Hlavní obsah

Z ruiny secesního hotelu ve Cvikově bude kulturní centrum

Právo, Jaroslav Švehla
Cvikov, Českolipsko

Opuštěná secesní budova bývalého hotelu Sever ve Cvikově na Českolipsku po letech chátrání opět ožije. Dlouhodobě nevyužívaný objekt v žalostném stavu odkoupilo město za 1,4 miliónu korun od firmy v likvidaci s tím, že jej zachrání a přebuduje na kulturní centrum.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Secesní hotel Sever se začne opravovat skutečně v hodině dvanácté.

Článek

Původně hrozilo, že dominanta města bude muset být kvůli špatnému technickému stavu srovnána se zemí.  V úterý 5. ledna byla předáním stavby zahájena kompletní rekonstrukce za 57 miliónů korun, které Cvikov minulý rok získal z dotace Regionálního operačního programu Severovýchod.

Město se bude na finančních nákladech podílet pouze 7,5 procenty. „Zrekonstruuje se velký společenský sál na pořádání plesů a větších kulturních akcí, ten městu momentálně chybí. Vybuduje se zde internetová kavárna, galerie a také zde vznikne sídlo městského informačního centra,“ vyjmenoval starosta Cvikova Ivo Čeřovský (nez.).

Někdejší hotelové pokoje budou moci sloužit jako klubovny pro různé zájmové spolky a sdružení. Stavební práce, které na základě veřejné obchodní soutěže provádí sdružení firem CL-Evans a Gedos, mají být dokončeny v polovině roku 2011. 

Reklama

Související témata:

Související články

Malostranská beseda opět září novotou

Dějiště mnoha koncertů a dalších kulturních akcí, budova Malostranské besedy, se dočkala zásadní investice. Nákladem více než 200 miliónů korun byla kompletně...

Výběr článků

Načítám