Hlavní obsah

Technikou quilling zajímavě zpestříte přání k narozeninám

Právo, Ester Čaplová

Quilling je stará technika, která zaznamenala v posledních dvou letech boom nejen u nás, ale i v ostatních zemích, zejména pak v Americe.

Foto: Ester Čaplová, Právo

Quilling

Článek

Jestliže máte alespoň trošku trpělivosti, určitě se můžete pustit do výroby různých originálních přáníček. Náklady budou opravdu minimální a nad výsledným efektem užasnou všichni obdarovaní.

Co je quilling?

  • Quilling (quill - z angličtiny -brko) nebo také papírový filigrán je umění využívající proužků papíru, které jsou stáčeny, formovány a lepeny do požadovaného tvaru. Ve výsledku díky správné kompozici jednotlivých tvarů můžeme vytvořit krásný a originální obrazec.
  • Quilling byl prvně zdokumentován kolem roku 1200, ale zcela nepopiratelně byl přiznán mezi 15.-16. stoletím, když francouzští a italští řeholníci a řeholnice použili roztrhané papírové pozlacené okraje z obroubených biblí a husí peří jako brčko a ozdobili posvátné předměty a obrazy.

Co je potřeba?

Foto: Ester Čaplová, Právo

Základem je pár barevných papírů a čtvrtek, nůžky, špejle a lepidlo na papír.

1. Nejdříve si nastříháme barevné papíry na proužky cca 4 mm široké.
2. Poté si vezmeme obyčejnou špejli, do které uděláme ostrým nožem asi 1 cm zářez, provlečeme proužek papíru…
3. ...a začneme namotávat.
4. Na konci přichytíme, dáme trošku lepidla a přilepíme, čímž vznikne základní tvar - tzv. uzavřená spirálka.
5. Pokud namotaný proužek ze špejle sundáme a trošku povolíme, vznikne volná spirálka, kterou rovněž přilepíme.
6. Tímto nám vznikne základ pro všechny ostatní tvary používané v quillingu. Všechny ostatní typy spirálek vytvoříme stisknutím na jedné či na obou stranách spirálky.
7. Vezmeme barevnou čtvrtku, vystřihneme obrázek z jakéhokoli časopisu či staré pohlednice, nalepíme a začneme podle vlastní fantazie skládat quillingové tvary, které jsme si předem připravili.
8. Když máme vše poskládáno a nebudeme již nic měnit, začneme jednotlivé tvary postupně lepit tak, že každý vezmeme do ruky, otočíme, opatrně potřeme lepidlem a jemně přitiskneme na dané místo.
FOTA: Ester Čaplová, Právo

Jestliže máme hotovo, necháme vše cca jednu až dvě hodiny zaschnout. Okraje přání můžeme nakonec ustřihnout zoubkovanými nůžkami na požadovanou velikost.

RADY& tipy

  • K práci můžeme využít různé děrovačky a razidla a také čtvrtky papíru, které jsou protlačované či vzorované. Nejsou však nezbytně nutné. Jestliže máme možnost, můžeme použít skartovačku, která je nejrychlejší a proužky jsou perfektně rovné.
  • Na lepení lze použít jakékoli lepidlo na papír, doporučuji ale Pritt školák, který po zaschnutí zprůhlední.
  • Quilling nemusíme použít jen ke zdobení přáníček, ale můžeme jím dozdobit jakékoli krabičky, vázičky, truhličky a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si vtipný domeček na sáčkový čaj

Pijete rádi čaj? A vyhovuje vám ten sáčkový? V tom případě si můžete udělat zásobník na čajové sáčky v podobě dřevěného domečku. Polotovary na domečky se dají...

Výběr článků

Načítám