Hlavní obsah

Finanční poradna: Rekonstrukce paneláku? I družstvo si může vzít hypotéku

Nižší účty za teplo, ale i prostě barevnější život, to jsou dobré důvody pro investice do zateplení a výměnu oken. České paneláky by vlastně podle původních plánů už ani neměly stát, proto většina z nich prošla nebo právě prochází velkými rekonstrukcemi. Na opravu střechy nebo rekonstrukci výtahu by samozřejmě mělo být dost peněz ve fondu oprav společenství nebo družstva, ale co když není?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

I družstva a společenství vlastníků jednotek si mohou u banky vzít úvěr nebo hypotéku. Nejčastěji to jsou klasické úvěry pro právnické osoby. Druhou možností je přímo hypotéka, kdy u družstev slouží jako zástava celá nemovitost, v případě společenství vlastníků se pak ručí jednotlivými bytovými jednotkami. Stavební spořitelny zase nejčastěji poskytují společenstvím SVJ překlenovací úvěry.

Který z úvěrů je pro váš případ nejvhodnější, si ověřte na Sfinance.cz.

Hypotéky vlastníků nevadí

Podmínky pro udělení běžné hypotéky jsou všeobecně známé a hypotéka pro družstvo se od ní příliš neliší. Výbor nebo správce družstva se ale bude muset připravit na mnohem náročnější administrativu. Na hypotéce nebo jiném úvěru se musí všichni domluvit, podle zákona to musí být u družstev 51 % podílníků, u společenství vlastníků jednotek tři čtvrtiny. A to může znamenat obejít a vše vysvětlit třeba i desítkám lidí.

A hlavně: přesvědčit je. Nejčastěji diskutovaným tématem bývá, že je třeba ručit nebo dokonce zastavit byty. Na některých bytech možná už navíc zástava je (právě kvůli hypotéce).

Ani to však není překážkou, je možné zastavit jen některé byty. Není to ale nutné vždy: Pokud si berete úvěr, který se po rozpočítání na jednotlivé byty dostane na 300 tisíc, některé banky ani nežádají zajištění úvěru, po bytovém družstvu budou žádat jen bianko směnku.

Jak to probíhá

Družstvo nebo SVJ musí bance předložit své stanovy, dobře vedené účetnictví a zároveň musí existovat alespoň rok. Je také potřeba prokázat i dobrou platební kázeň družstevníků nebo vlastníků. Hypotéku můžete získat až na 100 procent hodnoty domu a někdy banka nevyžaduje ani odhad ceny nemovitosti. Pozor ale při výběru banky, ne každá totiž automaticky poskytuje hypoteční úvěry pro právnické osoby.

Přestože administrativy kolem úvěru bude v případě SVJ i družstva poměrně dost, argumentů pro opravu domu je mnoho, nejde jen o snížení účtu za energie. A především: jakmile rekonstrukce proběhne, vlastníci to poznají na skokovém zvýšení hodnoty bytů.

Momentálně hlasujeme o financování oprav v domě. Jak případná půjčka zatíží můj byt, budu ho moci prodat?
Ano, nemusíte se bát, většinou banky tento typ úvěru poskytují bez zajištění nemovitosti. Pokud se podíl jednotlivých bytů na úvěru dostane pod 300 tisíc korun a platební morálka členů SVJ je dobrá a nebrání tomu jiné okolnosti, na vašem bytu žádná zástava nevznikne.
Naše SVJ si chce vzít úvěr na opravu střechy. Rozhodně se ale nechci zadlužit, co mám dělat?
Pokud se vám nelíbí varianta zadlužení, hlasujte proti opravě. Pamatujte ale na to, že váš hlas nemusí stačit. Proti opravě by musela být více než čtvrtina vlastníků. Pokud vám na rozhodnutí opravdu záleží, zkuste vyjednávat se sousedy a přesvědčit je o svém názoru.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám