Hlavní obsah

Na Václavském náměstí v Praze roste nový Diamant

Novinky, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V proluce po obchodním domu Diamant mezi palácem Koruna a Hotelem Ambassador roste železobetonový skelet budoucího Diamantu.

Článek

Adresu Václavské náměstí 3 v mezeře mezi secesními stavbami získá skleněná fasáda zvýrazněná velikými písmeny abecedy, za niž se na podlouhlý pozemek vejdou hned dvě budovy. Investorovi, jímž je společnost Mustela s rakouskými majiteli, se vše podařilo zařídit potichu.

Objekt má mít devět podlaží, z toho nad zemí sedm. Přízemí a první dvě patra nabízejí realitní makléři obchodům, v dalších dvou patrech budou kanceláře, nad nimi dvě hotelová patra a v nejvyšším patře vyrostou luxusní byty s ojedinělým výhledem na Prahu z teras. Celkem má budova na pozemku o výměře přes 1800 čtverečních metrů nabídnout asi 11 tisíc metrů ploch.

„Řešili to ve zkráceném stavebním řízení,“ vysvětlil Právu šéf stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych, proč se při přípravě stavby o ničem nediskutovalo. Poté co se v roce 2007 zboural původní Diamant, mnozí odmítali nápad postavit na jeho místě hotel.

„Nyní tomu říkají multifunkční objekt,“ poznamenal Dajbych. Magistrát nepožadoval ani posouzení vlivů na životní prostředí EIA, konstatoval, že nebude dotčeno žádné z přírodně hodnotných území.

Stavbu konzultovali památkáři, nakonec s její podobou, již navrhlo Studio acht, odbor magistrátu vedený Janem Kněžínkem souhlasil. „Jednání s památkáři jsou vždycky složitá, ale dopadla dobře, i když Václavák je minové pole,“ řekl Právu jednatel Studia acht Václav Hlaváček. Nechtěl zveřejňovat další podrobnosti bez vědomí investora. Studio acht navrhlo i aktuální rekonstrukci domu s adresou Václavské náměstí 17, fasáda má být revitalizována dle původního návrhu z roku 1928.

Odbor dopravy Prahy 1 nepožadoval, aby si investor nového Diamantu zajistil parkování s poukazem na projekt hromadných podzemních garáží na Václavském náměstí, z něhož ovšem po volbách už sešlo.

Odborná veřejnost neví o širším výběru architektonického návrhu budoucího Diamantu. „Zase ztracená příležitost – místo je skvělé, mohli vypsat aspoň soutěž a oslovit skvělé architekty, domácí i zahraniční. Tohle moc zajímavě nevypadá, ale uvidíme, až to bude hotové,“ reagoval pro Právo historik architektury Zdeněk Lukeš.

Roku 2007 zbořený Diamant sloužil především jako obchodní dům, do 2. světové války míval židovské majitele a prošel několika stavebními úpravami. „Palác Diamant byl dům s fasádou ve stylu historismu z konce 19. století, za první republiky bylo průčelí zpurizováno a de facto zničeno,“ uvedl Lukeš, jemuž proto demolice z roku 2007 nevadí. Původní Diamant podle jeho kartotéky postavil roku 1895 František Buldra, jednotlivé prvky zdobící fasádu zmizely na konci 20. let 20. století, v 70. letech pak přišly další devastující úpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám