Hlavní obsah

Pasivní bydlení uspoří několik tisíc měsíčně, největší zájem mají mladí

Právo, Kateřina Severová

Dnes každý šetří, kde se dá. A každý svým způsobem. Někdo nakupuje ve slevách, někdo nejede na dovolenou a jiný investuje do nízkoenergetického bydlení. Takových kasiček v podobě úsporných bytů v hlavním městě přibývá. Stěhují se do nich hlavně mladí Pražané.

Foto: Kateřina Severová , Právo

V Dolních Měcholupech stojí největší nízkoenergetický bytový areál v ČR s 43 byty.

Článek

Pasivní rodinné domy nejsou v České republice už nic výjimečného, ale pasivní byty jsou stále ojedinělé. I když jejich nabídka není v Česku příliš široká, jejich počet v posledních letech přesto stoupá, především v hlavním městě. Energeticky úsporné byty staví třeba společnost Skanska, která jich má na kontě několik desítek.

O nízkoenergetické bydlení je velký zájem

„Nízkoenergetické bydlení nabízíme na projektu Milíčov-jih, je to celkem 66 jednotek. Ze strany klientů je značný zájem,“ řekla Právu Naděžda Ptáčková z realitní kanceláře Skanska. Upřesnila, že na možnosti úsporného bydlení se v kanceláři informuje zhruba jeden klient týdně.

V nízkoenergetické třídě A, tedy v té nejvyšší, v Praze staví ale zatím pouze jedna developerská společnost, kterou je JRD. A na nezájem si nemůže stěžovat. Čtyři bytové komplexy, nacházející se v pražských Měcholupech, už mají své zabydlené nájemníky, další se staví.

„Například v případě viladomů u Obory v Praze-Uhříněvsi je na začátku stavby prodáno 80 procent bytů,“ sdělila Barbora Kuklová z JRD s tím, že největší zájem mají mladí lidé a rodiny s dětmi. Výhodou úsporných bytů není totiž jen jejich energetická šetrnost, ale také fakt, že jsou jakousi oázou pro alergiky a věčné nepřátele prachovky či vysavače.

Pomáhá alergikům

„Jsem sám alergik a výrazně mi to pomohlo. Taky potřeby na úklid se snížily, uklízíme méně a sáček do vysavače neměníme tak často jako dřív, když jsme bydleli v normálním bytě,“ popsal výhody bydlení v nízkoenergetickém bytě sedmadvacetiletý Michal Honěk, který v pasívním bytovém domě v Dolních Měcholupech bydlí se svou přítelkyní už dva roky. „Jsem stavař, takže jsem chtěl vyzkoušet něco nového,“ upřesnil Honěk, který za byt 3+kk zaplatil 3 milióny 700 tisíc.

Okna v bytech mají trojskla a vodu ohřívají solární kolektory. Úsporné byty jsou také vybaveny automatickým větráním. To přivádí čerstvý vzduch, který prochází ještě přes prachový filtr. Ten se mění zhruba každé tři měsíce a stojí pár korun.

Nízké poplatky

Není tedy třeba vůbec větrat okny. „Od září do března vůbec neotvíráme okna. Přitom se spí lépe a nemáte pocit suchého vzduchu,“ doplnil Honěk. Podle jeho slov mu jeho byt ušetří až padesát procent výdajů proti předešlému stejně velikému, ve kterém bydlel. Dnes dává za všechny poplatky (voda, elektřina, topení atd.) kolem dvou tisíc korun měsíčně.

Nejvíc populární jsou podle JRD mezi zájemci byty o velikosti 3+kk a 4+kk. Přestože je výstavba pasívních bytových domů materiálově i technologicky finančně víc nákladná, vyžadují totiž nadstandardní zateplení, než požaduje norma u klasických domů, a problémem je také fakt, že pouze menší část projektantů a dodavatelů má zkušenosti s řešením nízkoenergetických domů.

Cena bytů se příliš neliší od těch klasických v novostavbách. Dají se pořídit od tří a půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Pasivní a nízkoenergetické domy v Brně

Stavbě pasivních a nízkoenergetických domů bude věnován veletrh Pasivní domy 2007, který začíná ve středu 10. října na brněnském výstavišti. Kromě možnosti...

Bydlení s nízkou spotřebou energie

Přestože jednoznačně největším znečišťovatelem ovzduší je průmysl a hned po něm automobily, domácnosti a budovy obecně na něm mají také lví podíl. Úspora...

Výběr článků

Načítám