Na jejich přestavbě se podílejí nejrenomovanější architekti, kteří tvoří projekty pro nejnáročnější klientelu. Mezi nové komplexy patří například Holešovický pivovar, který splnil dokonale požadavky pro realizaci loftů.

:. Druhé patro většinou bývá neveřejný prostor.

Otevřený prostor loftu vyhledávají zvláště mladí lidé přitahovaní nevšedním životním stylem. Nespornou výhodou loftu je prostor, prosvětlenost, atraktivní lokalita. Naopak mezi nevýhody patří nedostatek soukromí, špatná izolace zvuková, pachová ale i vysoká pořizovací cena. Lofty nejsou příliš vhodné pro rodiny s dětmi, jelikož zábradlí a patra znamenají relativně velké bezpečnostní riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám